Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία Χρίστου Δήμα στην Βουλή για την Κύρωση του Προϋπολογισμού (video)


Σύγκριση ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση που θα υπήρχε σήμερα στην Ελλάδα σε περίπτωση πολιτικής συναίνεσης - και μη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές πριν ένα χρόνο - και στη πραγματικότητα, έκανε ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2016. «Στο καλύτερο –μη ρεαλιστικό- σενάριο πλέον προβλέπεται επιστροφή στην ύφεση τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, επιστροφή στα ελλείμματα, αύξηση του δημόσιου χρέους και περισσότερη ανεργία» τόνισε ο Χρίστος Δήμας κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για άκρατο λαϊκισμό, ιδεοληψία και έλλειψη σχεδιασμού που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και στην υπερφορολόγηση.

Παράλληλα, ο βουλευτής της Ν.Δ. έκανε λόγο για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την χώρα και υπογράμμισε πως άλλη ευκαιρία δεν υπάρχει αναφέροντας πως η οικονομία πρέπει να ηρεμήσει και η χώρα να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Ο κ. Δήμας κλείνοντας την ομιλία του και σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Τα σκυλιά στο παρελθόν κατάφεραν όχι μόνο να ανακόψουν το καραβάνι από την πορεία του προς τα εμπρός αλλά να το ρίξουν και να το εγκλωβίσουν στον βούρκο. Αυτό πληρώνουμε σήμερα, αυτό ψηφίζετε εσείς κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης.»


Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Χρ. Δήμας ανέφερε:


Μιας και γίνεται το τελευταίο διάστημα κουβέντα για συναίνεση, ας θυμηθούμε λίγο γιατί βρισκόμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε: για έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό, νέα ύφεση σε εποχή που έχει επιβληθεί περιορισμός κεφαλαίων, τα περίφημα capital controls.

Ας πάμε πίσω ένα χρόνο, στον Δεκέμβριο του 2015. Έστω ότι ένας εκ των κ. Τσίπρα, Κουβέλη, Καμμένου επιδεικνύουν την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση. Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεπώς δεν γίνονται πρόωρες εκλογές. Στο μεταξύ αρχίζουν να φαίνονται, έστω δειλά, κάποια σημεία ανάκαμψης.

Η Ελλάδα λαμβάνει έως τον Φεβρουάριο μέτρα ήπιας μορφής γύρω στο 1 δις. Θα θυμάστε βεβαίως το περίφημο email Χαρδούβελη. Ολοκληρώνεται επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση. Δημιουργείται η προληπτική γραμμή πίστωσης. Εντασσόμαστε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τα spread των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται. Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με ευνοϊκούς όρους. Η ανάπτυξη για το 2015 αγγίζει το 2,9% σύμφωνα με την Eurostat. Η ανεργία σημειώνει μικρή πτώση. Το χρηματιστήριο αντιδρά θετικά στις εξελίξεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε. Οι επιτυχίες αυτές στέλνουν μήνυμα στους επενδυτές. Οι εξαγωγές ξεπερνάνε την αύξηση του 7,5% που σημείωσαν το 2014. Ο τουρισμός σπάει όλα τα ρεκόρ καθώς υπάρχει ασφάλεια και σιγουριά. Υπάρχει ρεαλιστική αισιοδοξία ότι η μιζέρια των τελευταίων ετών λαμβάνει τέλος. Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται στην εμπορική κίνηση, δίνοντας ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση. Η κατανάλωση οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κράτους, χωρίς επιπλέον φορολογία. Ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται, όμως, μειώνεται ελαφρά – γύρω στο 7%. Η εισφορά αλληλεγγύης μειώνεται περαιτέρω καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη το επιτρέπουν. Επιτυγχάνεται πάλι πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 3%.

Την ίδια στιγμή –για να μη ξεχνιόμαστε- από την αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να καταγγέλλει τους «Μερκελιστές» και την κυβέρνηση για προδοτικές-ενδοτικές οικονομικές πολιτικές. Εάν ο ίδιος ερχόταν στην κυβέρνηση: Θα αύξανε το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ . Θα επανέφερε μισθούς και συντάξεις στα προ-κρίσης επίπεδα. Θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Θα επέστρεφε 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη. Θα υποσχόταν ότι «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και κατά περίπτωση θα εξέταζε τις διαγραφές κόκκινων δανείων. Με λίγα λόγια οι αγορές θα χόρευαν πεντοζάλι και δεν θα υπήρχε πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να μη κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι.

Δυστυχώς όμως περιγράφουμε μία άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα η οποία θα είχε ουσιαστική και όχι προσχηματική πολιτική συναίνεση -όταν χρειαζόταν- και δεν θα είχε λυγίσει στον άκρατο λαϊκισμό.

Ας δούμε όμως την σημερινή Ελλάδα. Την Ελλάδα της «περήφανης και αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα». Την Ελλάδα της πολιτικής της δημιουργικής ασάφειας και των capital controls. Τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο καλύτερο –μη ρεαλιστικό- σενάριο επιστροφή στην ύφεση τόσο για το 2015 όσο και για το 2016. Επιστροφή στα ελλείμματα. Αύξηση του δημόσιου χρέους. Μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και βεβαίως των εσόδων από φορολογία τα οποία είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας. Καταστροφή του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίων. Πλήρης αναστροφή των εξαγωγών. Ανεργία, Ανεργία και ανεργία. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με το τέλος του 2014. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωράνε. Αυτή η δραματική εικόνα δυστυχώς είναι η σημερινή.

Κύριε Υπουργέ, oι ιδεοληψίες σας, η έλλειψη σχεδιασμού, οι ατέρμονες και χωρίς νόημα διαπραγματεύσεις, το προσχηματικό δημοψήφισμα, η άτακτη υπαναχώρηση, όλα αυτά κατέστρεψαν οποιαδήποτε προοπτική της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και το 2016. Άλλωστε, εσείς ο ίδιος ομολογείτε στο κείμενο του προϋπολογισμού που σήμερα συζητάμε ότι οι εξελίξεις του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν σοβαρές βλάβες στην οικονομία.

Χάσατε μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα και τώρα ελπίζουμε να αντιληφθείτε πως άλλη ευκαιρία δεν υπάρχει. Η οικονομία πρέπει να ηρεμήσει και η χώρα να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω μία φράση που αρέσει στον Πρωθυπουργό. Σε μία ευνομούμενη πολιτεία, πράγματι, «ενώ τα σκυλιά ουρλιάζουν το καραβάνι προχωράει.» Δυστυχώς για την χώρα αυτό δεν συνέβη τον Δεκέμβριο του 2014.Τα σκυλιά κατάφεραν όχι μόνο να ανακόψουν το καραβάνι από την πορεία του προς τα εμπρός αλλά να το ρίξουν και να το εγκλωβίσουν στον βούρκο. Αυτό πληρώνουμε σήμερα, αυτό ψηφίζετε εσείς κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης.