Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ TΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ



Σταϊκούρας: Να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην δημόσια οικονομίαΟ Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2015 δείχνει τα εξής:

1ον. Τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται του στόχου, περίπου κατά 750 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση αυτή παρέμεινε σταθερή και τον μήνα Απρίλιο, παρά την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τονίζεται ότι η βελτίωση που παρουσιάζεται στα συνολικά έσοδα, οφείλεται στη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον Κρατικό Προϋπολογισμό, τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου αυτό το ποσό να καλύψει πιεστικές ταμειακές ανάγκες της χώρας.
Συνεπώς, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, το αποτέλεσμα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.

2ον. Οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου 2 δισ. ευρώ κάτω από το στόχο.
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι χαμηλότερες περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Επιβεβαιώνεται έτσι, και πάλι, ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την οικονομία.
Η κατάσταση δε, μήνα με το μήνα, επιδεινώνεται (η απόκλιση από τους στόχους ήταν -16 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, -843 εκατ. ευρώ το 1ο δίμηνο, -1.516 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο και -2.037 εκατ. ευρώ το 1ο τετράμηνο του 2015).
Στις χαμηλότερες δαπάνες οφείλεται και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το Υπουργείο Οικονομικών το αποδέχεται αυτό και αναφέρει ότι «μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού».
Οπότε και θα μειωθεί σημαντικά, αν δεν εξανεμισθεί, το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα παρουσιάζεται σήμερα.

3ον. Οι τόκοι είναι αυξημένοι περίπου κατά 500 εκατ. ευρώ ή κατά 22% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014, λόγω της αύξησης - τους τελευταίους μήνες - του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, επιβαρύνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, καλούμε, και πάλι, την Κυβέρνηση να εργαστεί με σχέδιο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία που επετεύχθη με μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα 2 χρόνια στη δημόσια οικονομία, και να επανασυνδεθεί άμεσα με τη διαδικασία της ανάταξης της οικονομίας».