Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΤΟ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ" ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Το «Μένουμε Ελλάδα», είναι  η μοναδική καθημερινή ζωντανή εκπομπή της ΕΡΤ που προβάλλει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και στηρίζει την Περιφέρεια και τα ελληνικά προϊόντα.
Η Ρένια Τσιτσιμπίκου και ο Πέτρος Κουμπλής μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από ρεπορτάζ για γνωστούς και άγνωστους προορισμούς, με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους.
 
Πριν από  μερικές ημέρες η δημοφιλής αυτή εκπομπή της ΕΡΤ1 βρέθηκε στο Δερβένι , όπου πρόβαλε τα αξιοθέατα της περιοχής Δερβενίου , όπως μοναδικά τα κατέγραψε η κάμερα μέσα από ψαρόβαρκες που σεργιάνισαν τον Κορινθιακό.


Σήμερα (24/6/15) το «Μένουμε Ελλάδα», βρέθηκε , στα ορεινά του Δερβενίου και συγκεκριμένα στον Πύργο Κορινθίας. 
Στον Πύργο , η κάμερα της εκπομπής επισκέφτηκε τον πύργο του Κορδή (από τον οποίο πύργο πήρε το όνομά του το χωριό) , όπου ο  εκπαιδευτικός  κ.  Χρήστος Σταύρου μας ξενάγησε στον  ιστορικό αυτό πύργο , κάνοντας αναφορά στους αρχικούς του ιδιοκτήτες , την βυζαντινή εκ Μονεμβασίας  οικογένεια Μαμωνά , που εγκαταστάθηκε , περίπου τον 14ο αιώνα, στο Ορεινό Χελυδόρι και στον Πύργο, στον οπλαρχηγό γαμπρό των Μαμωνάδων, Κορδή , στην οικογένεια Μεντζελόπουλου, στους τελευταίους ιδιοκτήτες του πύργου , την οικογένεια Κανελλάκη , ενώ εδώ και  20 χρόνια ο πύργος ανήκει στην τοπική κοινότητα Πύργου του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης
Αρχικά τον πύργο ο Δήμος Ευρωστίνης , χρησιμοποίησε σαν λαογραφικό μουσείο , παράλληλα εδίδοντο διαλέξεις αφού φιλοξένησε και λαϊκό Πανεπιστήμιο. Πρώτη εκδήλωση που έγινε στο πύργο ήταν εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου και καταγόμενου  από τον Πύργο μεγάλου ηθοποιού Θύμιου Κρακατσάνη...
Ακολούθως η κάμερα της εκπομπής μας ξενάγησε στο όμορφο χωριό, όπου  ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Προκόπης Βυζάς αναφέρθηκε στα προϊόντα του τόπου του , στις ασχολίες των 400 μόνιμων κατοίκων του χωριού και άλλα. Προϊόντα του Πύργου εκτός των άλλων είναι τα αχλάδια (κοντούλες) και τα ζαχολίτικα κεράσια. 
Στην εκπομπή μίλησε και ο αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Δημήτρης Κάσσιος όπου ανεφέρε για τη γιορτή του Κερασιού που διοργανώνει ο Δήμος και η τοπική κοινότητα Πύργου απο 1ης Ιουλίου στο χωριό , προσκαλώντας κόσμο να επισκεφτει το χωριό..

Το αφιέρωμα στο Πύργο, είναι διάρκειαs 7 περίπου λεπτών και  μεταδόθηκε στις 13.00 και  ξεκινά στο 02.50 σχεδον στην αρχή της εκπομπής. 


απολαύστετο: VIDEO