Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΩΝ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/2/2011

Στην Αρχαία Κόρινθο, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011, στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος των Αγίων Αναργύρων, όπου στεγάζεται το Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας με την επωνυμία «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Εξομολογων – Πνευματικών με την ευκαιρία της επερχόμενης Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, περίοδο κατά την οποία οι πιστοί ιδιαιτέρως προσέρχονται στο Ιερό Μυστήριο της Μετάνοιας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με Θ. Λειτουργία, την οποία ετέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος συμπαραστατούμενος από Κληρικούς εκ των Πνευματικών της Ι. Μητροπόλεώς μας.
Μετά το πρωϊνό άρχισαν οι εργασίες της Ημερίδος με Χαιρετισμό από τον Σεβασμιώτατο. Ακολούθησε η 1η Εισήγηση από τον κ. Νικόλαο Παπανικολάου, Ψυχολόγο – Εκπαιδευτικό με θέμα: «Εξομολόγηση ή Ψυχοθεραπεία;», κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνεργασίας Εξομολόγου και Ψυχολόγου για όσες περιπτώσεις χρειάζεται η παρέμβαση της Επιστήμης. Επίσης κατέστη σαφές ότι η «άφεσις» παρέχεται μόνον υπό του Πνευματικού, τον οποίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει ο Ψυχολόγος.
Μετά την εποικοδομητική συζήτηση και το διάλειμμα ακολούθησε η 2α Εισήγηση με θέμα: «Η προσωπικότης του Εξομολόγου – Πνευματικού» από τον Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αγάπιο Δρίτσα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεώς μας και Ηγούμενο της Ι. Μονής Αναστάσεως Λουτρακίου, που στην εμπεριστατωμένη και καλλιεπή εισήγησή του παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητος του Εξομολόγου – Πνευματικού, τα οποία και αποτελούν προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν, κατ᾿ άνθρωπον, καλύτερη διακονία στο Ι. Μυστήριο της Εξομολογήσεως.
Την Ημερίδα έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας με συμπερασματικούς λόγους και επί των δύο εισηγήσεων και κυρίως με συμβουλές και προτροπές προς τους Πνευματικούς για την ευσυνείδητη Διακονία τους στο Ιερό Μυστήριο, που τους εμπιστεύθηκε η Αγία μας Εκκλησία, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους ομιλητές για όσα με επιστημοσύνη κατέθεσαν στους συνέδρους Εξομολόγους – Πνευματικούς.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ