Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΑNAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κας Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ



Η Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Βούλτεψη, σχετικά με τα ψέματα που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ είπαν στους συνταξιούχους για τη 13η σύνταξη και στους εργαζόμενους για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
                                
Ιανουάριος 2015 – Ιανουάριος 2016: Ένας χρόνος ψέματα για συντάξεις και μισθούς

Το 2015 έδωσε τη θέση του στο 2016, η 13η σύνταξη αποδείχθηκε το ελεεινότερο ψέμα προς τους αδυνάμους, η υπόσχεση για κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα έμεινε στα λόγια (αντίθετα, προκαλείται νέα μείωση δια της αύξησης των εισφορών) αλλά η κυβερνητική προπαγανδιστική επιχείρηση «σωτηρία των συντάξεων» συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως.
Όλοι μαζί πέρασαν τα τελευταία τρία χρόνια υποσχόμενοι πρώτα ότι «εμείς θα σώσουμε τις συντάξεις» και μετά «εμείς σώζουμε τις συντάξεις».
Σε όλες τους τις δηλώσεις ουδέποτε είχαν διαχωρίσει τις κύριες από τις επικουρικές, διακήρυσσαν ότι οι συντάξεις αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή», αναλάμβαναν την ευθύνη και δεσμεύονταν για στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και θωράκιση των συντάξεων.
Μέχρι πριν από έναν μήνα, ο κ. Τσίπρας έβαζε στοίχημα το… σακάκι του!

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ, οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, οι υπουργοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος, έχουν ξεχάσει τις επικουρικές και παριστάνουν ότι δίνουν μάχη για να σώσουν τις κύριες.
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ζητούσαν την ψήφο του ελληνικού λαού για να τις σώσουν όλες και να μην εφαρμοστεί το mail Χαρδούβελη, αλλά το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» με την 13η σύνταξη.
Τον Ιούλιο, κάλεσαν τον λαό να ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα, για να μην εφαρμοστεί τη πρόταση Γιουνκέρ και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Σήμερα, βαφτίζουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε «ρήτρα βιωσιμότητας»!
Τον Σεπτέμβριο, έβαλαν στον λαό το δίλημμα «ποιος μπορεί να σώσει τις συντάξεις; Εμείς ή αυτοί;».
Σήμερα ζητούν δήθεν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, την ώρα που η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι τελική»!
Και πριν έναν ακριβώς χρόνο δεσμεύονταν πως η εφαρμογή του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» θα ξεκινούσε από τις 26 Ιανουαρίου 2015.
Σήμερα, υπόσχονται ότι θα… βελτιώσουν τις συντάξεις όταν αυξηθεί το ΑΕΠ!
Ένα ψέμα για όλες τις εποχές
-Τον Ιούλιο του 2013, με την Πολιτική Απόφαση του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ο ΣΥΡΙΖΑ, διακήρυσσε ότι «πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων».
-Τον Μάρτιο του 2014, ο κ. Τσίπρας δήλωνε έτοιμος να αποκαταστήσει τον κατώτερο μισθό και τις κατώτερες συντάξεις, καταγγέλλοντας ότι η τρόικα απαιτεί την ενοποίηση όλων των φορέων επικουρικής ασφάλισης σ’ ένα ταμείο και, όπως έλεγε, «συνεπώς, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις μετρούν μέρες;»
-«Εμείς θα διασώσουμε τις συντάξεις», δήλωνε ο κ. Τσίπρας τον Μάιο του 2014 σε συνεντεύξεις του και τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών. «Η σύνταξη είναι το επόμενο που αδίστακτα θα θυσιάσουν μόλις η τρόικα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος» / «Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη», έλεγε στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
-«Δεν θα πάρουν, λένε, άλλα σκληρά μέτρα. Αλλά οι νέες μεγάλες μειώσεις των επικουρικών, των κύριων συντάξεων είναι ήδη αποφασισμένες και νομοθετημένες», κατηγορούσε ο κ. Τσίπρας την τότε κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2014.

Βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες και να δεσμευτώ απέναντι στον ελληνικό λαό, σ’ ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από τη κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνοντας το περίφημο «πρόγραμμα» και ανακοινώνοντας αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και την 13η σύνταξη.

-«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων», έλεγε τον Δεκέμβριο του 2014, ο τότε εκπρόσωπος και μετά υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης.
-«Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται στη Βουλή η εκλογή προέδρου. Κρίνεται αν θα μπούμε βαθύτερα στο τούνελ, όπως το περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη. Αν θα περικοπούν κι άλλο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αν δηλαδή από συντάξεις πείνας γίνουν συντάξεις ξαφνικού θανάτου», έλεγε ο κ. Τσίπρας σε προεκλογική ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, τον Δεκέμβριο του 2014.

-Τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης ήθελε να… είναι πιο συγκεκριμένος, όπως είπε, συνοψίζοντας όλες τις ψεύτικες υποσχέσεις: «Η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, η επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του 13ου μισθού, του Δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, η ανακατάθεση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια».
-«Εμείς ερχόμαστε να εγγυηθούμε τις καταθέσεις των πολιτών, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα σπίτια αυτών που είναι υπό πλειστηριασμό, καθώς και τη δημοκρατική ομαλότητα», υποσχόταν ο Ν. Παππάς τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές
-Το mail Χαρδούβελη θύμιζε από την Καλαμάτα ο κ. Τσίπρας, απειλώντας πως αν δεν τον ψήφιζαν θα ερχόταν «περικοπή συντάξεων και κατάργηση επικουρικών».
-Συντάξεις και δώρα Χριστουγέννων μοίραζε σε όλες του τις προεκλογικές περιοδείες ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας ότι «στις 25 Ιανουαρίου η ψήφος γράφει Ιστορία».
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεσμεύεται σε πράγματα που πρέπει, αλλά και μπορούν να γίνουν: Στην επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ», (ξανα)υποσχόταν στις 20 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Και συνέχισε το παραμύθι με τις συντάξεις και μετά:

-«Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως. Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων», έλεγε τον Φεβρουάριο του 2015, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:
Το εννοούμε όταν λέμε τέλος σε μειώσεις μισθών και συντάξεων», μας διαβεβαίωνε ο κ. Παππάς.
-«Κόκκινη γραμμή η μείωση μισθών και συντάξεων», έλεγε τον Μάρτιο ο Ν. Βούτσης.
-«Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη», έλεγε τον ίδιο μήνα ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
-«Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα», δήλωνε τον Απρίλιο το κ. Καμμένος.
-«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», επαναλάμβανε ως υπουργός Εργασίας ο κ. Σκουρλέτης. Και διαβεβαίωνε: «Η ρευστότητα των ταμείων είναι εξασφαλισμένη, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δώσει λύση, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».

-«Η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων», ορκιζόταν ο κ. Τσακαλώτος, επίσης τον Απρίλιο.
-«Όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές», επανερχόταν ο κ. Σκουρλέτης τον Μάιο, δηλώνοντας βέβαιος ότι «δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί οδηγεί κατ’ ουσίαν στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, δεν θα υπάρξει καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».
-«Δεν μπορώ να συναινέσω σε παράλογες προτάσεις, εξοντωτικά μέτρα για τους συνταξιούχους», έλεγε ο κ. Τσίπρας τον Ιούνιο στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης των Ευρωπαίων.
-«Δεν θα υπάρξει καμία μείωση, είτε σε επικουρικές, είτε σε βασικές συντάξεις. Αυτό είναι, θεωρώ, το βασικό από μας σταθερό σημείο και να το θεωρήσετε ως δεδομένο», ξανά ο κ. Σκουρλέτης, τον Ιούνιο.
-«Αν δει κανείς σελίδα προς σελίδα, θα δει ότι στη σελίδα 6 ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων», έλεγε στη Βουλή ο κ. Καμμένος για να πείσει για την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος.
-«Όποιος λέει «Ναι», λέει ναι σε περικοπές ύψους 2 δις στις συντάξεις, το «Ναι» σημαίνει νέες μειώσεις συντάξεων, νέες μειώσεις επικουρικών», έλεγαν εκείνη την εποχή τόσο ο κ. Παππάς, όσο και ο κ. Στρατούλης.
Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων. Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε», είπε ο κ. Τσίπρας στο μήνυμά του για το δημοψήφισμα, την 1η Ιουλίου.
Κι’ όταν πήραν το «Όχι», το έκαναν «Ναι» και προκήρυξαν νέες εκλογές, πάλι για τις συντάξεις, ως «ανοιχτό ζήτημα», μιλούσαν στον λαό. 
-«Μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά με σκληρό αγώνα / Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος / Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα;», ρωτούσε και ξαναρωτούσε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας σε όλες του τις συνεντεύξεις και όλες του τις ομιλίες.

-«Θέλουμε να διαπραγματευτούν για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις εκείνοι που τις προστάτεψαν ως το τέλος, ή εκείνοι που τις πετσόκοψαν μια και δυο και τρεις φορές;», (ξανα)κορόιδεψε τους συνταξιούχους στο Αιγάλεω.

-«Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», υποσχόταν σε όλες του τις εμφανίσεις ως τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο κ. Τσίπρας έφθασε ως τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ (8 Δεκεμβρίου), όταν επίμονα του ζητήθηκε να δεσμευτεί, είπε το κορυφαίο:  «Δεσμεύτηκα καθαρά, κύριε Σκουρή. Δηλαδή, τι θέλετε να κάνω; Να βγάλω το σακάκι μου να σας το δώσω;»
Όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να… χάσει το σακάκι του!
Και αυτό θα είναι το λιγότερο!

(Επισυνάπτουμε όλες τις επίμαχες δηλώσεις, υποσχέσεις, διακηρύξεις υπέρ της διάσωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών)

Ασφαλιστικό: Οι δηλώσεις και οι αποδείξεις   


-Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, 22 Ιουλίου 2013: «Ακυρώνουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής, κοινωνικής ανόρθωσης, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, με τους ανάλογους μισθούς και συντάξεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήμα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του μνημονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτερου μισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόματος ανεργίας και των οικογενειακών επιδομάτων. Δεν θα αναγνωρίσουμε τις συνταγματικές και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και σε κατάργηση σημαντικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.
-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε., 3 Σεπτεμβρίου 2013: «Επιγραμματικά αναφέρουμε τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματός μας: Ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, επαναδιαπραγμάτευση των δανεικών συμβάσεων με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, αντιμετώπιση των ελλειμμάτων προτάσσοντας την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αποκατάσταση στα προ μνημονίου επίπεδα των κατώτατων μισθών, συντάξεων, οικογενειακών επιδομάτων και ανεργίας, δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και επαναφορά στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ώστε να διαμορφωθεί ένας ισχυρός, παραγωγικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, ακύρωση των προνομίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων, μέτρα κατά των ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών δομών, προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύρια κριτήρια την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, την σταθερή εργασία, την κοινωνική ασφάλιση για όλους, κ.α. Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν στην εφαρμογή όλων των παραπάνω, υποστεί πιέσεις και εκβιασμούς από την τρόικα και ευρωζώνη, η συνεδριακή απόφαση τονίζει με αφετηρία το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ», ότι «δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

-7 Μαρτίου 2014, Αλ. Τσίπρας σε «πλατιά σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής για τις τρεις εκλογικές μάχες»: «Είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε τα μνημόνια και να εφαρμόσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να αποκαταστήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, τον κατώτερο μισθό, τις κατώτερες συντάξεις, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις».

-22 Μαρτίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μια αριστερή κυβέρνηση στη σημερινή Ευρώπη»: «Μήπως γιατί η τρόικα απαιτεί την ενοποίηση όλων των φορέων επικουρικής ασφάλισης σ’ ένα ταμείο και, συνεπώς, οι σημερινές επικουρικές συντάξεις μετρούν μέρες;»

-17 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»: “Τιμώ τους συνταξιούχους, σέβομαι τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής και κατανοώ την αγωνία τους. Θα τους υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. Οι συντάξεις θα χαθούν μόνο αν συνεχιστούν τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια κινούνται σε μια λογική αύξησης της ανεργίας, μείωσης των αμοιβών, μείωσης των εισφορών, που όλα αυτά οδηγούν στη διάλυση των ταμείων. Δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς συντάξεις σε μια χώρα που θα έχει συμβιβαστεί με την ανεργία, την υπανάπτυξη, τις χαμηλές αμοιβές. Εμείς θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο».

-23 Μαΐου 2014, Αλ. Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης: «Θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε την πολιτική που δεν έχει σταματήσει να τις μειώνει με τελικό σκοπό να τις εξαφανίσει. Η κυβέρνηση σύρεται από την τρόικα και μυστικά έχει αποφασίσει νέες περικοπές και νέες θυσίες μετά τις ευρωεκλογές. Μόνο με μια δραστική αλλαγή, μόνο μέσα από τη διάσωση της εθνικής περιουσίας και με μια νέα διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, μπορεί να διασωθεί η σύνταξη. Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δεν δίνει δεκάρα για τις συντάξεις. Η σύνταξη είναι το επόμενο που αδίστακτα θα θυσιάσουν μόλις η τρόικα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος» / «Διασώζουμε και εξασφαλίζουμε τις συντάξεις μόνο με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δυναμώνει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη» / «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την επιστράτευση της δημόσιας περιουσίας για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και τη θωράκιση των συντάξεων».

-12 Ιουνίου 2014, Αλ. Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα πάρουν, λένε, άλλα σκληρά μέτρα.
Αλλά οι νέες μεγάλες μειώσεις των επικουρικών, των κύριων συντάξεων είναι ήδη αποφασισμένες και νομοθετημένες».

-13 Σεπτεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, ομιλία και ανακοίνωση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Βρίσκομαι απέναντί σας για να πω αλήθειες και να δεσμευτώ απέναντι στον Ελληνικό λαό, σ’ ένα σχέδιο ελπίδας, προοπτικής και δικαιοσύνης για την έξοδο από τη κρίση». Ανακοινώνει αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων και 13η σύνταξη.
-30 Νοεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία στα Ιωάννινα: «Τι μας λένε σε όλους τους τόνους; Ότι ζούμε, για εκατοστή φορά, για χιλιοστή, φορά -έχουμε χάσει πια το λογαριασμό- ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ. Μάλιστα. Τι κρίνεται λοιπόν σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες; Το ασφαλιστικό, οι συντάξεις, οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, ο ΦΠΑ».

-8 Δεκεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Εν πάση περιπτώσει, ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος απ’ όλα αυτά; Απολύτως κανένα! Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι και δεν είναι η λεηλασία των μισθών και των συντάξεων» / «Διερωτώμαι: Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση;»/ «Να συναινέσουμε στις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, στην απαγόρευση των απεργιών, στην εγκαθίδρυση μνημονιακού καθεστώτος; Σε αυτό ζητάτε συναίνεση από τον ΣΥΡΙΖΑ;»


-15 Δεκεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, Σκάι τηλεόραση: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων».

- 21 Δεκεμβρίου 2014, Αλ. Τσίπρας, Αλεξανδρούπολη: «Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται στη Βουλή η εκλογή προέδρου. Κρίνεται αν θα μπούμε βαθύτερα στο τούνελ, όπως το περιγράφει το γνωστό e-mail Χαρδούβελη. Αν θα περικοπούν κι άλλο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αν δηλαδή από συντάξεις πείνας γίνουν συντάξεις ξαφνικού θανάτου» / «Όποιος έχει μάτια βλέπει. Όσο και αν επιχειρούν κάποιοι να φέρουν πίσω το 2010 και το 2012 δεν θα τα καταφέρουν. Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Υπάρχουν τα προαπαιτούμενα και τα email προς την τρόικα. Δεν υπάρχει παραμύθι όπως η επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχει η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το τσάκισμα των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα».

-3 Ιανουαρίου 2015, ομιλία Τσίπρα στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ: «
Φεύγουν, έχοντας δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, με το περίφημο e-mail του κ. Σαμαρά, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…»
-9 Ιανουαρίου 2015, Real Fm, Παππάς: «Συνέχεια του κράτους θα ισχύσει, δεν θα ισχύσει η συνέχεια του Μνημονίου»/ «Εμείς ερχόμαστε να εγγυηθούμε τις καταθέσεις των πολιτών, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα σπίτια αυτών που είναι υπό πλειστηριασμό, καθώς και τη δημοκρατική ομαλότητα».

-11 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Καλαμάτα: «Αντί για απάντηση, σας θυμίζω το mail Σαμαρά. Προσέξτε, όχι το mail Χαρδούβελη. Το mail Σαμαρά. Αυτό ετοιμάζεται να επιβάλει, ενώ υπόσχεται ακριβώς το αντίθετο. 49 δεσμεύσεις για νέα μέτρα έχει αναλάβει. Περικοπή συντάξεων, κατάργηση επικουρικών, εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, νέους φόρους και νέες απολύσεις».

-13 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Κομοτηνή: «Λέω ξεκάθαρα και από αυτό το βήμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πιο αδύναμων: Να στηρίξουμε τους συνταξιούχους που δούλεψαν μια ζωή και τώρα βλέπουν τις συντάξεις τους να κόβονται» /  «Αποκατάσταση της 13ης σύνταξης σε συνταξιούχους με σύνταξη ως 700 ευρώ».

-14 Ιανουαρίου 2015, Π. Σκουρλέτης στο ΑΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί μέσα από την παρουσίαση του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει, τα πρώτα μέτρα που θα ξεκινήσει να βάζει μπρος αφορούν αυτό που ονομάζουμε ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος: η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αυτού του ληστρικού και ισοπεδωτικού φόρου επί των ακινήτων, που ουσιαστικά οδηγεί στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, η επαναφορά στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του 13ου μισθού, του Δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας, η ανακατάθεση του νόμου για τα κόκκινα δάνεια».
-17 Ιανουαρίου 2015, άρθρο Αλ. Τσίπρα στην εφημερίδα «Επένδυση»: «Στις 25 Ιανουαρίου η ψήφος γράφει Ιστορία. Ο λαός ακυρώνει την επόμενη μέρα του κ. Σαμαρά. Ακυρώνει τις δεσμεύσεις του στους δανειστές, με το email Χαρδούβελη, για τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τις αυξήσεις στον ΦΠΑ στα φάρμακα και στα τρόφιμα, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Και ανοίγει το δρόμο στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους και του δώρου των Χριστουγέννων για όσους έχουν σύνταξη έως €700».
-20 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Θεσσαλονίκη: «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεσμεύεται σε πράγματα που πρέπει, αλλά και μπορούν να γίνουν: Στην επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ».

-22 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα: «Για αξιοπρεπείς συντάξεις».
-Αλ. Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης, 23 Ιανουαρίου 2015: «Δεύτερη δέσμευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια. Ενισχύουμε, επίσης, τον αγροτικό τομέα. Βασισμένοι στην παράδοση του τόπου σας, στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στη βάση του σχεδιασμού μας βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα».

-
5 Φεβρουαρίου 2015, Ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν στις 25 Γενάρη είχαμε χάσει τις εκλογές σήμερα τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα; Το περιβόητο μέιλ του κ. Σαμαρά προς την τρόικα θα είχε γίνει νόμος του κράτους. Δηλαδή η Βουλή μετά την ορκωμοσία θα καλείτο να ψηφίσει νέες περικοπές σε συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, αυξήσεις στο ΦΠΑ».
-8 Φεβρουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως. Πρώτη δέσμευση της Κυβέρνησής μας είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε με το περίφημο e-mail ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Πρωθυπουργός προς τους εταίρους και την τρόικα. Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων»!
-10 Φεβρουαρίου 2015, Δ. Στρατούλης, Βουλή, Προγραμματικές Δηλώσεις: «Καταρχήν θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού προς το λαό ότι ως κυβέρνηση ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις και θα τιμήσουμε και θα σεβαστούμε πλήρως τη πρόσφατη λαϊκή εντολή» / «Η κυβέρνησή μας δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας θα σταματήσει τον νέο αντικοινωνικό έγκλημα και δεν θα εφαρμόσει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail του πρώην Υπουργού Οικονομικών, για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και εν συνεχεία κατάργησή του, για μείωση των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών και για κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62 για τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα ΑΜΕΑ, για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983».
-16 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης μετά το Eurogroup: «Ο μόνος όρος που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν να μην εφαρμοστούν οποιαδήποτε υφεσιακά μέτρα, δηλαδή, καμία περικοπή χαμηλών συντάξεων ή αυξήσεις στο ΦΠΑ. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές της Ελλάδας που είναι αναπτυγμένες οι τουριστικές δραστηριότητες».
-20 Φεβρουαρίου 2015, δηλώσεις Βαρουφάκη μετά την υπογραφή της Συμφωνίας: «Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα  νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις οι προηγούμενες για μειώσεις συντάξεων, αύξησης των ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης, μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια e-mails».
-21 Φεβρουαρίου 2015, διάγγελμα Τσίπρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου: «Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
-22 Φεβρουαρίου 2015, Ν. Παππάς, Μέγκα: «Το εννοούμε όταν λέμε τέλος σε μειώσεις μισθών και συντάξεων».
-24 Φεβρουαρίου 2015, κυβερνητικό non paper για τη Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: «Επίσης, με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενταφιάζεται το περίφημο mail Χαρδούβελη-Σαμαρά. Το πρόγραμμα δηλαδή νέων περικοπών και σκληρών μέτρων που σκόπευαν να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αν κέρδιζαν τις εκλογές. Τώρα δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμιά απόλυση στο Δημόσιο, καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για τους φτωχούς και τους μεσαίους».

-27 Φεβρουαρίου 2015, Βαρουφάκης, Αντέννα: «Αυτό το κείμενο ουσιαστικά μπήκε στη θέση του Μνημονίου. Αν δεν είχαμε αυτό το κείμενο, θα σήμαινε ότι σήμερα θα έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις, να αυξήσω το ΦΠΑ στα νησιά».
-28 Φεβρουαρίου 2015, Δ. Στρατούλης, Μέγκα Σ/Κ. «Αν είναι να πάρουμε μέτρα για μειώσεις μισθών-συντάξεων, να μην ερχόμασταν» / «Δεν θα πειραχθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μέσα στον επόμενο μήνα θα καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Θα τηρηθεί η δέσμευσή μας για καταβολή 13ης σύνταξης».

-9 Μαρτίου 2015, Ν. Φίλης, Σκάι τηλεόραση: «Ούτε νέο δάνειο θα πάρουμε ούτε νέο μνημόνιο. Το λαϊκό εισόδημα δεν θα θιγεί, καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις».

-24 Μαρτίου 2015, Ν. Βούτσης, Σκάι. «Κόκκινη γραμμή η μείωση μισθών και συντάξεων».
-29 Μαρτίου 2015. Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΠΓ ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις. Η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης» (υφεσιακά μέτρα, μείωση συντάξεων και μισθών, περαιτέρω διάλυση της αγοράς εργασίας)».

-30 Μαρτίου 2015. Αλ. Τσίπρας, Συζήτηση στη Βουλή για τη δανειακή σύμβαση, ενημέρωση του κοινοβουλίου: «Σ’ αυτή την διαπραγμάτευση εμείς δεν πηγαίνουμε χωρίς κόκκινες γραμμές. Σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πηγαίνουμε δίχως να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν όρια τα οποία δεν δικαιούμεθα να υπερβούμε, διότι έχουμε μία νωπή και συγκεκριμένη λαϊκή εντολή και μία ακόμα πιο σταθερή στήριξη του ελληνικού λαού, προκειμένου να φύγει η χώρα απ’ αυτήν την τρομακτική περιπέτεια που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Τα όρια της λαϊκής εντολής είναι «όχι άλλη υφεσιακή πολιτική», «όχι άλλα σκληρά μέτρα λιτότητας». Όχι σε περικοπές μισθών, συντάξεων, κανένα υφεσιακό μέτρο» / «Προφανώς, αυτό που θέλετε σήμερα από εμένα είναι με ξεκάθαρο τρόπο να επαναδιατυπώσω τις «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης στο πλαίσιο μίας εθνικής προσπάθειας. Οι «κόκκινες γραμμές» μας είναι σαφείς. Δεν πρόκειται εμείς να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν πρόκειται εμείς να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση κανενός υφεσιακού μέτρου. Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη. Είναι λέξη που λέγεται καθαρά και ξάστερα μέσα στο εθνικό Κοινοβούλιο και μπροστά στον ελληνικό λαό»/ «Αυτές δεν είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, της Ελλάδας σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα».

-31 Μαρτίου 2015, Γ. Σακελλαρίδης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντέννα: «Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε δίλημμα συντάξεις ή ΔΝΤ».

-1 Απριλίου 2015, Δ. Στρατούλης, Αντέννα, μιλώντας για τη 13η σύνταξη: «Ούτε ένας λιγότερος από 1.269.920 άτομα. Ούτε 1 ευρώ λιγότερο από τα 542 εκ ευρώ. Αν πουν όχι; Είναι κόκκινη γραμμή».
-5 Απριλίου 2015, Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μέγκα: «Υπάρχει πίεση να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις με το ΕΚΑΣ, οι επικουρικές συντάξεις. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια μείωση και έχουμε βρει και πόρους για να στηρίξουμε τις συντάξεις».
-6 Απριλίου 2015, Καμμένος, Στον Ενικό, Χατζηνικολάου: «Δεν θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις και ας μας το ζητάνε ξεκάθαρα» / «Είτε θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο λαός ή θα πάμε σε ρήξη».

-6 Απριλίου 2015, Σκουρλέτης, Βήμα fm: «Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές εκ μέρους της κυβέρνησης εξακολουθούν και υπάρχουν/ Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις».

-7 Απριλίου 2015, Στρατούλης, Capital gr: «Κόκκινη γραμμή το να μην γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις».
-7 Απριλίου 2015, Ευκλ. Τσακαλώτος στο Μπλούμπεργκ: «Η Αθήνα δεν θα λάβει μέτρα περιορισμού μισθών και συντάξεων ή υφεσιακά μέτρα και δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ σε ευαίσθητες περιοχές».
-20 Απριλίου 2015. Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Π. Σκουρλέτης): «Η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι απολύτως διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει καμία ανησυχία» / «Η ρευστότητα των ταμείων είναι εξασφαλισμένη, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δώσει λύση, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι».

-30 Απριλίου 2015, Δ. Στρατούλης σε δημοσιογράφους: «Ισχύουν οι κόκκινες γραμμές» (Για συντάξεις, 13η σύνταξη, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

-30 Απριλίου 2015, Γ. Βαρουφάκης, συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή: «Στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου θα συζητηθούν τα δύο καυτά θέματα στα οποία η κυβέρνηση έχει βάλει ”κόκκινες γραμμές” και αφορούν περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και άνοιγμα του ασφαλιστικού».

-2 Μαΐου 2015, Ε. Τσακαλώτος, εφημερίδα «Επένδυση»: «Δεν πρόκειται να πάρουμε επιπλέον υφεσιακά μέτρα που επεκτείνουν τη λιτότητα, όπως για παράδειγμα οι οριζόντιες αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μειώσεις συντάξεων, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».
-3 Μαΐου 2015. Ν. Βούτσης, Real News: «Δεν θα υπάρχει κανένα μέτρο που θα εμπεριέχει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, βασικών υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και έγκριση άδικων επενδυτικών σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις».
-9 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης, «Παρασκήνιο»: Επισημαίνει ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. Δηλαδή «όχι μειώσεις σε συντάξεις, σε κύριες και επικουρικές. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω του νόμου που έχει κατατεθεί για διαβούλευση και βρίσκεται στα χέρια της ΟΚΕ. Και ταυτόχρονα κανένα μέτρο υφεσιακού χαρακτήρα, που θα επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων».

-9 Μαΐου 2015, Π. Σκουρλέτης, Real News: «Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί οδηγεί κατ’ ουσίαν στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, δεν θα υπάρξει καμία μείωση για τις κύριες συντάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

-Πολιτική Απόφαση Κ.Ε., 24 Μαΐου 2015: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία/ τέσσερις μήνες τώρα αρνούμεθα ιταμά τελεσίγραφα/ όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν με τη φωτιά / αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων.

-5 Ιουνίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Βουλή, συζήτηση επί της πρότασης των Ευρωπαίων: «Η εισήγηση που μου παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ των τριών θεσμών με εξέπληξε δυσάρεστα/Δεν μπορώ να συναινέσω σε παράλογες προτάσεις, εξοντωτικά μέτρα για τους συνταξιούχους/ Η πρόταση κακό διαπραγματευτικό τρυκ  που σύντομα θα αποσυρθεί/ Δεν θα υποκύψουμε/Στρατηγική επιδίωξη στις διαπραγματεύσεις: Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λύση στο ζήτημα του χρέους, προστασία συντάξεων και πραγματικού μισθού, αναδιανομή εισοδημάτων, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα».
-17 Ιουνίου 2015, ΑΠΕ: Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Μας φαίνεται απόλυτα λογικό οι περικοπές στις συντάξεις να μη βρίσκονται στην ατζέντα. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα», πρόσθεσε.

-22 Ιουνίου 2015, Π. Σκουρλέτης, Βήμα FM: «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση, είτε σε επικουρικές, είτε σε βασικές συντάξεις. Αυτό είναι, θεωρώ, το βασικό από μας σταθερό σημείο και να το θεωρήσετε ως δεδομένο. Τουλάχιστον σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις».

-
27 Ιουνίου 2015, διάγγελμα Αλ. Τσίπρα: «Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα».

-27 Ιουνίου 2015, Π. Καμμένος, ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος:  «Αυτές οι 16 σελίδες, αποτελούν την ταφόπλακα του ελληνικού έθνους, αποτελούν το τέλος της ελληνικής οικονομίας, αποτελούν ουσιαστικά τον επίλογο μιας ολόκληρης και μακρόχρονης ιστορίας μιας Δημοκρατίας. Αν δει κανείς σελίδα προς σελίδα, θα δει ότι στη σελίδα 6 ζητούν ουσιαστικά την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εξαθλίωση των Ελλήνων που παίρνουν ένα βοήθημα για να μπορούν να επιβιώσουν».
-28 Ιουνίου 2015, Ν. Παππάς, Βουλή, συζήτηση για το δημοψήφισμα: «Όποιος λέει «ναι», λέει «ναι», μεταξύ άλλων, σε ΦΠΑ 23% σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέτερινγκ, στην κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τους αγρότες, στον περιορισμό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, στη μείωση της τιμής σε όλα τα γενόσημα που θα κτυπήσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε περικοπές ύψους 2 δισ. στις συντάξεις, στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και στη συνέχιση της αναστολής των εργασιακών διαπραγματεύσεων. Θα είναι αυτά δίκαια και αναπτυξιακά;»
-1 Ιουλίου 2015, μήνυμα Αλ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα: «Για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες. Για να προστατεύσουμε το δικαίωμά σας σε μια αξιοπρεπή σύνταξη και όχι σε ένα απλό φιλοδώρημα. Οι προτάσεις που μας ζήτησαν εκβιαστικά να υπογράψουμε ήθελαν τη συντριπτική μείωση των συντάξεων. Και γι’ αυτό αρνηθήκαμε. Και γι’ αυτό σήμερα μας εκδικούνται» / «Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα κατανέμει τα βάρη στους «έχοντες» και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» / «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Θα είναι πρόσκαιρη. Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν».

-2 Ιουλίου 2015, Αλ. Τσίπρας στον Αντέννα ενόψει του δημοψηφίσματος: «Αν θα αποδεχτούμε να κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις, ώστε από το υστέρημα των συνταξιούχων να ξεπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος.
Ή, αν με αποφασιστικότητα, ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη για να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της καταστροφής».

- 3 Ιουλίου 2015, Δ. Στρατούλης, Μέγκα. «Το Ναι σημαίνει νέες μειώσεις συντάξεων, νέες μειώσεις επικουρικών, αυξήσεις εισφορών για αγρότες».

14 Ιουλίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ΕΡΤ1: «Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, δεν έχουμε μείωση συντάξεων, έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων… / Δεν κόβεται η σύνταξη για να πάει στο χρέος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, που μειώθηκαν 40% οι συντάξεις. Και δώσαμε μάχη γι’ αυτό. Και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δώσαμε μάχη, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, να μην μειωθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Θυμάστε τις αρχικές προτάσεις της τρόικας ποιες ήταν» / «Άρα, έχουμε περιθώριο μέχρι τότε να έχουμε βγει από την κρίση, τα τρία αυτά χρόνια, να έχουμε βγει από το νέο πρόγραμμα και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν θέλω, επαναλαμβάνω, να ωραιοποιήσω τίποτα, αλλά στο θέμα των συντάξεων νομίζω ότι καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα των συντάξεων αλώβητο. Να μην έχουμε μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις και αυτό είναι σημαντικό».
-29 Αυγούστου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Πανελλαδική Σύσκεψη: «Μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά με σκληρό αγώνα / Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος / Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα;»

-30 Αυγούστου 2015, Αλ. Τσίπρας, Real News: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έμειναν ανοιχτά με τη δική μας πάλη και επιμονή. Παραδείγματος χάρη το εργασιακό καθεστώς. Οι επικουρικές συντάξεις. Η φορολόγηση των αγροτών. Τα κόκκινα δάνεια. Και αρκετά άλλα».

-3 Σεπτεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Αιγάλεω: «Θέλουμε να διαπραγματευτούν για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις εκείνοι που τις προστάτεψαν ως το τέλος, ή εκείνοι που τις πετσόκοψαν μια και δυο και τρεις φορές;»

-7 Σεπτεμβρίου 2015, Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Κύριε Μακρυγιάννη νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σκληρή μάχη δώσαμε για να διατηρήσουμε τις συντάξεις και όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη σημασία έχει για το μέλλον η προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα διασφαλίζει τον αναδιανεμητικό του χαρακτήρα. Θέλω όμως να σας πω, το πρώτο βήμα είναι η διασφάλιση των συντάξεων».

-13 Σεπτεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, ΕΡΤ: «Η μόνη μας δέσμευση (σ.σ. ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις) είναι τα πεπραγμένα μας, διότι δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη / Δώσαμε μάχη και καταφέραμε οι συντάξεις να σωθούν και υπάρχει μια ανεπαίσθητη μείωση, που δεν πηγαίνει στους δανειστές, δεν πάει στο χρέος. Πηγαίνει για να στηρίξει τον κλάδο υγείας».

-14 Σεπτεμβρίου 2015, διακαναλική συνέντευξη Αλ. Τσίπρα: «Για τις συντάξεις δώσαμε μια σκληρή μάχη και χάρη σε αυτή, η όποια εξοικονόμηση πόρων αντί για το χρέος πάει στην στήριξη των ταμείων. Θα βρούμε ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

-25 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: «Να σας δώσω ορισμένα παραδείγματα για τα θέματα αυτά που είναι ανοιχτά: (…) και φυσικά το θέμα της ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Σε όλα αυτά τα ανοιχτά πεδία, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην χάσουμε ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης και να μην επιστρέψουμε σε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού».

-25 Σεπτεμβρίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο:
«Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε. Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».
-6 Οκτωβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας, Βουλή, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης: «Αντί νέων περικοπών και της κούρσας προς τα κάτω, επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών. Πάμε σε ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις και στη δική μου γενιά και στις επόμενες της δικής μου γενιάς, γιατί αυτός είναι ο στόχος».
-7 Οκτωβρίου 2015, Γ. Κατρούγκαλος, Βουλή, Προγραμματικές δηλώσεις:  «Δεν θα επιβάλουμε οριζόντιες μειώσεις και θα εξασφαλίσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα». (Είχε προηγηθεί σύσκεψη εργασίας με τον πρωθυπουργό).

-15 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Ευκλ. Τσακαλώτου στη Βουλή, στη συζήτηση για το τρίτο μνημόνιο:  «Αυτό το νομοσχέδιο είναι τα πράγματα τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Η κριτική του κ. Θεοχάρη για το πού είναι αυτά που διαπραγματευτήκαμε δεν ισχύει, γιατί έχουμε κάνει πολύ ξεκάθαρο ποια είναι τα πράγματα που έχουμε βάλει στην μπάντα, τα πράγματα τα οποία θα διαπραγματευτούμε ξανά -τα κόκκινα δάνεια, τις εργασιακές σχέσεις, τις συντάξεις- και ποια είναι αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Άρα, δεν ισχύει αυτή η κριτική».
-8 Δεκεμβρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ:  «Ασφαλώς είναι κόκκινη γραμμή» (σ.σ. το ασφαλιστικό)/ «Έχω μια συγκροτημένη πρόταση για το Ασφαλιστικό, που δεν απαντά μόνο στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους Θεσμούς για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης το 2016 1%, αλλά αντιμετωπίζουμε ολιστικά το πρόβλημα. Έχουμε, λοιπόν, καταθέσει -και διεξάγεται αυτή τη στιγμή ο διάλογος στην ΟΚΕ, θα έρθει και στη Βουλή- μια πρόταση (θα τη δείτε και πολύ συγκροτημένη) η οποία πρόταση λέει ότι πρέπει να πάμε κατ’ αρχάς στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυξήσαμε τα όρια ηλικίας. Καταργήσαμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Και αυτά -νομίζω- είναι κάτι που έχουν κοινωνική αποδοχή» / «Το πώς θα βρούμε λοιπόν 600 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να κάτσουμε να το κουβεντιάσουμε». / «Η άποψή μας, η θέση μας -και έχουμε αποδείξει ότι εκεί που βάζουμε κόκκινες γραμμές, τις τηρούμε- είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Εγώ θα έλεγα και γενικά ότι δεν πρέπει να πάμε σε επώδυνες περικοπές συντάξεων εκ νέου. Μια δωδέκατη μείωση στις συντάξεις δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, μα κανένα πρόβλημα» / «Δεσμεύτηκα καθαρά, κύριε Σκουρή. Δηλαδή, τι θέλετε να κάνω; Να βγάλω το σακάκι μου να σας το δώσω;»