Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι νέες επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,  Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι νέες επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και του Καστελορίζου, που εκδηλώθηκαν με αφορμή την διέλευση του Ιταλικού ερευνητικού πλοίου “Explora”, είναι προφανές ότι εντάσσονται σε μία συνολική στρατηγική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Απέναντι σε αυτή την Τουρκική στάση, η χώρα μας πρέπει να αντιτάξει μία σταθερή πολιτική αποτροπής, κεντρικός άξονας της οποίας είναι η απαίτηση να σεβαστεί πλήρως η Τουρκία τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Τουρκική κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών και ναρκοθετούν κάθε προοπτική στενότερης και ειλικρινέστερης συνεργασίας, κάτι που επιθυμούν και εύχονται – αναμφίβολα – και οι δύο γειτονικοί λαοί».