ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Διάβασα σήμερα μία συνέντευξη του κ. Ραγκούση στα «ΝΕΑ», όπου μεταξύ άλλων έχει ένα σημείο που αναφέρεται σε Συνταγματική Εγγύηση για το χρέος. Λέει σ’ αυτό το σημείο: «Ταυτόχρονα, όμως, προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε και όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων και σχετικές συνταγματικές εγγυήσεις, ώστε καμία άλλη κυβέρνηση τύπου Καραμανλή, ποτέ στο μέλλον, να μην έχει ξανά το περιθώριο να καταστρέψει τη χώρα υπερχρεώνοντάς την».
Θέλω εδώ να σας θυμίσω δύο δηλώσεις:Μία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στις 31 Ιανουαρίου 2011, όπου λέει ο κ. Πεταλωτής: «Δεν τίθεται θέμα συνταγματικής κατοχύρωσης της λιτότητας».
Και η άλλη του κ. Καστανίδη στη «Real News», στις 13 Φεβρουαρίου, όπου λέει ότι: «Η συζήτηση για τη συνταγματική κατοχύρωση ‘’μικρού ύψους ελλειμμάτων’’, δηλαδή κάτω από το 3%, είναι ανώριμη και ανεπίκαιρη». Λέει, μάλιστα, σε κάποιο άλλο σημείο, ότι «ποτέ δεν καθιστάς συνταγματική μια πολιτική επιδίωξη, που μπορεί να μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο».
Έχουμε, λοιπόν, δύο δηλώσεις -31 Ιανουαρίου και 13 Φεβρουαρίου- σε σχέση με τη δήλωση, σήμερα, του κ. Ραγκούση. Επειδή σας έχω φέρει και άλλα θέματα, παλινωδίες, διαφορετικές απόψεις υπουργών σε πάρα πολλά ζητήματα -αυτό το αλαλούμ το κυβερνητικό σας το έχω αναφέρει σε πάρα πολλά σημεία- θέλω να πω μόνο ένα: Ότι εδώ πρόκειται περί θιάσου, δεν πρόκειται περί κυβέρνησης. Ή μάλλον αδικώ το θέατρο, αδικώ τους θιάσους. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι σκορποχώρι.
Είχα ανακοινώσει, ότι σήμερα θα δώσω στοιχεία με αφορμή την έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το θέμα της προβολής και της παρουσίασης των πολιτικών κομμάτων.
Θέλω να σας δώσω την έκθεση. Και να κάνω μία δήλωση με βάση τα στοιχεία της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει δημοσιοποιηθεί αυτή;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχει δημοσιοποιηθεί. Νομίζω ότι βγήκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν την πήρα και εγώ. Έχει τον τίτλο «Αναφορά πολιτικής πολυφωνίας 2010». Περιεχόμενα, ταυτότητα αναφοράς, χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων, χρονική έκθεση πολιτικών κομμάτων ανά μήνα, χρονική έκθεση πολιτικών κομμάτων ανά τηλεοπτικό σταθμό, η διάκριση σε μικρά – μεγάλα κόμματα, τόνος παρουσίασης πολιτικών κομμάτων, παρουσίαση πολιτικών και κοινωνικών φορέων, παρουσίαση πολιτικού προσωπικού, πολιτικοί αρχηγοί, πολιτικά στελέχη, ισορροπία παρουσίας πολιτικών στελεχών με βάση το φύλο και τη γεωγραφική Περιφέρεια, διάταξη της θεματολογίας, της πολιτικής ειδησεογραφίας. Και αφορά –επαναλαμβάνω- το 2010.
Σας μοιράζω λοιπόν, την έκθεση ώστε να την έχετε όλοι. Μπορεί κάποιοι να την έχουν ήδη από τα κανάλια ή από εφημερίδες.
Έχοντας υπόψη σας το σύνολο της έκθεσης μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Και βέβαια θα συμφωνήσετε πως ό,τι σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα είναι απολύτως ακριβές. Είναι η πραγματικότητα. Θα περιοριστώ σε ορισμένες βασικές επισημάνσεις:
• Η πρώτη επισήμανση αφορά στη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων για ολόκληρο το 2010. Τα στοιχεία θα τα βρείτε στον πίνακα της σελ. 9. Από αυτά προκύπτει ότι:
- Το ΠΑΣΟΚ έχει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστά που ξεκινούν από το 49,7% και φτάνουν στο 62,7%. Ποσοστά πολύ πιο ψηλά από την εκλογική δύναμη που είχε καταγράψει στις εκλογές του προηγούμενου χρόνου: Ποσοστά που αποκαλύπτουν μια υπερέκθεση.
- Η Νέα Δημοκρατία έχει προβολή που κυμαίνεται από το 20,1% (ΝΕΤ) και φτάνει μέχρι το 28,8%. Δηλαδή, έχουμε το ακριβώς αντίθετο, σε όλα ανεξαιρέτως τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Έχουμε χρόνο προβολής που υπολείπεται των εκλογικών ποσοστών της. Έχουμε, δηλαδή, υποέκθεση.
Υπάρχουν και στοιχεία που σας έχω δώσει για τα υπόλοιπα κόμματα.
- Η χρονική έκθεση του ΚΚΕ παρουσιάζει μια διακύμανση. Αλλού βρίσκεται περίπου στα επίπεδα της κοινοβουλευτικής του δύναμης, αλλού λίγο παραπάνω και αλλού λίγο παρακάτω.
- Για το ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε επίπεδα ανάλογα με την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση και λίγο πιο πάνω.
- Για το ΛΑΟΣ σε δύο κανάλια βλέπουμε μια υπερέκθεση και σε άλλα έκθεση που βρίσκεται περίπου στην εκλογική του δύναμη.
• Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στον τόνο παρουσίασης των πολιτικών κομμάτων. Τα σχετικά στοιχεία θα τα βρείτε στους πίνακες των σελίδων 33 και 34. Κυρίως μάλιστα στη σελίδα 34, όπου καταγράφεται το ισοζύγιο του τόνου παρουσίασης –οι όροι είναι αυτοί για κάθε κόμμα χωριστά, όπως προκύπτει από την αφαίρεση του ποσοστού του αρνητικού τόνου από το ποσοστό του θετικού τόνου. Δηλαδή έχουν κάνει αρνητικό και θετικό τόνο, πως δηλαδή παρουσιάζονται αυτές οι ειδήσεις και βγάζουν ένα συμπέρασμα.
Από τους πίνακες αυτούς προκύπτει ότι:
- Για το ΠΑΣΟΚ το ισοζύγιο του τόνου παρουσίασης είναι θετικό με εξαίρεση το ΣΚΑΪ, όπου είναι οριακά αρνητικό και το STAR, όπου είναι ουδέτερο. Αυτά –σας επαναλαμβάνω- δεν τα λέω εγώ, σας αναφέρω τα στοιχεία και γι’ αυτό σας αναφέρω και τις σελίδες της έρευνας.
- Για τη Νέα Δημοκρατία έχουμε, και πάλι, το ακριβώς αντίθετο. Σε όλους ανεξαίρετα τους τηλεοπτικούς σταθμούς το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Μεταξύ –επαναλαμβάνω- τόνου θετικού και αρνητικού.
• Στον ίδιο πίνακα θα δείτε και τις διαφοροποιήσεις που έχουν γίνει μεταξύ 2009 και 2010. Δηλαδή αυτό που ισχύει στο ‘10 σε σχέση μ’ αυτό που ίσχυε ένα χρόνο πριν.
- Το ΠΑΣΟΚ είχε θετικό πρόσημο και το ‘09 και το ’10 σε όλους τους σταθμούς, με εξαίρεση το ΣΚΑΪ, που είχε αρνητικό πρόσημο, το ALTER που το 2009 είχε ουδέτερο και το STAR που έχει ουδέτερο.
- Η Νέα Δημοκρατία είχε αρνητικό πρόσημο και τις δύο χρονιές, με εξαίρεση για το 2009 τη ΝΕΤ, όπου είχε θετικό και το ΣΚΑΪ όπου είχε ουδέτερο. Πάντως, το 2010 -για τη χρονιά την προηγούμενη- είναι παντού αρνητικό το πρόσημο για τη Νέα Δημοκρατία.
• Η τρίτη επισήμανση αφορά στην παρουσία των Πολιτικών Αρχηγών. Και το σχετικό πίνακα θα τον βρείτε στη σελίδα 40.
- Υπάρχουν στοιχεία, τόσο για το 2010, όσο και για το 2009 και μπορείτε -κατά συνέπεια- να κάνετε και συγκρίσεις για τις διαφοροποιήσεις που συντελέστηκαν.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύονται προκύπτει ότι:
- Πρώτος σε προβολή είναι ο Πρωθυπουργός με ποσοστά που κυμαίνονται από το 19,2% μέχρι και το 39,1%. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2009.
- Δεύτερος σε προβολή είναι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς με ποσοστά από το 13% μέχρι το 25,4%. Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι τα ποσοστά της προβολής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κατά το 2010 έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2009. Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά. Και το επισημαίνω.
- Για τους υπόλοιπους αρχηγούς θα δείτε ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει μια υπερπροβολή του κ. Καρατζαφέρη και του κ. Τσίπρα, παρόλο που τα κόμματά τους έχουν χαμηλότερα ποσοστά έναντι της κας Παπαρήγα, που ηγείται του ΚΚΕ με μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία.
Μπορείτε να τα δείτε με κάθε λεπτομέρεια στην έκθεση του ΕΣΡ.
Δικαιώνουν στο ακέραιο αυτά που ήδη σας είπα από την προηγούμενη εβδομάδα, την Πέμπτη συγκεκριμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω σχετικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον κ. Βορίδη. Ακούγεται έντονα ότι υπάρχουν επαφές για να έρθει στη Ν.Δ. ο κ. Βορίδης. Μετά βγαίνουν και το διαψεύδουν από το ΛΑΟΣ. Ο ίδιος το αφήνει ανοικτό. Θέλετε τον κ. Βορίδη στη Ν.Δ.;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία υπόσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε; Δεν έχει πάει;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είπα, ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. συνάδελφος δεν έχουν καμία υπόσταση. Νομίζω ότι είναι σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει από την πλευρά της Ν.Δ. θετική, ας πούμε, θέληση κάποιας οποιασδήποτε συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, είτε προεκλογικής, είτε μετεκλογικής; Γιατί ακούμε τον κ. Καρατζαφέρη να λέει ότι αυτή τη στιγμή, περιμένει να δει τι θα γίνει…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να ξέρετε κάτι. Για εμάς, η ενότητα της Κεντροδεξιάς είναι στη βάση, είναι στο λαό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι σημαίνει αυτό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που σημαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα φέρετε το θέμα των ΜΜΕ και της κάλυψης της Ν.Δ. στη Βουλή.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τις κινήσεις που θα κάνουμε θα τις αποφασίσουμε και θα τις ανακοινώσουμε εγκαίρως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κάνετε κάτι;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα γίνουν κάποιες κινήσεις. Εμείς δημοσιοποιούμε το θέμα, όπως σας είπα την προηγούμενη εβδομάδα. Από ‘κει και πέρα, τις κινήσεις που θα γίνουν μετά από αυτό θα τις συντονίσουμε βήμα προς βήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στάση του κ. Καρατζαφέρη αλλά και του ΛΑΟΣ απέναντι στο Μνημόνιο δεν είναι απαγορευτικός όρος για ενδεχόμενη συνεργασία μαζί του;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο πάνω στο θέμα. Εγώ επαναλαμβάνω ότι η ενότητα της κεντροδεξιάς είναι θέμα βάσης. Η ενότητα πάει στη βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Μνημόνιο δεν παίζει ρόλο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Απάντησα. Και σ’ αυτό το θέμα βγάλαμε το Σάββατο μια ανακοίνωση, που ήταν σαφής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον αρχηγό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τι με ποιον αρχηγό; Η Ν.Δ. έχει αρχηγό, τον Αντώνη Σαμαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν έχει αλλάξει η θέση της Ν.Δ. απέναντι στο ΛΑΟΣ. Θυμίζω ότι θεωρείτο και χαρακτηρίζονταν από την ηγεσία του Κ. Καραμανλή ως άκρο. Συνεχίζει για εσάς να είναι ακραίο το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν σχολιάζουμε τα κόμματα, ούτε τους δίνουμε χαρακτηρισμούς. Εγώ αυτό που επαναλαμβάνω, με αφορμή και τα σχετικά δημοσιεύματα –γιατί φαντάζομαι σ’ αυτά αναφέρεστε - είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα απ’ όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί. Και για εμάς –επαναλαμβάνω- η ενότητα της Κεντροδεξιάς, είναι η ενότητα στη βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή αναφέρετε, κ. Εκπρόσωπε, ότι η ενότητα της Κεντροδεξιάς είναι στη βάση και θα γίνει σε επίπεδο κοινωνίας, αυτό σημαίνει αυτοδιάλυση του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν εννοώ τίποτα. Μας ενδιαφέρει η ενότητα να είναι στη βάση. Ο λαός, δηλαδή. Η Κεντροδεξιά να είναι ενωμένη στη βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καρατζαφέρης είναι βάση της Κεντροδεξιάς;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι σαφές αυτό που λέω. Λέω, η ενότητα για μας, της Κεντροδεξιάς, είναι στη βάση. Τίποτα άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βγήκαν πάλι στην επιφάνεια αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον κ. Στρος Καν και πριν τις εκλογές. Σκοπεύει η Ν.Δ. να ζητήσει Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση για το θέμα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όπως ξέρετε, έκανα χθες μια δήλωση για το θέμα αυτό. Θέσαμε κάποια καινούργια ερωτήματα, με αφορμή τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega, ο κ. Ιγνατίου στο σταθμό στον οποίο εργάζεται. Θέσαμε κάποια καινούργια ερωτήματα και νομίζω ότι είστε όλοι ενήμεροι γι’ αυτά. Και επίσης, θέλω να πω εδώ ότι υπενθυμίσαμε τα ερωτήματα, τα οποία έχουμε θέσει με αφορμή τις προηγούμενες αποκαλύψεις, με αφορμή το γαλλικό ντοκιμαντέρ για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, στα οποία ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Περιμένουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι θέσεις περί μεσαίου χώρου, περί ύπαρξης μεσαίου χώρου ή περί ιδεολογίας μεσαίου χώρου είναι υπό διωγμό στη Ν.Δ.; Γιατί βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πολλούς….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πως το διαπιστώνετε ότι είναι υπό διωγμό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω πάρα πολλούς βουλευτές, να αναφέρω ονομαστικά τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, να αναφέρω τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, τον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος είχε εκφραστεί πάρα πολλές φορές υπέρ του μεσαίου χώρου και νομίζω……
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το «υπό διωγμό», πως στηρίζετε, τι εννοείτε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν το λέω εγώ, το λένε οι ίδιοι οι εκφραστές.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εσείς το λέτε. Δηλαδή, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος λένε ότι είναι υπό διωγμό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι το αφήσανε να εννοηθεί σαφέστατα.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μόνο εσείς το εννοείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν είναι υπό διωγμό οι θέσεις περί μεσαίου χώρου; Ούτε υπάρχει διάσπαση….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε. Όταν μιλάμε, να εννοούμε αυτά που λέμε. Είπατε ότι οι βουλευτές είναι υπό διωγμό. Οι απόψεις περί μεσαίου χώρου….Να ξαναβάλουμε την ερώτηση σωστά για να μην κάνω ούτε εγώ λάθος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου ήταν σωστή από την αρχή. Οι απόψεις περί μεσαίου χώρου στο σημερινό κόμμα της Ν.Δ. είναι υπό διωγμό;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα σας πω, λοιπόν, τι ισχύει για το θέμα αυτό και σας παραπέμπω στην ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Ν.Δ. είναι λαϊκό κόμμα, στηρίζεται στο λαό και μόνο σ’ αυτόν. Εκπροσωπεί το λαό και μόνο αυτόν. Αγωνίζεται για το λαό και μόνον γι’ αυτόν. Ένα το κρατούμενο.
Έχουν ρωτήσει τον Πρόεδρο σε μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατία». «Σας κατηγορούν ότι έχετε στρέψει τη Ν.Δ. δεξιότερα απεμπολώντας το μεσαίο χώρο». Και η απάντηση: «Δεν με ενδιαφέρει μόνο ο λεγόμενος μεσαίος χώρος, με ενδιαφέρει ολόκληρη η κοινωνία. Δεν υπάρχουν μόνο ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι, αυτοί που συνήθως ονομάζουν μεσαίο χώρο». Είναι σαφές αυτό. Κι αυτό εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά το μεσαίο χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ορισμένα στελέχη τα οποία είναι προσκείμενα στον κ. Σαμαρά.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλα τα στελέχη είναι προσκείμενα στον κ. Σαμαρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αναφερθώ όμως ως προς το βαθμό…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Συμφωνείτε σε αυτό που λέω;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα διαφωνήσω ως προς αυτό. Θα πω, όμως, το εξής: Ότι ως προς το βαθμό έντασης της συμφωνίας με τις απόψεις του κ. Σαμαρά είναι ορισμένα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο κ. Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος έχει αποδοκιμάσει ευθέως…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλα τα στελέχη, επαναλαμβάνω, βρίσκονται δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά. Είπα δεν ξέρω στελέχη που δεν βρίσκονται δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και όσον αφορά τις θέσεις και όσον αφορά ό,τι άλλο μπορεί να εννοείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες προσωπικές απόψεις, αυτό δεν το κουβεντιάζουμε. Πού δεν υπάρχουν; και σε ποια κόμματα δεν υπάρχουν; Από εκεί και πέρα, όμως, όλα τα στελέχη είναι ταυτισμένα με τη γραμμή που χαράσσει ο Πρόεδρος του κόμματος στα συγκεκριμένα και στα μεγάλα θέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λοιπόν, το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη εκφράζονται καταδικαστικά για το μεσαίο χώρο σημαίνει ότι δεν απηχούν τις απόψεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πού είναι; Να μου πείτε συγκεκριμένα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Φ. Κρανιδιώτης.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Συγκεκριμένη φράση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει αποδοκιμάσει ευθέως το μεσαίο χώρο σε άρθρο του, στο διαδίκτυο.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι μια προσωπική του άποψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Προσωπική του άποψη. Και σας θυμίζω, για το θέμα αυτό έχω κάνει και σχόλιο. Έχω πει δυο λέξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είναι λίγο πιο επίκαιρο τώρα και με αυτά που είπαμε προηγουμένως, δε χαρακτηρίζετε το ΛΑ.Ο.Σ. άκρο, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής; Και ο κ. Καραμανλής βρίσκεται κοντά στον κ. Σαμαρά;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι καλυφθήκατε στο θέμα αυτό. Ισχύουν αυτά τα οποία έχω πει προηγουμένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κυριακάτικες εφημερίδες είχαμε δυο νέες δημοσκοπήσεις στις οποίες εμφανίζεται να υποχωρεί η κυβέρνηση σε σχέση με τα ποσοστά τα οποία είχε. Αναδεικνύονται κάποια στοιχεία ποιοτικά τα οποία δικαιώνουν θέση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζουν κι αυτά μία υποχώρηση. Γενικότερα για τις δημοσκοπήσεις έχετε κάποιο σχόλιο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Είναι εργαλεία με τα οποία μπορεί κανείς να κρίνει τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε μία συγκεκριμένη στιγμή και με βάση συγκεκριμένα γεγονότα. Όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά συμφωνώ με αυτό που λέτε. Θέλω να πω, όμως, ότι στο θέμα των αναποφάσιστων αναφέρεται σε μία στιγμή που δεν είμαστε προ εκλογών. Αν ήμασταν πριν από εκλογές, αν ξέραμε δηλαδή πότε θα γίνουν εκλογές, σίγουρα αυτό το ποσοστό, θα ήταν διαφορετικό. Βλέποντας, λοιπόν, την τάση να κλείνει η ψαλίδα. Αναφέρομαι για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της MRB για τη «Real News» ότι η ψαλίδα έχει φθάσει στο 1,9%. Φανταστείτε ότι αν ήμασταν προ εκλογών και γινόταν η ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό των αναποφασίστων δεν θα ήταν αυτό βέβαια. Ο κόσμος θα έπαιρνε θέση γιατί ξέρει ότι αυτή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Άρα, λοιπόν, θα ήταν και τελείως διαφορετικά τα νούμερα. Άλλο να υπάρχει το δίλημμα στον κόσμο τι θα πρέπει να ψηφίσω σε 20-30-40 μέρες και να το ξέρει αυτό και άλλο να είναι σε ένα χρόνο νεκρό από άποψη εκλογών και να τον ρωτάνε τι θα ψήφιζες τώρα. Τελείως, διαφορετικά λειτουργεί και απαντά απ’ ό,τι αν ήταν προ εκλογών. Άρα, λοιπόν, το κομμάτι αυτό θα πρέπει να το συμπεριλάβετε για το θέμα των αναποφάσιστων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια προσθήκη επ’ αυτών, αν μου επιτρέπετε, εμφανίζονται να μπαίνουν στη Βουλή αρκετά κόμματα, 8 αν δεν κάνω λάθος.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι στη δημοσκόπηση της Marc για το «Έθνος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό κατά πολλούς στην ανάλυση που κάνουν αδυνατίζει τις πιθανότητες να υπάρξει κυβέρνηση αυτοδύναμη. Έχετε κάποιο σχόλιο; Σας προβληματίζει….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όπως σας είπα οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Και θέλω να ξέρετε, επίσης, ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχει πάντα το περιθώριο του στατιστικού λάθους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ οριακά, τουλάχιστον, και για την οκτακομματική Βουλή που θα προέκυπτε με βάση τη δημοσκόπηση της Marc και στο ποσοστό 1,9%. Και εκεί πάλι υπάρχει το στατιστικό λάθος και είναι όλα οριακά. Αλλά είναι νωρίς για να πούμε από τώρα. Επαναλαμβάνω ότι δεν είμαστε προ εκλογών, ο κόσμος δεν θεωρεί ότι θα πάμε σύντομα σε εκλογές. Διαφορετικά μιλάει ένας πολίτης εάν ξέρει ότι πρόκειται να γίνουν εκλογές και άρα η ψήφος του είναι καθοριστική και διαφορετικά όταν λέει απλώς τη γνώμη του -γι’ αυτό λέμε φωτογραφία της στιγμής- για το τι συμβαίνει τώρα και να κρίνει συναισθηματικά φορτισμένος με βάση το τι ζει, το τι βιώνει, το τι προβλήματα έχει, πώς πιέζεται και κάποιες αποφάσεις που παίρνονται τι κόστος έχουν σε αυτόν και πώς τον φορτίζουν συναισθηματικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με 30% αναποφάσιστους το να παίρνει ένα κόμμα 1,8- 3,2% είναι με το ένα πόδι στη Βουλή ή με τα δυο πόδια στο λάκκο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και με βάση το στατιστικό λάθος που υπάρχει, επειδή αυτό το νούμερο είναι πάρα πολύ χαμηλό, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους να βρεθεί είτε μέσα στη Βουλή είτε εκτός Βουλής. Αυτό είναι δεδομένο. Δηλαδή δεν είναι ασφαλές ποσοστό. Θέλω επίσης να ξαναθυμίσω αυτό που είπα. Αλλιώς λειτουργεί ο κόσμος, ο ψηφοφόρος, όταν τον ρωτάει ένας δημοσκόπος, τον παίρνει τηλέφωνο ή τον συναντά στο δρόμο και του λέει πες μου τι θα ψήφιζες, εάν ξέρει ότι πρόκειται να γίνουν εκλογές και αλλιώς όταν είναι χαλαρός και ξέρει ότι αυτό που θα πει δεν παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο, γιατί δεν πρόκειται να γίνουν τώρα εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα διαφωνείτε με αυτό που λένε ότι ουσιαστικά είναι με τα δυο πόδια στο λάκκο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Ξαναλέω. Δεν μπορεί να απαντάμε ναι ή όχι, άσπρο ή μαύρο. Δεν μπορώ να απαντώ με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Λέω, λοιπόν, επειδή το ποσοστό το οποίο μου αναφέρατε 3,2% και 1,8% είναι -στα όρια του στατιστικού λάθους συνήθως στις δημοσκοπήσεις μπορεί να φθάνουν και τις 2,5 μονάδες- πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί ένα κόμμα που βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία κάτω από το 3 ή πάνω από το 3 και να μπει ή να μην μπει στη Βουλή. Δηλαδή, είναι τόσο πιθανό να μείνει απέξω, όσο να μπει μέσα. Λοιπόν, και πάλι λέω, κάτι, που είναι σημαντικό: Μην παραγνωρίζετε το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε μία χρονική στιγμή, όπου ο κόσμος δεν έχει μπροστά του το θέμα των εκλογών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπατε τώρα, ότι επειδή δεν έχουμε εκλογές μπροστά υπάρχει μια αδιευκρίνιστη ψήφος, με δεδομένη -εγώ θα έλεγα- τη διαφορά της ψαλίδας από τη δημοσκόπηση της Real News……κάτω από 2 μονάδες, θεωρείτε ότι έρχεστε πιο κοντά στο να ζητήσετε εκλογές;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών ισχύει ό,τι έχω πει. Αυτά είναι σενάρια που διακινούνται από την κυβέρνηση. Και το επαναλαμβάνω, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών διακινούνται από την κυβέρνηση, διαψεύδονται από την κυβέρνηση, τα επαναφέρουν από την κυβέρνηση, ανάλογα με το τι προβλήματα αντιμετωπίζουν από μια πολιτική αδιέξοδη, η οποία τους έχει φέρει- βασικά την κοινωνία έχει φέρει- και αυτούς προ αδιεξόδου. Σας θυμίζω ότι τη λέξη «εκλογές», την έχει πει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγο καιρό μέσα στο Κοινοβούλιο. Δεν την έχει πει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό -το επαναλαμβάνω, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα- είναι αυτό που παίζει με τους θεσμούς. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που παίζει με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Δε θα σταματήσω να το λέω. Το έκαναν το ’07 και μάλιστα είχαν καταθέσει και πρόταση μομφής. Το κάνανε το ’09 εκβιάζοντας με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Το έκαναν στις τελευταίες Αυτοδιοικητικές Εκλογές όπου είχαν πει «αν δεν ψηφιστούν οι δικοί μας υποψήφιοι, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές». Και επαναφέρεται τώρα, διότι η πολιτική τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αυτοί παίζουν -εμείς δεν παίζουμε -με τους θεσμούς. Και το χειρότερο είναι ότι, επειδή αυτοί τα διαρρέουν, επειδή αυτοί τα διαψεύδουν και επειδή γίνεται σε μια στιγμή κρίσιμη για τη χώρα από άποψη οικονομίας, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά προκαλεί και προβλήματα. Εμείς, λοιπόν, δεν παίζουμε με τους θεσμούς. Και για να κλείσω: Επειδή κάποιοι μπορεί να γράψουν ότι εμείς τους φοβόμαστε, έχουμε πει και το ξαναλέμε, ότι δεν τους φοβόμαστε. Είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν το αποφασίσουν, γιατί αυτοί το αποφασίζουν- δεν μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε εκλογές πρόωρες- είμαστε έτοιμοι, τους περιμένουμε και είναι και καλοδεχούμενες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, το γεγονός ότι είναι πολύ μικρή η ψαλίδα δεν αλλάζει….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν αλλάζει την τακτική μας. Εμείς δεν φτιάχνουμε την ατζέντα μας με βάση τις δημοσκοπήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε τρεις μεγάλες εφημερίδες στην Καθημερινή, το Βήμα …….και ο Ελεύθερος Τύπος ζητούσαν από τον πρωθυπουργό ή να πάει σε εκλογές ή να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ή να κοιτάξει πώς να τα βγάλει πέρα. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πάει σε μια μίνι Σύνοδο Κορυφής στην οποία μετέχουν –νομίζω- οι τρεις δεν είναι πρωθυπουργοί και οι υπόλοιποι είναι πρωθυπουργοί των κρατών.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πλην Ελλάδος, Ισπανίας, Πορτογαλίας, είναι όλοι πρωθυπουργοί. Είναι σαν να είναι Σύνοδος Κορυφής ουσιαστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σκοπεύει να ζητήσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα τα πούμε τις επόμενες μέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου παίζει κάποιο επικοινωνιακό παιχνίδι κατεβάζοντας τον πήχη ανάλογα με τα …..που έχει ……..
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα της επιμήκυνσης σας έχω ξαναπεί ότι προσπάθησαν να κατεβάσουν τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά. Είπαμε να μην παίζουν με αυτό το θέμα. Στις 28 Νοεμβρίου στο Eurogroup έχει αποφασιστεί η επιμήκυνση. Μάλιστα είδα ότι αυτό το είπε σε κάποια δήλωσή του ο κ. Σαχινίδης. Ότι είναι ήδη αποφασισμένο το θέμα της επιμήκυνσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ………
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ναι, μιλάω για το θέμα της επιμήκυνσης εγώ. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε. Καθίστε να δούμε τι θα γίνει. Θα δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και στην έκτακτη και στην κανονική της 25ης Μαρτίου κι από εκεί και πέρα θα τοποθετηθούμε, επί πραγματικών και όχι επί σεναρίων και τα λοιπά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ……
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τα έχω πει αυτά τα πράγματα. Γι’ αυτό σας ανέφερα το θέμα της επιμήκυνσης και γι’ αυτό την προηγούμενη εβδομάδα έβγαλα το χαρτί -σας το έχω δώσει- της απόφασης του Eurogroup, που έλεγε για το θέμα της επιμήκυνσης. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες επεισοδίων από διαδηλωτές, απλό λαό, κατά πολιτικών. Είχαμε την περίπτωση του κ. Πρωτόπαπα, μαζεύτηκε κόσμος έξω από εστιατόριο που έτρωγε, όπως είχαμε και τη φραστική επίθεση που δέχτηκε ο κ. Πάγκαλος στη Γαλλία. Εσείς συμφωνείτε με αυτές τις εκδηλώσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε τοποθετηθεί και για τα θέματα της βίας. Και έχουμε πει ότι απ’ όπου κι αν προέρχεται σε όποιον κι αν κατευθύνεται με όποια πρόφαση κι αν υπάρχει, εμείς είμαστε κατά της βίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται καμία άλλη κουβέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι έχουν άρωμα τρομοκρατίας αυτές οι εκδηλώσεις;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπα. Καταδικάζουμε τις εκδηλώσεις βίας, από όπου κι αν προέρχονται, από όποιον κι αν προέρχονται, με όποια πρόφαση κι αν χρησιμοποιούνται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είδα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, συγκεκριμένα τον κ. Σπηλιωτόπουλο, χθες στο «Βήμα», να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υπό κάποιες προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω ξαναπεί ότι δεν σχολιάζω απόψεις που εκφράζονται από στελέχη του κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για ενότητα κεντροδεξιάς από τη βάση. Κατά τη Νέα Δημοκρατία με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτή η ενότητα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Με την πολιτική μας να πείσουμε τον κόσμο ότι η πρόταση που έχει η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να του λύσει τα προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να πείσετε πρώτα τον κ. Σπηλιωτόπουλο, έτσι;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος προφανώς γι’ αυτό ζητάει κυβέρνηση συνεργασίας, γιατί ………δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η Νέα Δημοκρατία στο νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμά της, το λεγόμενο «Ζάππειο 2», θα εγκαταλείπει την ιδέα περί μηδενισμού του ελλείμματος;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματός μας θα γίνει αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Θα κάνετε υπομονή μέχρι τότε και θα δείτε το πρόγραμμα. Κανείς αυτή την στιγμή πέραν του Προέδρου και της ομάδας που δουλεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ξέρει. Τα δημοσιεύματα που υπάρχουν απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σας λέω, λοιπόν: Κάντε υπομονή και θα δείτε τι θα προτείνει και τι θα φέρει ο Αντώνης Σαμαράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή τα ρεπορτάζ αυτά είναι ανυπόστατα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα κάνετε υπομονή μετά τις 25 Μαρτίου και εκεί θα σας λυθούν όλες οι απορίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή σε οποιοδήποτε θέμα συγκυβέρνησης, εάν προκύψει; Εάν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι ανοικτή σε αυτή την κουβέντα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο σε αυτό. Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα το οποίο θα δείτε, μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει την αγορά έξω από αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό που της έχει επιβληθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα δεν βλέπουμε τίποτα άλλο, δεν υπάρχει κανένας άλλος στόχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να προσθέσετε κάτι με αφορμή ότι έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η υγεία των αλλοδαπών οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έχω κάνει, η οποία ισχύει αυτούσια.