Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης: Ημερίδα για την Ορθή Διαχείριση Κενών Πλαστικών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων





Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 στο Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου, ενημερωτική ημερίδα με τίτλο  «Ορθή Διαχείριση Κενών Πλαστικών Φιαλών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» σε συνεργασία με το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδος, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας και το Σύλλογο Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος Ηλίας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές Θεοφάνης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Καλύβας Παναγιώτης, Κάσσιος Δημήτριος, Αλογογιάννης Εμμανουήλ και Κουσουλός Κων/νος, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞΕ κ. Μαγγίνα Σταυρούλα, ο Γεν. Γραμματέας ΓΕΩΤΕΕ & Περιφ. Σύμβουλος κ. Γκίκας Αθανάσιος, ο Πρόεδρος Διοικούσης Επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ κ. Σωτήρης Λαμπρόπουλος,  ο Δ/ντής Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Μουτάφης Γιώργος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Αρχηγός της Μειοψηφίας κ. Ζάρρος Ανδρέας, Δημοτικοί Σύμβουλοι (κ. Ματσούκας Γιώργος, κ. Αποστολόπουλος Σπύρος), Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και ο κ. Ραψωματιώτης Δημήτρης από την εταιρία διαχείρισης στερεών απόβλητων και ανακύκλωσης Ecorap A.E.
Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:
ü  Άμεσες ενισχύσεις ελληνική αμπελουργία, παρόν και μέλλον
ü  Το νέο τοπίο στην εμπορία και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων
ü  Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής
ü  Ασφάλεια στη χρήση γεωργικών μηχανημάτων και
ü  Τρόποι προστασίας της υγείας των χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σχεδιασμός και υλοποίηση συστήματος συλλογής και διαχείρισης κενών πλαστικών φιαλών φυτοφαρμάκων
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία τέθηκαν ερωτήματα,  εκφράστηκαν απόψεις και δόθηκαν επεξηγήσεις σε θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, στη χρηματοδότηση των γεωργικών επιχειρήσεων και στην αγροτική οικονομία και ανάπτυξη.
Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι και ο ίδιος προσωπικά ως γεωτεχνικός, δίνει προτεραιότητα στη στήριξη των αγροτών και στα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα σοβαρά προβλήματα  που δημιουργεί στο περιβάλλον και τον άνθρωπο η ανεξέλεγκτη ρήψη πλαστικών μπουκαλιών από φυτοφάρμακα. Απαιτείται λοιπόν να αποκτήσουν παιδεία οι αγρότες μας και νέες συνήθειες.
            Τέλος ενημέρωσε ότι στόχος της  Δημοτικής Αρχής είναι η οργάνωση και λειτουργία Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο  για την εξυπηρέτηση των αγροτών μας.