Μύδρους κατά της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να τον απομακρύνει από τη θέση του υπουργού Παιδείας εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι ποτέ δεν του επισημάνθηκε ανεπάρκειες στο έργο του. «Το αντίθετο αν κρίνω από τις θετικές αναφορές στο έργο της παιδείας που έγιναν χθες (σ.σ. στη συνέδρίαση του υπουργικού συμβουλίου)» είπε ο κ. Φίλης.
Παρόλα αυτά «αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνας μη προβιβάσιμος βαθμός».
«Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο»
Video
«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε
τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Χαρακτήρισε όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας». «Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους. Αυτό το μέταλλο δεν ανταλλάσσεται ακόμα και με την υπουργική θέση».
«Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» ειπε για το θέμα ο κ. Φίλης.
Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στο στενό του συνεργάτη Τάκη Κατσαρό χάρη στον οποίο όπως είπε δεν θα υπήρχε αυτός ο απολογισμός, «τον διευθυντή του γραφείου μου που είναι για 40χρόνια σύντροφος και αδελφός».
Στη συνέχεια ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην κόντρα του με την Εκκλησία υποστηρίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν με αφορμή τη δρομολογημένη εδώ και αρκετά χρόνια αλλαγή στα θρησκευτικά.
Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την ιεραρχία ότι «αναζητά κεντρικό πολιτικό ρόλο» εξιστορώντας τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. «Την περασμένη εβδομάδα παρά την «άρση παρεξηγήσεων» όπως ειπώθηκε δια στόματος Αρχιεπισκόπου μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου στο ΣΚΑΙ. Εκεί ζητήθηκε η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας».
Συνεχίζοντας την ευθεία επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον κατηγόρησε για «όψιμη αντίδραση στη δημιουργία τεμένους παρά την υιοθέτηση από τον προκάτοχό του μακαριστό Χριστόδουλο, για διαστροφή της χριστιανικής θρησκείας και για πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων».
«Ακόμα και αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα που αν επικρατήσουν θα βυθίσει την κοινωνία πιο πολύ βαθιά στην κρίση» συνέχισε σε υψηλούς τόνους υποστηρίζοντας ότι «το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα τον πρωθυπουργό και την αριστερά. Αφορά στο σύνολο τον πολιτικό κόσμο απέναντι στην ιταμή αξίωση να απαιτεί και να επιτυγχάνει με τη στήριξη του μιντιακού κατεστημένου».
«Πρόκειται για τον ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία θα αντιταχθούμε» κατέληξε για το θέμα ο πρώην υπουργός Παιδείας.