Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ν. Νικολόπουλος: «Πάει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».


Τι θα γίνει με τα δάνεια των υπαλλήλων και των ΟΤΑ;

Βάσει του Επικαιροποιημένου Μνημονίου (2η αναθεώρηση, Δεκέμβριος 2010), η Κυβέρνηση εκπόνησε πρόγραμμα για τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Βάσει αυτού του πλαισίου, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχωριστεί σε δύο διαφορετικές οντότητες.
Με νομοθετική ρύθμιση μέχρι το τέλος Μαρτίου θα διαχωριστούν οι κύριες αρμοδιότητες παρακαταθηκών από τις εμπορικές δραστηριότητες δημιουργώντας δύο διαφορετικούς οικονομικούς φορείς. Ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, παρενέβη στο θέμα με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών.
«Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως με τον διαχωρισμό του ΤΠ&Δ είναι άγνωστο με ποιόν τρόπο θα αξιοποιηθεί το προϊόν της παρακαταθήκης, καθώς επίκειται η μετάβαση των δανείων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε μια νέα ιδιωτική τράπεζα που θα παρακρατεί απευθείας από την μισθοδοσία των υπαλλήλων τις δόσεις των δανείων και φυσικά το ίδιο θα συμβεί με τους Δήμους όλης της χώρας» δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.
Ο Βουλευτής Αχαΐας, ο οποίος υπήρξε και Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ερωτά τον Υπουργό, εάν "η Ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά έχει ανάγκη ενός ακόμα μικρού πιστωτικού ιδρύματος και εάν ο διαχωρισμός αυτός σταθεροποιήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα".
Τονίζει «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η δημιουργία ενός νέου τραπεζικού σχήματος ή η δημιουργία ενός ενδιάμεσου τρόπου για την μετάβαση των υφισταμένων περιουσιακών στοιχείων του ταμείου σε άλλο ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα»;
Τέλος αναρωτιέται " πως θα αξιοποιείται και θα εξασφαλίζεται το προϊόν της παρακαταθήκης με τα νέα δεδομένα, τι κινδύνους εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια και με ποιόν τρόπο θα αποκαταστήσει η κυβέρνηση την απώλεια των εσόδων από την κερδοφορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης."