Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σε προσκύνημα εκτίθεται από χθες το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Σε προσκύνημα εκτίθεται από χθες το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

Σε κλίμα κατάνυξης πλήθος πιστών συρρέει από χθες στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο, όπου υποδέχθηκαν το ιερό λείψανο της Αγίας που για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια μεταφέρθηκε σε ορθόδοξη χώρα.
Μάλιστα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται τέτοιας έκτασης υποδοχή ιερού λειψάνου στην Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια της λιτανευτικής πομπής, οι πιστοί έραιναν το ιερό λείψανο με λουλούδια, ενώ ένοπλα τιμητικά αγήματα του Στρατού απέδιδαν τιμές στην προστάτιδα του Πυροβολικού.
 Με τιμές αρχηγού κράτους το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα
Στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε το ιερό σκήνωμα το οποίο μεταφέρθηκε εντός του ναού από οκτώ αξιωματικούς του Πυροβολικού παρουσία του εκπροσώπου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, υφυπουργού Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ξένων διπλωματών από Ορθόδοξες χώρες και άλλων επισήμων.
«Χαιρόμαστε σήμερα και εορτάζουμε, διότι το πρόσωπο της Αγίας Βαρβάρας μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι μια ανθρώπινη οργάνωση, ούτε ένας χώρος όπου ικανοποιούνται οι ψυχολογικές και συν-αισθηματικές μας ανάγκες, αλλά το Θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού, το πεπληρωμένο από τις ενέργειες του Παναγίου Πνεύματος. Εκκλησία είναι η ευχαριστιακή κοινότητα, ο Ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος είναι η απαρχή και το πλήρωμα του Σώματος της Εκκλησίας» τόνισε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι «Η Εκκλησία του Χριστού καυχάται δίκαια σήμερα, διότι υποδέχεται με πνευματική χαρά το ιερό λείψανο της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, την οποία ο Χριστιανικός λαός τιμά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε πως «το δίδαγμα του βίου και του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας είναι ότι ο Θεός είναι η ελευθερία του ανθρώπου. Το πρόσωπο δεν είναι εκ του κόσμου τούτου. Ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατά την θεϊκή ωραιότητα και για τον λόγο αυτό δύναται να μετατρέψει τον κόσμο. Η παρουσία της Εκκλησίας και η μαρτυρία της ελευθερώνουν τον κόσμο από την μοίρα, για να του δώσουν διέξοδο προς τις δυνάμεις και τους καρπούς του Πνεύματος».
Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του προσκυνήματος, σε αναφορά του στη σημασία της προσκύνησης των ιερών λειψάνων αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων «τι απομένει αν βγάλουμε από τη μέση τον άνθρωπο; Αν απαρνηθούμε την ευχαριστιακή μνήμη της Εκκλησίας και της ιστορίας; Θα το παραδεχθούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι της κληρονομιάς μας και άποικοι του κόσμου, αντί για πολίτες του;».

Στο πλαίσιο της παραμονής του ιερού σκηνώματος, για 15 ημέρες, παράπλευρα του ναού θα συγκεντρώνονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό, ενώ παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για θέματα οικογένειας και πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων και έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (09.00-13.00, 16.00-20.00).
Σημειώνεται ότι θα απόψε και το βράδυ της Τρίτης από 21.00 έως 00.30 θα μεταδοθούν μόνο μέσω του Διαδικτύου οι Αγρυπνίες που θα τελεστούν ενώπιον του ιερού λειψάνου, μέσω της διεύθυνσης του καναλιού της Αποστολικής Διακονίας: https://livestream.com/accounts/13453035/agiavarvara