Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης - Πρεσβευτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2011

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε για 8η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σε 70 χώρες και σε 5 ηπείρους, από την Ισλανδία έως την Κένυα και από τον Καναδά έως την Ν. Κορέα. Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafeστο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
Φέτος, οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εστίασαν στις εικονικές ζωές. Στη σημερινή εποχή, οι νέοι και όχι μόνο ξοδεύουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ζωής τους σε διαδικτυακές δραστηριότητες  που εκτείνονται από τα online παιγνίδια έως τη κοινωνική δικτύωση. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις που αφορούν την ιδιωτικότητα, την υπόληψη και την υγεία τους.
Έτσι λοιπόν, με το σύνθημα «Το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι! Προστάτευσε τη ζωή σου. Σεβάσου τη ζωή των άλλων» ο φετινός εορτασμός προσκάλεσε μικρούς και μεγάλους να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις «εικονικές ζωές» τους, και να ανακαλύψουν πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.
Για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2011, περισσότεροι από 160 φορείς σε 36 νομούς της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.  Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Ήπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, σχολεία όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικοί, δήμοι, κέντρα νεότητας, μουσεία, βιβλιοθήκες, επιμελητήρια, πανεπιστήμια, εταιρίες και ιδιώτες πολλαπλασίασαν τα μηνύματά μας και έδρασαν ως πρεσβευτές μας με ομιλίες, εργαστήρια, online παρουσιάσεις, ειδικά newsletters, θεατρικά δρώμενα, blogs, διαγωνισμούς, έργα ζωγραφικής, πόστερ. Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ήταν ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Δήμος στην Πελοπόννησο και από τους ελάχιστους στην Ελλάδα, που όπως και πέρυσι αποτέλεσε Πρεσβευτή της Δράσης ενημερώνοντας τους Δημότες με σχετικές ανακοινώσεις και σταθερό banner στην ιστοσελίδα του. Παράλληλα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και τους καθηγητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, παρουσίαση συζήτηση του κου Μάρκελλου Κωνσταντίνου (Υπεύθυνου Πληροφορικής του Δήμου) με τα παιδιά των 3 τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Τα παιδιά είχαν πολύ ενεργή συμμετοχή, είχαν πολλαπλές απορίες, διετύπωσαν απόψεις και πήραν απαντήσεις σε καίρια θέματα σχετικά με την ενασχόληση τους με το Διαδίκτυο.
Σύντομα θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ανάλογη εκδήλωση για τους Γονείς ώστε να ενημερωθούν και αυτοί για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει ασφαλέστερη η πλοήγηση στον κόσμο του Διαδικτύου.