Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ενιαίο ΦΠΑ 18% και πάνω θέλουν οι «θεσμοί»

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMCΣε… ρώσικη ρουλέτα εξελίσσεται το παζάρι για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, προκειμένου η κυβέρνηση να κλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές αποφεύγοντας, ει δυνατόν, τις πιέσεις για αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το συζητούν κατ’αρχήν, τις δύο πλευρές χωρίζει άβυσσος δύο δισεκατομμυρίων στο θέμα της απόδοσης των νέων μέτρων καθώς, αν εφαρμοστεί η λύση Βαρουφάκη το δημόσιο χάνει ένα δισ. ευρώ ενώ, αντιθέτως, αν ισχύσει η λύση που θέλουν οι δανειστές θα κερδίσει ένα δισ. ευρώ .

Όπως όλα δείχνουν πάντως, δεν φαίνεται να μπορεί να συμφωνηθεί ΦΠΑ μικρότερος από 18%, εάν και εφόσον τελικώς συμφωνηθεί ως λύση που θα φέρει πιο κοντά τη συμφωνία και νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στα Brussels Group έχει δείξει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο μέσος σταθμισμένος ΦΠΑ που βαρύνει τους καταναλωτές στην Ελλάδα είναι 17%. Αυτό προκύπτει αν κανείς υπολογίσει σε ποιες υπηρεσίες και αγαθά κάνουν χρήση καταναλωτές στη χώρα και με ποιον από τους έξι συντελεστές ΦΠΑ βαρύνονται (τρεις για όλη τη χώρα και άλλους τρεις ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου). Ειδικά μάλιστα για τα βασικά αγαθά ευρείας λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, το ρεύμα και τα φάρμακα, όπου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές (6,5%-13%), η σταθμισμένη επιβάρυνση του ΦΠΑ είναι 7%.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι για να έχει το κράτος τα ίδια έσοδα που έχει μέχρι σήμερα, θα μπορούσε θεωρητικά να επιβληθεί ένας ΦΠΑ 17%  παντού ή, αν διατηρηθεί μία ειδική κατηγορία 7%, να φορολογηθούν όλα τα υπόλοιπα με 18%.
Έτσι το σχέδιο Βαρουφάκη για ενιαίο συντελεστή 15%-16% ανοίγει τρύπα 1-1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, ειδικά αν διατηρηθεί μειωμένος συντελεστής 6%-7% για να μεταφερθούν σε αυτόν και πολλά βασικά αγαθά και υπηρεσία. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη λύση αυτή, θα κληθεί να καταργήσει την έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου αλλά και να λάβει και πρόσθετα νέα μέτρα, οπότε μάλλον θα εγκαταλειφθεί και η όλη συζήτηση για αλλαγή στη δομή του ΦΠΑ.
Από πλευράς τους πάλι, οι «θεσμοί» πιέζουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ τουλάχιστον στο 19% και να καταργηθούν οι άλλοι συντελεστές (με εξαίρεση ίσως έναν χαμηλό για τα φάρμακα όπου ΦΠΑ πληρώνουν κατά 70% τα Ταμεία, δηλαδή το ίδιο το δημόσιο και άρα δεν υφίσταται ουσιαστικά απώλεια εσόδων για το κράτος) .
Στην περίπτωση αυτή, με ΦΠΑ 19% (ή 20% αν υπάρξουν πολλές εξαιρέσεις), υπολογίζεται να προκύψει κέρδος 1-1,5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό, εφόσον συνδυαστεί και με μέτρα ελέγχου της είσπραξης (πληρωμές με κάρτες αντί μετρητά κλπ). Στην περίπτωση αυτή οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να μην πιέσουν άλλο για κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου αφού, και αν διατηρηθεί, οι απώλειες για το δημόσιο δεν θα ξεπεράσουν τα 280-300 εκατ. ευρώ και άρα υπερκαλύπτονται από την είσπραξη του 1-1,5 δισ.επιπλέον από την αλλαγή στον τρόπο επιβολής του ΦΠΑ.

arouraios.gr