Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η Εκδήλωση τη Γραματείας Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ με θέμα «Δωρεά Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεις»,

Η Γραμματεία Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Δωρεά Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεις», την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011 και ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στα νέα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας (Λ. Συγγρού 340, Αθήνα).

            Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το κρίσιμο θέμα της Δωρεάς Οργάνων Σώματος.

      Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
  • ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς
  • ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ιωάννης Βλαχογιάννης
  • ο Τομεάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ,
κ. Άγγελος Παπανικολάου
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κουβαράς

      Στην εκδήλωση μίλησαν:
  • Δημήτρης Γάκης, Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
  • Χρυσούλα Κουτελιέρη-Μαυράκη, Ψυχολόγος
  • Κώστας Γρίμπιλας, Δημοσιογράφος
  • Έλενα Ράπτη, Γραμματέας Εθελοντισμού & ΜΚΟ ΝΔ

            Ο κ. Δημήτρης Γάκης, Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Το εξοργιστικό είναι ότι το κράτος προτιμά να πληρώνει τεράστια ποσά για αμφιβόλου ποιότητας μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό ενώ με τα χρήματα ενός έτους μπορεί να οργανώσει όλο το σύστημα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Προτιμά να πληρώνει υπερκοστολογημένα ποσά για την υποβολή σε αιμοκάθαρση των 9708 νεφροπαθών αντί να φροντίσει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα μοσχεύματα της χώρας. Το κόστος αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών ξεπερνά τα 45.000-65.000 ευρώ ανά έτος ζωής τους ενώ το κόστος της μεταμόσχευσης είναι μόλις 8.500 ευρώ ανά έτος ζωής. Συνολικά δηλαδή το κράτος ξοδεύει 450.000 – 650.000 ευρώ το χρόνο για τους νεφροπαθείς. Αν μεταμοσχεύουμε όσους νεφροπαθείς μεταμοσχεύει η Ισπανία κάθε χρόνο ανά εκατομμύριο πληθυσμού θα γλιτώνουμε 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Με τα χρήματα ενός έτους απ’ αυτά θα μπορούσε να λειτουργήσει το σύστημα των μεταμοσχεύσεων, να επανδρωθεί και να εκσυγχρονιστούν οι  υπάρχουσες μονάδες μεταμόσχευσης. Επισημαίνεται ότι μια ανεπίπλεκτη μεταμόσχευση ήπατος ενός Έλληνα ασθενή με αμφιβόλου ποιότητας μόσχευμα στο εξωτερικό στοιχίζει 200.000 – 250.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τις 30.000-40.000 ευρώ. Μια τεχνητή καρδιά απ’ αυτές που εμφυτεύονται για να κρατήσουν τους καρδιοπαθείς στη ζωή στοιχίζει 200.000 ευρώ. Με αυτά τα λεφτά στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν 5 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ή 5-6 μεταμοσχεύσεις ήπατος ή 20-25 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Το ποσό μιας και μόνο μεταμόσχευσης ήπατος στο εξωτερικό φτάνει για να δοθεί δουλειά σε 5 συντονιστές γιατρούς οι οποίοι εξασφαλίζουν συνολικά 30-50 δότες κάθε έτος που μεταφράζονται σε 90-150 μοσχεύματα το χρόνο. Αντιλαμβάνεται ο πλέον αδαής στα οικονομικά της υγείας ότι η επένδυση αυτή είναι ισχυρά κερδοφόρα για το ΕΣΥ και μόνο ως ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή του συστήματος να αγνοεί τα αλλεπάλληλα διαβήματα των ανθρώπων που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα και να συνεχίζει να ξοδεύει τεράστια ποσά σε υπερκοστολογημένα φίλτρα και υλικά αιμοκάθαρσης. Αναφέρεται ότι υπάρχουν 28 καρδιοπαθείς με τεχνητή καρδιά οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να βρεθεί το μόσχευμα τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν γίνονται πάνω από 5-10 μεταμοσχεύσεις το χρόνο και παρ’ όλα αυτά δεν ανανεώνεται εδώ και ένα χρόνο η άδεια να ξαναρχίσει να διενεργεί μεταμοσχεύσεις το νοσοκομείο Παπανικολάου».

            Η κα Χρυσούλα Κουτελιέρη-Μαυράκη, Ψυχολόγος δήλωσε: «Η δωρεά οργάνων είναι η κορυφαία εθελοντική πράξη, προσφέρει ζωή μετά από το θάνατο και προσδιορίζει την ανθρώπινη υπόστασή μας ως άτομα που ξεπεράσαμε το ‘εγώ’ και συμμετέχουμε στο ‘εμείς’».

            Ο κ. Κώστας Γρίμπιλας, Δημοσιογράφος δήλωσε: «32 μήνες μετά δηλώνω παρόν, έχοντας στο στήθος μου την καρδιά του Ντουζόν Ζάμιτ. Νομίζω πως κάθε άλλη λέξη είναι περιττή για να περιγράψω την αξία της δωρεάς οργάνων».

            Η κα Έλενα Ράπτη, Γραμματέας Εθελοντισμού & ΜΚΟ ΝΔ δήλωσε: «Είναι ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Της πολιτείας, με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και την εφαρμογή μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής και επικοινωνίας. Των εθελοντικών οργανώσεων, με την προώθηση της ιδέας μέσα στην κοινωνία και τη δημιουργία πολιτών με συνείδηση προσφοράς. Αλλά και του καθενός από εμάς, που έχουμε τη μεγαλύτερη δύναμη να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συγκεκριμένο θέμα».