Τη βεβαιότητα ότι φέτος η χώρα μας θα αρχίσει να βγαίνει από την ύφεση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας σήμερα το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Μίλησε για στόχο άντλησης 15 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, στο κείμενο των εμπειρογνωμόνων της τρόϊκα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, παρά τις «συγνώμες», επαναδιατυπώνεται ο «φιλόδοξος στόχος» των 50 δις. στην πενταετία από τις ιδιωτικοποίησης δημόσιων Οργανισμών και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μέχρι το 2015. Δηλαδή, παρά την υποτιθέμενη «συγνώμη», ούτε στο γραπτό τελικό κείμενο αλλάζει η τοποθέτησή της. Στην έκθεση αξιολόγησης πάντως, επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Σκληρή υπήρξε η απάντηση της ΝΔ που ζητά την παραίτησή του υπουργού Οικονομικών λόγω «αποτυχίας» και υποστηρίζει ότι το νέο Μνημόνιο «προαναγγέλλει νέα μέτρα, που είναι έξι φορές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που έγιναν το 2010»! Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:
«Το Μάιο του 2010, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κατά λέξη: "Θεωρώ ότι θα κριθούμε όλοι μας από την υλοποίηση αυτού του πακέτου. Και εγώ πρώτος... Αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα, θα σημαίνει ότι εγώ έχω αποτύχει, γιατί δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω τις δαπάνες, να αυξήσω τα έσοδα και να δρομολογήσω μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές". Σήμερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει νέα μέτρα, που είναι έξι φορές οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που έγιναν το 2010. Κάνει όσα - κατά τη δική του δήλωση- αποτελούν απόδειξη αποτυχίας. Μετά από αυτό, τι σκοπεύει ο ίδιος να πράξει; Μπορεί και παραμένει ακόμη στη θέση του;».
Το ΚΚΕ, απαξιώνει την κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Κομισιόν απέδειξε την απαίτησή της για πλήρη διάλυση εργασιακών, υγειονομικών και άλλων δεδομένων αλλά και το ξεπούλημα, ενώ ο ΣΥΝ, δηλώνει ότι επιβεβαιώνεται η «νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική». Στον αντίποδα η κ. Μπακογιάννη, μιλά για καθήκον και εθνική συνεννόηση...