Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Συμμαχικά βομβαρδιστικά ''ισοπεδώνουν'' στόχους σε Τρίπολη και Βεγγάζη - Ο Καντάφι εξοπλίζει γυναικόπαιδα


 

- Οι Η.Π.Α λένε πως εξουδετέρωσαν το στρατό του Καντάφι στη Βεγγάζη
- Κόλαση βομβαρδισμών από γαλλικά αμερικανικά βρετανικά και καναδικά αεροσκάφη - 64 Λίβυοι νεκροί
- Τουρκία και Γερμανία μπλοκάρουν την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ - Δυσαρέσκεια Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδιστικών - ''Δυσφορία'' από τους Ρώσους


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την συμμαχική επέμβαση στη Λιβύη τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.Ενώ όλα έδειχναν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει τον πόλεμο κατά του Καντάφι σημειώθηκε τεράστιο ''ρήγμα'' στους κόλπους της συμμαχίας.Γερμανία και Τουρκία με την στάση-αποχή τους έχουν ''αφοπλίσει'' το ΝΑΤΟ και ήδη καταγράφονται δηλώσεις αποδοκιμασίας των 2 χωρών.

Ομως και στο στρατιωτικό σκέλος σημειώνεται δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδιστικών και έτσι εξηγείται από στρατιωτικούς κύκλους η ολόενα και αυξανόμενη εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το μεσημέρι ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.

 
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC,"Meet the Press", ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη.
 
Ως απάντηση η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι "αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες".
 
Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.
 
"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 

Ώρα 13.20: Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως εξουδετέρωσαν τον Καντάφι στην Βεγγάζη, ενώ 19 μαχητικά τους βομβαρδίζουν μαζί με γαλλικά αεροσκάφη.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
 
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "Αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)".

Ώρα 12.45: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ανηλεώς δυνάμεις του Καντάφι στην Βεγγάζη

Ώρα 12.30: Πράσινο φως για συντονισμένη επέμβαση από το ΝΑΤΟ πλέον στη Λιβύη. Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε και θα μοιραστεί στις χώρες - μέλη. Σε λίγο θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας.

Το πρωί της Κυριακής, τα γαλλικά αεροσκάφη, μετά από μία προσωρινή διακοπή, βομβαρδίζουν συνεχώς μετά από μία νύχτα ομοβροντίας από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Ο ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.
 
Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση
newsit.gr