Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το internet κερδίζει τη μάχη της ενημέρωσης αλλά και τις εντυπώσεις.

Μεγάλη πτώση έχουν δεχτεί οι εφημερίδες και τα περιοδικά σε όλη την Ελλάδα ενω ταυτόχρονα το διαδίκτυο και πολύ περισσότερο οι ενημερωτικές σελίδες και blogs κερδίζουν συνεχώς έδαφος επισκιάζοντας τα “παραδοσιακά” μέσα ενημέρωσης.

Αυτό αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα της Pew Project για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η πρώτη χρονιά που άρχισε να φαίνεται ολοένα και περισσότερο το “φαινόμενο” αυτό είναι το 2010.

Και αυτό είναι αλήθεια διότι τόσο οι ………

ιστοσελίδες (και κυρίως αυτές που δεν ανήκουν σε συμφέροντα μεγαλοεκδοτών) όσο και τα Blogs, προσφέρουν πολύ πιο αντικειμενική ή αν θέλετε πολύ πιο καθαρή ενημέρωση, λένε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση και δεν ακολουθούν γραμμές της διοίκησης.
Πόσα παραδείγματα υπάρχουν τόσο στον Αθηναϊκό τύπο όσο και στον επαρχιακό με ελάχιστες πλην όμως αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κυρίως στον επαρχιακό τύπο.

Την πραγματικότητα αποτυπώνουν οι πίνακες πώλησης των εφημερίδων το 2010 μέχρι και σήμερα. Τα νούμερα πωλήσεων διαρκώς συρρικνώνονται χωρίς να μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα.
Προκειμένου να κερδίσουν κάτι τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα από το διαδίκτυο είναι πολλές που βγαίνουν από το πρωί ολόκληρες στο internet και σε αρκετές περιπτώσεις δωρεάν.
Αλλά και πάλι είναι αδύνατον να πιάσουν την αναγνωσιμότητα που έχουν αποκτήσει ιστοσελίδες και Blogs.
Και αυτό γιατί οι ιστοσελίδες και κυρίως τα blogs αποτελούν την άλλη φωνή την Ελεύθερη που δεν χειραγωγείται από συμφέροντα και παιχνίδια των μεγαλοεργολάβων με την εξουσία.

Στην έρευνα επίσης επισημαίνεται ότι τα “παραδοσιακά” μέσα ενημέρωσης έφτασαν στο απόγειο τους και τώρα βρίσκονται στην καθοδική τους πορεία ενώ παράλληλα τα διαφημιστικά πακέτα διαρκώς μειώνονται και τα έσοδα των ιστοσελίδων κυρίως αυξάνονται και πλέον ξεπερνούν αυτά των εφημερίδων.
Ωστόσο όμως υπάρχουν εφημερίδες κυρίως στον επαρχιακό τύπο που προσφέρουν σωστή ενημέρωση από τον τόπο τους χωρίς να επισκιάζονται τα θέματα τους από συμφέροντα.
Και έχει πολύ μεγάλη σημασία μια εφημερίδα να ασχολείται με την ειδησεογραφία του νομού που εδρεύει.

report24.gr