Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Γ.Λ.Κ. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κας ΑΝΝΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ-ΜΑΡΔΑΣ



Η Υπεύθυνη του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ. της Νέας Δημοκρατίας κυρία Άννα Ασημακοπούλου, με αφορμή τη στάση πληρωμών που ομολογούν οι συναρμόδιοι υπουργοί κύριοι Γ. Σταθάκης και Δ. Μάρδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προχωρήσει μόνο σε άτυπη εσωτερική στάση πληρωμών αλλά σε τυπική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί, Γ. Σταθάκης και Δ. Μάρδας, με τις απαντήσεις τους σε σχετική ερώτησή μου στη Βουλή, επιβεβαίωσαν ότι:

Πρώτον: Το πρώτο τρίμηνο του 2015, η κυβέρνηση έλαβε 678 εκ. ευρώ περίπου παραπάνω από ό,τι είχε προϋπολογιστεί από την ΕΕ για συγχρηματοδοτούμενα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά πλήρωσε 178 εκ. ευρώ λιγότερα από ότι είχε προϋπολογιστεί.
Και, δεύτερον ότι: Από τον προσωρινό «κουμπαρά» των 856 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκε, στάθηκε αδύνατο να βρεθούν τα 262 εκ. ευρώ που αφορούσαν στις καθυστερήσεις πληρωμών που κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο:
Πρώτη φορά Αριστερά και πρώτη φορά εσωτερική στάση πληρωμών. Αυτό είναι μια ακόμη δυσάρεστη πρωτοτυπία της κυβέρνησης η οποία επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αφήνει άλλο τον ιδιωτικό τομέα, να αργοπεθαίνει. Η χώρα έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας και από έσοδα και αυτό δεν γίνεται αν οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής της.
Μετά τη δυσκολία να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία και μετά την επιβεβαιωμένη πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο παρακράτηση των χρημάτων του ΠΔΕ από την κυβέρνηση, ώστε να καλύψει άλλες «τρύπες», έρχεται η ώρα της αλήθειας που δεν μπορεί να την κρύβουν άλλο. Ας μην ξεχνάμε και τη λαϊκή παροιμία «Το κράτημα από την κλεψιά, λίγο διαφέρει». Ο λογαριασμός μεγαλώνει συνεχώς και τον επιβαρύνονται επιχειρήσεις και πολίτες. Αυτό πρέπει να σταματήσει, χθες.  Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης καταρρέουν μια - μια και το ζητούμενο πλέον είναι να μην καταρρεύσει και η χώρα μαζί.