Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δελτίο τύπου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Ιουνίου 2015 (+video) - ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Συμμαχία Πολιτών κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων έθεσε προ ημερησίας διατάξεως για άλλη μια φορά το θέμα της ελλιπούς ενημέρωσης από το προεδρείο καθώς δεν δόθηκαν εισηγήσεις για 6 από τα 18 θέματα .
Δεν υπήρχε εισήγηση για  το πολύ σημαντικό θέμα που αφορούσε τη μεταφορά του ταμειακού υπολοίπου του δήμου στην τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου!! Η απάντηση που πήραμε  ήταν ότι δεν υπήρχαν έγκαιρα οι εισηγήσεις πράγμα που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε .
Ζητήσαμε επίσης ενημέρωση γιατί δεν λειτουργεί το υπηρεσιακό συμβούλιο όπως προβλέπει ο νόμος  για την τοποθέτηση προϊσταμένων και διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια , αλλά δεν πήραμε καμιά απάντηση.
Θέσαμε ακόμα προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της καθαριότητας που πρέπει να βελτιωθεί την καλοκαιρινή περίοδο και το θέμα των καθαρισμών σε υδατοδεξαμενές . Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την καθαριότητα ενώ ζήτησε να απαντήσει δεν του δόθηκε ο λόγος .
Τονίσαμε ότι ενώ πρέπει μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχει γίνει απολογισμός για το 2014 δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα,  για να πάρουμε την απάντηση ότι θα γίνει με καθυστέρηση. Σε ερώτηση συμβούλου μας για την ποιότητα του νερού σε Αγ. Γιάννη και Αθίκια η απάντηση ήταν ότι είναι νερό γεωτρήσεων πόσιμο.
Παρά το ότι ζητήσαμε να γίνει διάλογος στα θέματα αυτό  δεν έγινε για μια ακόμα φορά .
Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου στην τράπεζα της Ελλάδος ζητήσαμε την νομική συμβουλή για το θέμα που δεν υπήρχε . Από τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρθηκαν προτάθηκε από τη δημοτική αρχή η μεταφορά 2 εκατομμυρίων ευρώ με παρακράτηση μισθοδοσία ς δυο μηνών 1,1 εκατομμύρια ευρώ  , 4,9 εκατομμύρια  για συνεχιζόμενα έργα περσινής περιόδου ,  1,3 εκατομμυρίων για ανταποδοτικά έσοδα και οφειλές 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου – το σύνολο του ταμειακού υπολοίπου στο δήμο είναι 12 εκατομμύρια ευρώ .
Διαφωνήσαμε με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και ψηφίσαμε να μην μεταφερθούν τα χρήματα διότι δεν έχει πλέον κανένα νόημα αφού η διαπραγμάτευση  της κυβέρνησης  με τους δανειστές ολοκληρώνεται αύριο. Η όποια μεταφορά χρημάτων είναι κατόπιν εορτής. Εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές λύνεται το ταμειακό πρόβλημα του κράτους .Εάν  δεν υπάρξει συμφωνία τότε  το νέο περιβάλλον επιβάλλει στο δήμο να έχει το μέγιστο δυνατό απόθεμα στο ταμείο. Στήριξη της κυβέρνησης θα είχε νόημα αν είχαν μεταφερθεί τα χρήματα από την πρώτη στιγμή όπως έκαναν άλλοι δήμοι και εμείς είχαμε στηρίξει στο δημοτικό συμβούλιο άλλα αυτό δεν το έκανε η δημοτική αρχή .Η θέση μας είναι σύμφωνη με την γραμμή της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος .
Σχετικά με την εξυπηρέτηση του κρουαζιερόπλοιου και τη μέγιστη ωφέλεια της τοπικής αγοράς η θέση μας είναι να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι υποδομές στο λιμάνι, να εξασφαλιστεί η προσέγγιση του πλοίου ακόμα και όταν προσεγγίζει το εμπορικό πλοίο στην ίδια θέση  - τη μόνη στην οποία μπορεί να δέσει - να στηριχτεί η πρωτοβουλία για άνοιγμα των καταστημάτων που ενδιαφέρονται τις μέρες και ώρες που εξυπηρετεί τους επισκέπτες  κλπ.
Όπως έχει πει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου που είχε επαφές με τους συνδικαλιστές εκπροσώπους των εμπόρων και επαγγελματιών, με την περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες , μπορεί νόμιμα να ανοίγουν τα καταστήματα στις επόμενες επισκέψεις του πλοίου εφόσον ακολουθηθεί μια απλή και σύντομη διαδικασία .
Τα υπόλοιπα θέματα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και τα ψηφίσαμε