Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

“Οι Έλληνες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 80 χλμ” - Έλεγχοι για ραδιενέργεια στο “Ελ. Βενιζέλος”

Ακριβώς μια βδομάδα μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι που κατέστρεψε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας
ενώ όπως συμβαίνει εδώ και αρκετές ημέρες σε άλλες χώρες που δέχονται πτήσεις απ΄λο την Ιαπωνία η Επιτροπή προχωρά σε ραδιολογικό έλεγχο στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", για όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία.

Η ανακοίνωση της ΕΕΑΕ:
Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 80 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊ-ίτσι, πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν.
Στους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους από την Ιαπωνία δεν είναι εφικτή, συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.
Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών ως προς τα μέτρα προστασίας.
Όσον αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η ΕΕΑΕ έχει οργανώσει, σε συνεργασία με το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", τον ραδιολογικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους που έρχονται από την Ιαπωνία, καθώς και των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.

Όποιος χρειάζεται πληροφορίες, οδηγίες ή κάποιες διευκρινήσεις μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα : +302106506700, +302106506803, +302106506714 και στο email: info@eeae.gr



Στο μεταξύ οι ...

νεκροί από το σεισμό και τα τσουνάμι που έπληξαν πριν από μία εβδομάδα τη βορειοανατολική Ιαπωνία έχουν ήδη φτάσει τους 6.539, ξεπερνώντας τους νεκρούς που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, οι οποίοι είχαν φτάσει τους 6.434, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία.
    Ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
    Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.
  Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.
    Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
    Στο μεταξύ πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3, του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, για να προλάβουν μία πιθανή καταστροφή, αναφέρουν σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ατμός υψώνεται από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα και το οποίο έχει υποστεί ζημιές. Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα αριθμός 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. Ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες αριθμός 5 και αριθμός 6, ο Εντάνο δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ' αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
    Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού, ενώ κάνουν παράλληλα προετοιμασίες για να τους ρίξουν το απόγευμα νερό από πυροσβεστικές αντλίες που περιμένουν στην περιοχή