Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Κρέμονται από τα χείλη Παυλόπουλου και Καραμανλή – Οι παρεμβάσεις που θα κρίνουν τη συνέχεια

Δημοψήφισμα: Κρέμονται από τα χείλη Παυλόπουλου και Καραμανλή – Οι παρεμβάσεις που θα κρίνουν τη συνέχεια

Κλειδί των εξελίξεων θεωρείται η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος μέχρι στιγμής, σχεδόν 12 ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά το οποίο ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, δεν έχει μιλήσει και την άποψη του οποίου αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντός κι εκτός Ελλάδος.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσφατα τοποθετήθηκε υπέρ του ευρώ και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και τώρα καλείται να υπογράψει την πρόταση της κυβέρνησης και της Βουλής για δημοψήφισμα.

Κατά τη συνάντησή του, πριν από σχεδόν 10 μέρες με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Κώστα Μίχαλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει: "Στο πλαίσιο του ρόλου μου είμαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι η πορεία της Χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη θα διασφαλισθεί", ενώ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη είχε πει: "Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου και θα τα εξαντλήσω", επαναλαμβάνοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αφού αυτή είναι η εντολή που έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος. «Η εντολή του λαού είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη γιατί αυτά είναι αλληλένδετα. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο με δεσμεύει και εμένα. Και θα κάνω ό,τι μου αναλογεί εντός και εκτός Ελλάδος», η δήλωσή του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το δημοψήφισμα, η πρόεδρος του Σώματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρενέβη και δήλωσε πως «γι’ αυτό που σέρνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμικά ενήμερος», διαψεύδοντας ότι επίκειται προεδρική παρέμβαση.

«Είναι θεσμικά ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρόεδρο της Βουλής για τη δρομολόγηση των συνταγματικών διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μην σέρνεται ως υπαινιγμός ότι μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία».

Ο παράγοντας Κώστας Καραμανλής
Ένας δεύτερος παράγοντας που αναμένεται να κρίνει τις εξελίξεις είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στενός φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο κ. Παυλόπουλος είχε διατελέσει υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη δήλωση παρέμβαση που έκανε νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής δεν αποκλείεται να κάνει και ηχηρή ομιλία παρέμβαση στη Βουλή. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία άλλωστε, πολλοί βουλευτές έκαναν... παρέλαση από το γραφείο του στη Βουλή, ζητώντας του ακριβώς αυτό...

newsit.gr