Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Παρελθόν ο εφιάλτης για την Κύπρο, μέλλον για την Ελλάδα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για τους οποίους όλοι βγαίνουν από τα μνημόνια και η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει ακόμη πιο βαθιά.
Μόλις πρόσφατα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δις ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε B- με θετική προοπτική, αναβαθμίζοντας το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από Β και διατηρώντας το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β.

Την ώρα που η Ελλάδα και οι τράπεζές της και οι δημόσιες επιχειρήσεις της, όπως η ΔΕΗ, αναβαθμίζονται, για την Κύπρο οι οίκοι έχουν μόνο καλά λόγια.
«Οι ισχυρές επιδόσεις του προϋπολογισμού υποδηλούν ότι τα περιθώρια του προγράμματος έχουν φτάσει κοντά στα 3 δισ. ευρώ (17% του ΑΕΠ)» ανέφερε ο Fitch, προσθέτοντας ότι η «βασική τάση των δημοσίων οικονομικών είναι θετική».

Είχε προηγηθεί, στις 18 Απριλίου, η υπερψήφιση (33 ψήφοι υπέρ και 23 κατά) από την Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής του πλαισίου αφερεγγυότητας όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, με ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να δίνουν θετική ψήφο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνη δυστοκία και αποδοχή αρκετών τροπολογιών, ενώ η Κύπρος κινδύνευε να βρεθεί εκτός χρηματοδότησης.

Κάθισαν όμως κάτω και βρήκαν τη λύση, που οδηγεί στην έξοδο της Κύπρου στις αγορές και την απεξάρτηση από τους δανειστές, καθώς και την συμμετοχή της στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση, από το οποίο η Ελλάδα όχι μόνο μένει αποκλεισμένη, αλλά κινδυνεύει πλέον να δει μείωση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Στο τελευταίο Eurogroup, η Ελλάδα, δια του κ. Βαρουφάκη, βρέθηκε εντελώς απομονωμένη.

Όπως δήλωσε στην κάμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών κ. Σέλλινγκ «ήταν ένα ματς με 18 εναντίον ενός»!
Τον περασμένο Μάρτιο, στην Κύπρο, είχε ξεσπάσει μια διένεξη, με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν υποστηρίζει αρκετά την Ελλάδα στην ΕΕ.

Τότε, Κύπριος υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε ξεκαθαρίσει πως πρωταρχική του έγνοια στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου.
Όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη των δικών της αποφάσεων και έχει δεδομένη τη συμπαράσταση της Κύπρου».
Και έστρεψε τα βέλη του στο ΑΚΕΛ, λέγοντας δηκτικά πως του προκαλεί εντύπωση πώς «αυτοί που έχουν πιο έντονα ενοχληθεί είναι όσοι δεν αποδέχονται καν την ύπαρξη εθνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».
Όλα δείχνουν πως στα τέλη του χρόνου, η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο.

Το τι θα συμβαίνει στην Ελλάδα στο τέλος του χρόνου εξαρτάται από αστάθμητους παράγοντες, συνδεόμενους με την αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστεροδεξιά».

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια, όταν η Κύπρος ζούσε το δικό της δράμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για την «αντίσταση του κυπριακού λαού» και τα «περήφανα Όχι» του.

Σήμερα, για την Κύπρο αυτή η σελίδα ανήκει πια στο παρελθόν, αλλά για την Ελλάδα μοιάζει να αποτελεί ένα εφιαλτικό μέλλον. 

elzoni.gr