Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Κουτσούμπας: Όλα αυτά τα μέτρα είναι μόνο οι προκαταβολές για το νέο μνημόνιο

Κουτσούμπας: Όλα αυτά τα μέτρα είναι μόνο οι προκαταβολές για το νέο μνημόνιοΠροκαταβολές μόνο του νέου μνημονίου αποτελούν και τα σημερινά και τα προηγούμενα προαπατούμενα μέτρα, είπε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων, τονίζοντας ότι «δεν είναι σε καμιά περίπτωση το σύνολο των μέτρων.

Για άλλη μια φορά εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση αμφισβητώντας τα επιχειρήματά και τις διαβεβαιώσεις της περί επιτυχημένης αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και περί ασφάλειας των καταθέσεων, μέσω της υιοθέτησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες.

«Συνολικά το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, παρά τη βελτίωση κάποιων όρων αποπληρωμής του» υποστήριξε.

Ευθέως αμφισβήτησε και την πρόθεση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. «Σηκώνετε προκλητικά» τη σημαία κατά της διαφθοράς, ενώ επί της ουσίας «υποκλίνεστε στην αιτία που τη γεννά» είπε ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη διατήρηση των «προκλητικών φοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές» και την έλλειψη συγκεκριμένου μέτρου για αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην προκλητική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Καταπέλτης ήταν για τις προωθούμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που «κάθε άλλο παρά ανώδυνες είναι, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν», καθώς ουσιαστικά «σχετίζονται και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ευνοώντας ποικιλοτρόπως τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο».

Μάλιστα υπενθυμίζοντας τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το κύριο σώμα του οποίου φτιάχτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ότι τώρα μετατρέπεται και αυτό σ' ένα ακόμη μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, «αυτό και αν είναι κωλοτούμπα».

«Αρχίζει να αντανακλάται στο πρόσωπό σας η σαπίλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» ήταν μία από τις σκληρές δηλώσεις προς τα τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ομιλία του δεν έλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης περί σκληρών διαπραγματεύσεων και εκβιασμών από τους εταίρους-δανειστές.

«Είστε σίγουροι ότι διασφαλίζονται οι μικροκαταθέτες;»

Ο κ. Κουτσούμπας εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται στις διαβεβαιώσεις της προς την λαϊκή οικογένεια πως δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις, διότι το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση μιας τράπεζας, πριν την παροχή κρατικής ή κοινοτικής βοήθειας, το οποίο σημαίνει πως «όχι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά και οι καταθέτες υποχρεώνονται να καλύψουν ως 8% των συνολικών υποχρεώσεων, πριν προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το κράτος».

Ανέφερε ότι δεν είναι λοιπόν σίγουρα διασφαλισμένοι οι μικροκαταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση για τη κεφαλαιακή δυνατότητα του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) είπε «μπορείτε να το βεβαιώσετε σήμερα με πραγματικά στοιχεία; Σας ρωτάμε για δεύτερη φορά».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά με σαφήνεια τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ΟΤΑ, των νοσοκομείων, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κρύβει ότι θα εξανεμιστούν οι κρατικές μετοχές που χρυσοπλήρωσαν οι φορολογούμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Σημείωσε ακόμη σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ούτε «σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών».

«Πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας»

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται «σχετίζονται και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ευνοούν ποικιλοτρόπως τις τράπεζες και το κεφάλαιο» και «δεν αφορούν στενά τη δικαιοσύνη, αλλά έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας».

Το «βολικό παραμύθι του αριστερού νέου που εκβιάστηκε»

Ο κ. Κουτσούμπας ρώτησε τον πρωθυπουργό «για πόσο καιρό θα υποκρίνεστε οτι δεν βλέπετε εναλλακτική λύση, εκβιάζοντας το λαό, όπως και οι προηγούμενοι;»

Έκανε λόγο για το «βολικό παραμύθι του αριστερού νέου, που αφού διαπραγματεύτηκε σκληρά, έπεσε θύμα του γερμανικού εκβιασμού, και τώρα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία δεν συμφωνεί», το οποίο «εξυπηρετεί πολύ καλά και την άρχουσα τάξη και τους 'ξένους εταίρους' και τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα».

Απευθυνόμενος πάντα στον πρωθυπουργό, τον ρώτησε: αγνοούσατε τους στόχους και την πολιτική της ΕΕ; Δεν διαβάσατε τις δηλώσεις του Γ.Βαρουφάκη ότι ήδη από τις 30 Ιανουαρίου ο Ντάισελμπλουμ έθεσε το τελεσίγραφο μνημόνιο ή κλειστές τράπεζες;

«Τι κάνατε αλήθεια για να αντιμετωπίσετε τους 'εκβιαστές' όπως τους λέτε, όλους αυτούς τους 6 μήνες», «ποια ήταν η προετοιμασία σας για να αποτρέψετε την συνεχή φυγή καταθέσεων» και «ενώ σας ήταν γνωστή η δυνατότητα της ΕΚΤ να κουρέψει τις εγγυήσεις των εγχώριων τραπεζών, να μειώσει την άντληση ρευστότητας από τον ΕΛΑ, να ζητήσει πίσω τα δάνειά της;».


Newsroom ΔΟΛ