Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Νέα Εμπλοκή Επείγουσα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ - Λαγκάρντ - Ντράγκι σήμερα θα κρίνει τη συμφωνία


ImageHandlerΔραματική τροπή λαμβάνουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με όλα τα ενδεχόμενα πλέον να είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα: Οι «θεσμοί» διαφωνούν μεταξύ τους για την ελληνική πρόταση (των μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ), αλλά και όλοι μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, από την οποία ζητούν νέες υποχωρήσεις και μερική, τουλάχιστον, αλλαγή του μίγματος της πολιτικής που έχει προτείνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Όλοι μαζί οι «θεσμοί» επίσης δείχνουν απρόθυμοι να παράσχουν στην Αθήνα μία ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι που όμως θεωρείται από την κυβέρνηση αναγκαίος όρος για να αποδεχθεί μία συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει, μαζί με στενούς του συνεργάτες, εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και μερικές μόνον ώρες από το προγραμματισμένο για αργά το απόγευμα Eurogroup, που υποτίθεται θα εγκρίνει το τελικό σχέδιο συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή πέραν του ίδιου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.
Η κυριότερη εμπλοκή, που προκαλούν οι «θεσμοί» είναι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί τα φορολογικά μέτρα σε επιχειρήσεις, που προβλέπουν η ελληνική πρόταση, θεωρώντας τα ως άκρως υφεσιακά. Επιπλέον υπάρχει ακόμα απόσταση ως προς τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων, καθώς ορισμένα από τα προτεινόμενα θεωρείται ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα και έτσι ζητείται από την ελληνική πλευρά να τα αντικαταστήσει.
Υπάρχει επίσης μία διπλή άρνηση των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση: Συγκεκριμένα δεν δίνουν την εννιάμηνη παράταση που έχει ζητήσει η Αθήνα -με την ανάλογη λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα βέβαια- αλλά εξάμηνη, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν βοηθά επαρκώς στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Και επιπλέον δεν παράσχουν την ρύθμιση χρέους, που επίμονα απαιτεί η Αθήνα, παρά μόνο παραπέμπουν για αργότερα και εφόσον η υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα είναι ανησυχητικό ότι ακόμα και ο «φιλικός» γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσχοβισί είπε ότι δεν υπάρχει θέμα με το χρέος τώρα, κλείνοντας την πόρτα στο ελληνικό αίτημα.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτη στην κύρωση της μεσοπρόθεσμης σύμβασης και αμέσως μετά στα σχετικά νομοσχέδια, ώστε να υπάρξει η ανταπόκριση των δανειστών, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Και τούτο διότι χωρίς τη ρύθμιση του χρέους είναι σχεδόν αδύνατο να εγκριθούν τα μέτρα από τους βουλευτές της συμπολίτευσης: Δεν περνούν ούτε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δεν γίνονται αποδεκτά ούτε από τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Ο κ. Τσίπρας είχε χθες, Τρίτη, συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες για να εκτιμήσει την κατάσταση, αλλά πρέπει πλέον να χειριστεί την κατάσταση στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα σε ελάχιστο χρόνο. Ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και εκλογών εάν η συμφωνία -εφόσον υπάρξει- δεν τύχει της έγκρισης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», δηλαδή δεν συζητά το σενάριο να ανασυνταχθεί το κυβερνητικό μπλοκ με άλλες πολιτικές δυνάμεις (π.χ. Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), εάν ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει τη συμφωνία και χαθεί η δεδηλωμένη, όπερ σημαίνει ότι ο μοναδικός δρόμος σε μία τέτοια περίπτωση είναι η προσφυγή στις κάλπες.
Πιθανόν το μήνυμα αυτό να έχει αποδέκτες στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, που «βράζει» με τη συζητούμενη συμφωνία και σχεδιάζει οργανωμένη αντίδραση, που θα κρίνει εν πολλοίς και την τύχη της ίδιας της κυβέρνησης.

Πηγή: protothema.gr 
offsite.com.cy