Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

18/3/1118/3/11 - Συνεδρίαση του Τομέα Μ.Μ.Ε. της Ν.Δ. - 17/3/2011

Συνεδρίασε χθες, Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011, ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, στο νέο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα.

Ο τομέας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δημιουργήθηκε με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά μετά την τελευταία αναδιάρθρωση της δομής του κόμματος. Η κίνηση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της αυξανόμενης σημασίας, αλλά και των συσσωρευόμενων προβλημάτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Πάγια θέση

Η συνεδρίαση έγινε υπό τον Τομεράρχη, βουλευτή Ευβοίας, κ. Σίμο Κεδίκογλου. Συμμετέχω στον τομέα των ΜΜΕ της Ν.Δ. μαζί με την κα Βασιλική Τζότζολα, την κα Μαγδαληνή Καρακόλη, τον κο Πέτρο Αρβανίτη, τον κο Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, τον κο Βασίλη Παπαδόπουλο, τον κο Δημήτρη Τσιγγούνη και τον κο Μιλτιάδη Χρυσομάλλη.



Ο κος Κεδίκογλου μας ενημέρωσε για τις επαφές που έχει ήδη κάνει με θεσμικούς φορείς των ΜΜΕ, καταγράφοντας τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους. Ενδεικτικά φορείς από τους οποίους έχει ήδη δεχθεί προτάσεις είναι η Ένωση Δημοσιογράφων - Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων, η Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας (ΤΕΠ) κ.α., προτάσεις που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, ιδιαίτερα ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που προετοιμάζεται αυτόν τον καιρό από την Κυβέρνηση.

Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία έλαβαν το λόγο όλα τα μέλη του τομέα, καταθέτοντας απόψεις, προτάσεις και ιδέες για την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία του τομέα.


Η εισήγησή μου κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτον
, η ενημέρωση των πολιτών και κατ' επέκταση η επικοινωνία του πολιτικού λόγου της Ν.Δ. έχουν ανάγκη από την ανάδειξη στελεχών μέσα από τις τοπικές κοινωνίες που θα μπορέσουν να μεταδώσουν τις θέσεις της παράταξης με σαφήνεια και καθαρότητα. Η ενημέρωση οφείλει και πρέπει να είναι μια αμφίδρομη διαδικασία που εν τέλει θα οδηγεί σε έναν παραγωγικό διάλογο, μέσω του οποίου θα αποκρυσταλλώνονται συγκεκριμένες προτάσεις.

Δεύτερον, τα Επαρχιακά ΜΜΕ, δεν υστερούν σε δύναμη παρέμβασης και μπορούν να αποτελέσουν γόνιμο δίαυλο για τη διάδοση των θέσεων της Ν.Δ.. Ιδιαίτερα μετά τα τελευταία στοιχεία που καταμαρτυρούν περιπτώσεις "επιλεκτικής" ή "προνομιακής" προβολής θεμάτων και προσώπων από τα κεντρικά ΜΜΕ, τα ΜΜΕ της επαρχίας μπορούν να αναδειχθούν σε φορείς δίκαιης, πολυφωνικής και δημοκρατικής ενημερωτικής πρακτικής.

Τρίτον, ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης ΜΜΕ της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εξωστρέφεια της παράταξής μας. Μπορεί να έχει πολυσχιδή δραστηριότητα με έντονη παρουσία στην Περιφέρεια, πραγματοποιώντας ενημερωτικές εκδηλώσεις, συναντήσεις με επιχειρήσεις ΜΜΕ και πολιτική παρουσία στα κατά τόπους ΜΜΕ. Η διαρκής και ειλικρινής επικοινωνία θα προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ διευκρινήσεων επί των θέσεων της ΝΔ, καθώς οι πολίτες ενημερώνονται καθημερινά και από τα επαρχιακά ΜΜΕ.

Ο κος Κεδίκογλου δεσμεύτηκε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την Κορινθία για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, όλων των κατηγοριών, συναντήσεις που θα έχουν ως επίκεντρο μια διαδικασία διαλόγου και όχι απλώς μια μονόπλευρη επικοινωνία ρουτίνας.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και ο τομέας θα συνεδριάσει ξανά μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και τα μέλη του τομέα θα καταθέσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, ιδεών και λύσεων για θέματα που απασχολούν το χώρο των ΜΜΕ.

 
Βασίλειος Μπαλάφας
Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας

vbalafas.blogspot.com
της Ν.Δ. αποτελεί το ότι ο τρόπος λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης καθορίζει και την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και στόχος του τομέα είναι, σε συνεχή διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, να διαμορφώνουμε προτάσεις και να παρεμβαίνουμε στη Βουλή, σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα.