Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Ερωτήματα Χρίστου Δήμα από την επιλογή του νέου Υπ.Οικονομίας από τον κ. Τσίπρα


Το ζήτημα των θέσεων του νέου Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ.Παπαδημητρίου σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει με ερώτηση του ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Παρά το γεγονός, ότι μέσα σε δύο γραμμές κατά τη συνέντευξη Τύπου της διαδικασίας παραλαβής του Υπουργείου, ο ίδιος ο κ. Παπαδημητρίου απαρνείται την επιστημονική του δραστηριότητα και την πρόσφατη αρθρογραφία του (μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο έγραφε για την ανάγκη η χώρα να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα), η παρουσία του σε μία κορυφαία θέση για την ελληνική οικονομία, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις του.
Εύλογα λοιπόν, το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ο Πρωθυπουργός κ.Τσίπρας επιλέγει για για μια τόσο κορυφαία θέση και υπό τις παρούσες συνθήκες ένα πρόσωπο με τέτοιες τις θέσεις. Προφανώς ο κ.Τσίπρας δεν έχει μάθει από τα λάθη του και το αποτέλεσμα της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του Γ.Βαρουφάκη που μας κόστισε 86 δισ.
Επιπλέον, οι θέσεις του νέου Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα και την πορεία της τα επόμενα χρόνια, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά ζητήματα προγραμματισμού για την Κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Δήμας κατέθεσε ερώτηση στο νέο Υπουργό, ζητώντας απαντήσεις σε 5 επιμέρους θέματα, μεταξύ των οποίων η θέση του για την εφαρμογή παράλληλου νομίσματος στη χώρα, το πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης +2.7% το 2017 αλλά και το εάν ο ίδιος στο παρελθόν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή σε συζητήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Θέμα: Οι θέσεις του νέου Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πορεία της Οικονομίας
Αθήνα, 07.11.2016
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μία κατάσταση «στασιμοχρεοκοπίας». Οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν εγκλωβιστεί από τις αδιέξοδες πολιτικές της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα η ύφεση να έχει μονιμοποιηθεί στην οικονομία, ενώ το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος έχει πνίξει την αγορά και τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζει και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «η οικονομική ανάρρωση της χώρας παραμένει δύσκολη έπειτα από την αντιπαράθεση με τους δανειστές το α' εξάμηνο του 2015 που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και από τις αβεβαιότητες που προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου».
Έχει σημασία, ότι την επιδείνωση της οικονομίας σε σχέση με το 2014, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ανάκαμψης συμμερίζεστε και ο ίδιος, όπως αυτό αποτυπώνεται στο άρθρο «Greece: Getting out of the recession» το οποίο συνυπογράφετε το Σεπτέμβριο του 2016 για λογαριασμό του Levy Economics Institute of Bard College. Ενδεικτικά, στις 31 σελίδες του Άρθρου αναφέρονται μεταξύ άλλων:
- «Αν η κυβέρνηση αυξήσει τους φόρους και μειώσει συντάξεις, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, η οικονομία θα βιώσει νέα ύφεση το 2016, με μείωση 0.7% στο πραγματικό ΑΕΠ του τρέχοντος έτους. Το 2017 η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, σε συνδυασμό με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα είναι ίσα ίσα αρκετή για να αντισταθμίσει την επίδραση των νέων επιβαλλόμενων φόρων και τις περικοπές στις συντάξεις.»
- «Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, αλλά στην πραγματικότητα, οι λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης αποκαλύπτουν πρωτογενές έλλειμμα 6 δις € για το τρέχων έτος, σε σχέση με το μικρό πλεόνασμα 700 εκατομμύρια ευρώ του 2014».
- «Τα πρόσφατα στοιχεία από τους τριμηνιαίους μη Χρηματοοικονομικούς Λογαριασμούς για το Q1 2016 δείχνουν περαιτέρω μείωση σε ορισμένα στοιχεία των κρατικών δαπανών, κυρίως, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, οι οποίες είναι στο 51% από το μέγεθος που ήταν στο ίδιο διάστημα το 2015».
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ναι μεν αναγνωρίζετε το αδιέξοδο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην οικονομία η παρούσα Κυβέρνηση, παρ' όλα αυτά, γεννώνται πολλά ερωτηματικά σχετικά με το δρόμο, τον οποίο εσείς ο ίδιος πιστεύετε πως θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Πρωθυπουργού αναλάβατε ένα κρίσιμο Υπουργείο για την πορεία της χώρας, το οποίο απαιτεί προσήλωση στους στόχους που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση, ώστε η οικονομία να βγει από το αδιέξοδο και παράλληλα να τεθούν οι βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε σε αύξηση του πλούτου και νέες θέσεις εργασίας.
Όπως όμως και εσείς επισημαίνετε, «προκειμένου να επιτευχθούν οι πρωταρχικοί στόχοι για το πλεόνασμα όπως συμφωνήθηκαν το 2015, η Κυβέρνηση ανέβαλε ένα σημαντικό μέρος εξόφλησης των δαπανών της, δημιουργώντας νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές». Αυτή η επισήμανση, σε συνδυασμό με την εκτίμηση που διατυπώνετε στο άρθρο σας ότι δεν προβλέπεται ανάκαμψη στο τέλος τους 2016 -όπως έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, προφανώς και έρχονται σε αντίθεση με την υπεραισιοδοξία που εκφράζεται από Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.
Παρ’ όλα αυτά, γεννώνται πολλά ερωτηματικά προς τις θέσεις και την πολιτική που καλείστε να εφαρμόσετε στο Υπουργείο. Πιο συγκεκριμένα:
Στο προαναφερθέν άρθρο με τίτλο «Greece: Getting out of the recession» το οποίο συνυπογράφετε το Σεπτέμβριο του 2016, προτείνετε την εφαρμογή ενός νέου παράλληλου νομίσματος προκειμένου η χώρα να ανακάμψει οικονομικά. Το «Geuro», όπως το ονομάζετε, θα είναι συμπληρωματικό προς το Ευρώ σε πρώτη φάση, καλύπτοντας ένα μέρος της πληρωμής μισθών και συντάξεων, ενώ παράλληλα πρόταση σας είναι μέσω αυτού να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα αύξησης της απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων, εισηγείστε η Κυβέρνηση να επιτρέψει τη χρήση των Geuros για έως και 20% των φορολογικών πληρωμών προς το Κράτος και ταυτόχρονα τη σταδιακή εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, «όπου οι νέες θέσεις εργασίας θα παρέχονται σε οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να εργαστεί για τον κατώτατο μισθό, σε ένα επίπεδο που είναι μη ανταγωνιστικό με την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αλλά επαρκές για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης». Μάλιστα τοποθετείτε το επίπεδο αυτό στα 586 ευρώ ανά εργαζόμενο, για συνολικά 550.000 εργαζόμενους που θα μπορούσαν δυνητικά σύμφωνα με το σενάριο σας να συμμετέχουν.
Επιπλέον, δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού στον ηλεκτρονικό και τον έντυπο Τύπο, σας έφεραν ως ένα από τα πρόσωπα που για λογαριασμό του Πρωθυπουργού συγκροτούσαν μια άτυπη ομάδα εργασίας, η οποία εξέταζε κατά τη διάρκεια της «περήφανης» διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη -η οποία μας κόστισε 86 δισ.- το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός παράλληλου νομίσματος στη χώρα.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, καλείστε κ. Υπουργέ να απαντήσετε στα εξής:
1) Είστε υπέρ της εφαρμογής ενός παράλληλου νομίσματος στην ελληνική οικονομία όπως περιγράφετε στο άρθρο σας;
2) Ή τελικά ισχύει η δήλωση σας ότι συντάσσεστε με τη θέση της Κυβέρνησης πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και εγκαταλείπετε το σχέδιο για τη δημιουργία του «Geuro»;
3) Οι απόψεις που διατυπώσατε δύο μήνες πριν, το Σεπτέμβριο του 2016, στο άρθρο σας με τίτλο «Greece: Getting out of the recession» για λογαριασμό του Levy Economics Institute of Bard College, παραμένουν εν ισχύ; Με βάση αυτές θα σχεδιάσετε τις πολιτικές που θα εφαρμόσετε ως Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης;
4) Κατά πόσο θεωρείτε ρεαλιστικούς τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης 2.7% μέσω αύξησης των επενδύσεων (9.1%), της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1.8%) και των εξαγωγών (5.3%);
5) Είχατε στο παρελθόν οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή σε συζητήσεις με αξιωματούχους της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την πιθανότητα εφαρμογής ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα; Αν ναι, παρακαλώ αναφέρετε πότε και με ποια πρόσωπα.