Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Έχει συζητηθεί το θέμα μείωσης των δασμών των γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια της TTIP;


 
Το θέμα της διατήρησης του υψηλού επιπέδου προστασίας του Καταναλωτή και ασφάλειας τροφίμων, καθώς και το ζήτημα της πλήρους κατάργησης των δασμών σε πολλά αγροτικά προϊόντα έθεσε με Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης στην ερώτησή του τονίζει ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί έναν από τους στυλοβάτες της Ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αύξηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ΤΤΙΡ, υπάρχουν οι φόβοι ότι θα ζητηθεί η κατάργηση των δασμών σε όλα τα γεωργικά προϊόντα καθώς και η μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου προστασίας του Καταναλωτή και ασφάλειας τροφίμων που υπάρχει στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του, έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάρτιση ενός καταλόγου με ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα για τα οποία θα προβλέπεται μία μεταβατική περίοδος ή εξαίρεσή τους από την κατάργηση των δασμών. Επίσης έχει σημειώσει την ανάγκη να μην υπάρξει αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των ελληνικών και ευρωπαϊκών προϊόντων.
Με την ερώτηση ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του γνωστοποιήσει αν έχει συζητηθεί το θέμα μείωσης των δασμών σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αν έχει καταρτισθεί ο κατάλογος που προβλέπεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τι προτίθεται να κάνει για να προστατέψει την αγροτική παραγωγή από τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω του διαφορετικού κανονιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ο πρωτογενής τομέας, και ιδιαίτερα η αγροτική παράγωγη αποτελεί την προμετωπίδα της ελληνικής οικονομίας και έναν από τους στυλοβάτες κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αποτυπώνεται και με την αύξηση της εξαγωγικής της δύναμης κατά την περίοδο της ύφεσης, 2008-2015.
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου P8_TA-PROV(2015)0252 της 8ης Ιουλίου 2015 σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Συναλλαγών και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), υπάρχει για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα η πρόβλεψη μεταβατικών περιόδων ή ακόμα και η εξαίρεσή τους από την εξάλειψη των δασμών.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Έχει συζητηθεί το θέμα μείωσης των δασμών των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και αν ναι ποιες είναι οι εκτιμώμενες επιπτώσεις;
- Έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σύνταξη του καταλόγου που προβλέπεται στο ανωτέρω ψήφισμα;
- Τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατέψει τον Ευρωπαϊκό Γεωργικό και Κτηνοτροφικό Τομέα από υπερβολική πίεση ή αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω του διαφορετικού κανονιστικού πλαισίου, διασφαλίζοντας συγχρόνως την υψηλή ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και το αυξημένο επίπεδο ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του Καταναλωτή στην Ευρώπη;