Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μείωση έως και 30% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων για τον περιορισμό των ελλειμμάτων του ΤΠΔΥ



 
 
 
Μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που εκτιμάται ότι θα ανέρχεται έως και το 30% αναμένεται να επιφέρουν τα µέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπως επιτάσσουν οι δεσµεύσεις του Μνηµονίου..


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπό το βάρος των ελλειμμάτων αυτών και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα 5,5 χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου την ώρα που και οι εκτιμήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση της εφάπαξ αποζημίωσης.  Η οικονοµική κατάσταση στο ΤΠΔΥ είναι εκρηκτική. Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µε απόφαση του Δ.Σ. του Ταµείου κόπηκαν και οι κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε δικαιούχους µε σοβαρά προβλήµατα υγείας.
Σήμερα εκκρεμεί η πληρωμή 37.000 αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ) και αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Κύμα φυγής. Εκτός από την αδυναµία καταβολής τουεφάπαξ, το ΤΠΔΥ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής στησύνταξη των δηµοσίων υπαλλήλων λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2011 υποβλήθηκαν 1.847 αιτήσεις έναντι 1.032 στο αντίστοιχο διάστηµα το 2010,ενώ κατά το διάστηµα 1-22 Φεβρουάριου2011 έχουν υποβληθεί 1.424 αιτήσεις έναντι 897 αιτήσεων ολόκληρο τον Φεβρουάριο του 2010.
Οί αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προτείνουν την οικονοµική ενίσχυση του Ταµείου µε καταβολή µέρους(50%) των εσόδων από τον ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δηµοσίου (µεταφράζεταισε 80 εκατ. ευρώ), την παρακράτηση 10% από τους ειδικούς λογαριασµούς των δηµοσίων υπαλλήλων, να αναλάβει το Δηµόσιο – µέσω ειδικού οµολόγου ύψους 1,2 δισ. ευρώ – τις υποχρεώσεις έναντι «χαριστικών ρυθµίσεων» που έγιναν στο παρελθόν από το κράτος,καθώς και να στηριχθούν τα έσοδα του Ταµείου και από τους µισθούς οι οποίοιχάνονται σε κάθεαπεργία. Η πρόταση προβλέπει ακόµη την υποχρεωτική υπαγωγή στο ΤΠΔΥ των απασχολουµένων µε συµβάσεις στο Δηµόσιο. Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούµενων εντόκωςαλλά και αποζηµιώσεις.


Ηδη θέµακαταβολήςαποζηµιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δηµοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληµατικό Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισµά του ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώµατα αποζηµιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούµενων.
Εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων για τις οποίες χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ
Χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερουµένων εντόκως αλλά και αποζηµιώσεις.


Ενοποίηση των Μετοχικών Ταµείων

Η ενοποίηση
και των τριών Μετοχικών ταµείων, Στρατού, Ναυτικού και άεροπορίας, η καθιέρωση εργοδοτικών εισφορών αντί της αποσπασµατικής χρηµατοδότησης µέσω κοινωνικού πόρου από τους εξοπλισµούς και η συνάρτηση των παροχών µε τις πραγµατικές εισφορές αποτελούν το βασικό τρίπτυχο σωτηρίας και ανάπτυξης των Μετοχικών ταµείων των στρατιωτικών και των αστυνοµικών. άυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός άµυνας κ. π. Μπεγλίτης µε αφορµή αιτιάσεις του αρµόδιου τοµεάρχη της Ν. Δ. κ. Μαργαρίτη τζίµα σχετικά µε ρυθµίσεις εξορθολογισµού και ψαλιδίσµατος ορισµένων κατηγοριών µερισµάτων.


ΤΑ ΝΕΑ