Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: «Aπόφασή μας να ανατρέψουμε καθιερωμένες πρακτικές, κατεστημένες νοοτροπίες»

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΔΡΕΑ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΣΤΗΝ 3η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

«Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, οργανωτικής και λειτουργικής ανασύνταξης του κόμματος, με τον ορισμό των υπευθύνων τομέων πολιτικής ευθύνης και των επικεφαλής των Γραμματειών. Οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν το αποφασιστικό βήμα της Νέας Δημοκρατίας στο μέλλον, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσδίδουν δυναμική στην οργάνωση, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην πολιτική μας δραστηριότητα. 
Συμμετοχή, ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, πρόσκληση για ελεύθερη συζήτηση, κατάθεση προτάσεων και δημιουργική συνεργασία, αποτελούν τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η θεώρησή μας για την αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τη δομή του νέου πολιτικού και οργανωτικού σχήματος, η Πολιτική Επιτροπή συμμετέχει σε όλα τα επίπεδα, στα οποία διαμορφώνεται η στρατηγική και προγραμματική μας πρόταση, η οργανωτική ανάπτυξη και η παρέμβαση του κόμματος στην ελληνική κοινωνία.
Στην πρόσκληση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους τα μέλη, εκτός των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, σε Τομείς και Γραμματείες, ώστε να συμμετάσχουν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο έργο τους, έχει ανταποκριθεί το 67% των μελών και ευελπιστούμε ότι θα το πράξουν άμεσα και τα υπόλοιπα μέλη. Η συμμετοχή στους Τομείς και στις Γραμματείες αποτελεί τμήμα των καθηκόντων των μελών της Πολιτικής Επιτροπής και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε στην εκπλήρωσή τους. 
Είναι απόφασή μας να ανατρέψουμε καθιερωμένες πρακτικές, κατεστημένες νοοτροπίες, τις οποίες συντηρεί η δύναμη της συνήθειας και εμποδίζουν κάθε αναγεννητική προσπάθεια, ακυρώνουν κάθε δημιουργική πρωτοβουλία. Η Νέα Δημοκρατία αναλύει όλα τα στοιχεία της πολιτικής συμμετοχής των πολιτών και σχεδιάζει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσδώσει νόημα στην πολιτική συμμετοχή στη σύγχρονη κοινωνία. Μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας, μπορεί να επιβάλει το αξιακό σύστημα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και να εξηγήσει γιατί ο λαός και ιδιαίτερα σε ώρες κρίσης, δεν μπορεί να ελπίζει σε άλλες ιδεολογικοπολιτικές προτάσεις, οι οποίες έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τον κυνισμό και το λαϊκισμό. Οι αξίες της παραταξιακής μας παράδοσης, αλλά και νέες αξίες, νέες ιδέες συγκροτούν πρότυπο μετοχής στη δημόσια ζωή ικανό να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των πολιτών, να μετατρέψει την απάθεια σε συμμετοχή, να καταργήσει την απόσταση των πολιτών από την πολιτική και να οδηγήσει σε δημιουργική δράση.
Ο ρόλος της οργάνωσης γίνεται πολυσήμαντος. Καλείται να ανταποκριθεί σε νέες προτεραιότητες αυξημένων απαιτήσεων. Καλείται να ανταποκριθεί στις νέες δομές, όπως οι περιφερειακές οργανώσεις, ν’ αναδείξει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να μιλήσει με τους πολίτες και να προβάλει τις θέσεις και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Καλείται να διασυνδέσει μέσω της οργάνωσης το κόμμα με την κοινωνία και να μεταφέρει τις αγωνίες και τις ανάγκες του λαού στη δημόσια συζήτηση και στην πολιτική. 
Η συγκρότηση των Περιφερειακών Οργανώσεων εξελίσσεται με βήματα σταθερά. Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής κάθε διοικητικής περιφέρειας συμμετέχουν και αναλαμβάνουν συγκεκριμένες ευθύνες. Είναι πολιτική η αποστολή των οργανώσεων αυτών και δεν αναιρούν τις υφιστάμενες Νομαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις. Παράλληλα, συγκροτούνται θεματικές οργανώσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τις σχέσεις του κόμματος μας σε επίπεδο περιφέρειας με τους εκπαιδευτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, αγρότες, εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με κάθε τμήμα της κοινωνίας μας.
Στόχος μας η ενίσχυση της περιφερειακής συνείδησης των οργανώσεων του κόμματος. Στόχος μας η κοινή τους δράση σε κάθε αναμέτρηση σε επίπεδο περιφέρειας. Στόχος μας η ενίσχυση των περιφερειακών παρατάξεων, τις οποίες στήριξε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.
Οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ και τα μέλη των ΝΟΔΕ οφείλουν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στο νομό και στην περιφέρεια. Οφείλουν να συζητούν, να προτείνουν θέσεις οι οποίες πρέπει να υιοθετηθούν από το κόμμα για όλα τα τοπικά ζητήματα και να μεταφέρονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους Τομεάρχες στη Βουλή και να εντάσσονται και στον προγραμματικό λόγο του κόμματος. Έχουν σημαντική ευθύνη στην ενημέρωση των πολιτών, και πρέπει να αξιοποιούν κάθε μέσο προβολής και διαδικασία επικοινωνίας. 
Μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων πρέπει να οργανωθούν για να συζητηθούν προτάσεις, οι οποίες θα προέρχονται από τη βάση, θα αποτελούν αντικείμενο εσωκομματικού διαλόγου και, στην τελική τους διαμόρφωση, θα αποτελούν μέρος του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή και για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανωτικής μας πορείας συγκαλούνται πολυδιάστατες περιφερειακές συνδιασκέψεις, οι οποίες θα εξελίσσονται εντός 3ημέρου ή 4ημέρου από πόλη σε πόλη, με διαφορετική θεματογραφία και θα ολοκληρώνονται με την ολομέλεια της συνδιάσκεψης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, θα ακολουθεί ένα οδοιπορικό από τόπο σε τόπο κοντά στους πολίτες μαζί με την κοινωνία, κοντά στους νέους, μαζί με το λαό, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος να πείσουμε για την αξία της διακυβέρνηση της πατρίδας από τη Νέα Δημοκρατία, από τον Αντώνη Σαμαρά. Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις μας δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε κατά κοινωνικές κατηγορίες και επαγγελματικούς κλάδους, με στόχο την κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, αλλά και την εξήγηση των θέσεων του κόμματος, έτσι ώστε να ιδρύσουμε έντιμες ειλικρινείς και σταθερές σχέσεις με τους πολίτες. Σχέσεις αμετάβλητες μεταξύ των ρόλων της αντιπολίτευσης και της αυριανής κυβέρνησης.
Μαζί με τη γενικότερη οργανωτική ανασυγκρότηση με σειρά τυπικών ζητημάτων θα αντιμετωπιστούν, όπως ήδη ο Πρόεδρος, Αντώνης Σαμαράς, εξήγγειλε με την εκπόνηση νέου Καταστατικού Περιφερειακής Οργάνωσης. Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα συντάξει και θα υποβάλει την εισήγησή της προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, στην επόμενη συνεδρίαση θα εγκρίνουμε το νέο κανονισμό της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος του. 
Η διάσκεψη των Προέδρων των ΝΟΔΕ έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Συζητούνται διεξοδικά, με την παρουσία του Προέδρου, όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τον κομματικό μας μηχανισμό. Συγκαλείται συχνά και ανεξάρτητα από τις συνεδριάσεις της Πολικής Επιτροπής. 
Το προσεχές τετράμηνο είναι χρόνος ζωτικής σημασίας για την ποιοτική, ουσιαστική αναβάθμιση του κομματικού μηχανισμού, αλλά και την ενίσχυση της πολιτικής δυναμικής και της επιρροής του κόμματος στην κοινωνία. Οι δραστηριότητες, οι όποιες προγραμματίζονται, οι συνδιασκέψεις και οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα διοργανωθούν, οι εκατοντάδες των εξορμήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με επικεφαλής τον Πρόεδρο, τα μέλη της ΚΟ, τα μέλη της ΠΕ, τα στελέχη των οργανώσεων θα φέρουν το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. 
Είναι σημαντικά όλα τα παραπάνω. Περισσότερο σημαντικός και φιλόδοξος στόχος είναι να μετατρέψουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες μελών της Νέας Δημοκρατίας, σε μια ενιαία, ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία. Η τεχνολογία μας προσφέρει τους συνδετικούς δεσμούς και οι ιδέες μας τη συνοχή αυτής της κοινωνίας. Η αξιοποίηση του ιστότοπου του κόμματος μας δίνει τη δυνατότητα της άμεσης και συνεχούς επικοινωνίας. Μπορούμε να μιλάμε συνεχώς για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, της πολιτικής, του κόμματος. Να συζητούμε για όλα και όλοι μαζί, η κάθε μια και ο καθένας, από το δικό του τόπο με την δική του ικανότητα έκφρασης. Είμαστε το πρώτο κόμμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας το οποίο ιδρύει τις τοπικές του κοινότητες, τη μεγάλη κοινωνία φίλων, μελών και στελεχών στο σύνολο της επικράτειας, χωρίς διακρίσεις χωρίς αποκλεισμούς, μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία με ισότιμα μέλη όλους του πολίτες, οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν ή να μας παρακολουθούν. Η ενημέρωση γίνεται κτήμα μας με απίστευτη ταχύτητα. Η συμμετοχή μας στις κομματικές υποθέσεις εξαρτάται από τη θέλησή μας και η συμβολή μας στις ανάγκες του κόμματος γίνεται υποχρέωσή μας. 
Σήμερα, δεν παραλάβατε, όπως συνέβαινε κάθε φορά σε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, το γνωστό φάκελο με κομματικά κείμενα και ομιλίες του Προέδρου. Ο ‘φάκελος’ αυτός ήδη σας έχει δοθεί. Και όχι μόνο σ’ εσάς αλλά και σε όλους εκείνους οι οποίοι επισκέπτονται το portal της Νέας Δημοκρατίας και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα κείμενα και τις ομιλίες που έχουν αναρτηθεί στο δικτυότοπο του κόμματος. Ενημερωτικό σημείωμα σας έχει διανεμηθεί από τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και από τη Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών, για να γίνει κτήμα σας ο ‘φάκελος’ της σημερινής συνεδρίασης.
Η κοινωνία των μελών της ΝΔ στηρίζεται σε σχέσεις διάρκειας και μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία όλα τα θέματα της κομματικής ζωής. Η οικονομική εξόρμηση είναι ένα από τα θέματα αυτά. Οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη μπορούν να συμβάλουν μέσω της διαδικασίας, η οποία θα γνωστοποιηθεί στις λεπτομέρειές της. 
Πιστεύω απόλυτα στις δυνατότητες της κοινωνίας των μελών της μεγάλης, δημοκρατικής, φιλελεύθερης και λαϊκής παράταξης της ΝΔ. Πιστεύω ότι πρωτοπορούμε και μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι αυτή η παράταξη θα ζει για πάντα στις καρδιές των Ελλήνων.
Κορυφαία ευθύνη μας αποτελεί η συσπείρωση στη ΝΔ ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων. Να διευρύνουμε την κοινωνία των μελών μας. Να ακυρώσουμε τα σχέδια και την επιχειρηματολογία που εκπέμπεται από εκείνους, οι οποίοι επένδυσαν στη διάλυση της παράταξης μας, της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράζει αυθεντικά το χώρο της Κεντροδεξίας. Στο παρελθόν αγνόησαν τον αφόρητο λαϊκισμό και τις επικίνδυνες, για τη δημοκρατία, ακραίες θέσεις και καθιέρωσαν κομματική έκφραση εκτός ΝΔ γιατί έτσι εξυπηρετούσε το ΠΑΣΟΚ.
Τώρα, για να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ΝΔ, στηρίζουν εκείνους που εντάχθηκαν στη συμμαχία των προθύμων, στη συμμαχία στήριξης της πολιτικής του Μνημονίου, γιατί έτσι εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Η υποκρισία τους δεν έχει φραγμούς, δεν έχει όρια. 
Εμείς, η κοινωνία των μελών της ΝΔ, προσκαλούμε στις κοινότητες μας, προσκαλούμε στις οργανώσεις μας, κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα. Να δώσουμε μαζί τη μάχη για μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που θα αναδείξει την κυβέρνηση της ανάπτυξης, την κυβέρνηση της ελπίδας, την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Η μεγάλη παράταξη ‘δεν κατοικεί σε πολυκατοικίες’. Δεν περιορίζεται με διαχωριστικές γραμμές και ετικέτες. Η δύναμή της είναι η ιδεολογία της, η έκφρασή της οι ανιδιοτελείς αγωνιστές - τα κομματικά στελέχη, η καταξίωσή της η εμπιστοσύνη του λαού και η υπερηφάνεια της, η μεγάλη εθνική προσφορά της Νέας Δημοκρατίας.
Με αυτή την παράταξη δίνουμε τη μάχη για το λαό και την Πατρίδα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και αυτή η παράταξη θα σηκώσει και πάλι την Ελλάδα ψηλά.»