Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 5 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) η τρίτη κατά σειρά τετραμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ, η οποία κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα τέσσερα βέτο Τσίπρα έχουν γίνει βήματα προόδου σε πέντε βασικά θέματα μεταξύ των οποίων και η υπόθεση των επαναπροσλήψεων στο δημόσιο, ενώ παραμένουν ανοιχτά δύο. Μετά από αυτή τη σύγκλιση η Σύνοδος κορυφής ξεκίνησε και πάλι και σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετάφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα υπάρξει συμφωνία, με βάση συμβιβαστική πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ που βρίσκεται στο τραπέζι,  στην οποία παραμένουν ανοιχτά τα θέματα της σχέσης με το ΔΝΤ μετά το 2016 οπότε λήγει το πρόγραμμά του και το δεύτερο το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, σημεια σύγκλισης υπάρχουν στα εξής πέντε θεματα:

1) Θα αφαιρεθεί ο αριθμός των επαναπροσληφθέντων στο δημόσιο από το συνολικό αριθμό προσλήψεων έως το 2020 μετά από πιέσεις της Ολλανδικής πλευράς, ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει ιδίατερο πρόβλημα με τα άλλα ψηφισθέντα νομοσχέδια που καταργούν μνημονιακούς νόμους, τα οποία αρχικά οι εταίροι ζητούσαν να αποσυρθούν
2) Το Grexit έχει πλέον βγει οριστικά εκτός συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής
3) Συζητείται η χορήγηση, σε πρώτη φάση, ενός βραχυπρόθεσμου δανείου το οποίο θα δοθεί στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, ώστε να αποπληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Τα κονδύλια θα εξευρεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) στον οποίο παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Εκτός από αυτά τα χρήματα, υπό συζήτηση είναι και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
4) Αν υπάρξει συμφωνία είναι πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει άμεσα εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις ελληνικές τράπεζες.
5) Θα υπάρξει αναδιατύπωση αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους.

Ανοιχτά παραμένουν:
1) Το ύψος των κονδυλίων που θα δώσει το ΔΝΤ το οποίο παραμένει στο πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει βέτο
2) Εκτός συζήτησης έχει βγει και η πρόταση Σόιμπλε για μεταφορά δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις σε ταμείο υπό γερμανικό έλεγχο στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τη μεταφορά των διαθέσιμων προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων σε ταμείο που θα δημιουργήσει και θα ελέγχει η ίδια στο Λουξεμβούργο, αντίστοιχο του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι ο εφικτός στόχος είναι 7  δις ευρώ το πολύ και όχι 50. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα από τα τέσσερα θέματα για τα οποία είχε θέσει βέτο ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το πώς ακριβώς θα λειτουργεί το συγκεκριμένο ταμείο.

aftodioikisi.gr