Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: Εξετάζουμε το σενάριο οι αγορές άνω των 50 ευρώ στα κοσμοπολίτικα νησιά να γίνεται μόνο μέσω πιστωτικής - Τσίπρας: Η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για τη Μέρκελ

Τσίπρας: Η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για τη Μέρκελ 
Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Ενικός στο Star. Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν έχει να κρύψει κάτι από τους πολίτες.
 Για το ενδεχόμενο η κα Μέρκελ να πει όχι σε αυτά που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Παραδέχθηκε πως μία εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία για την κα Μέρκελ όσο και για την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.



Το πρόγραμμα, είπε ο πρωθυπουργός που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δεν απέδωσε καρπούς και σκόρπισε πόνο και απελπισία σε εκατομμύρια Ελλήνων.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις που ερμηνεύουν κατά το δοκούν σημεία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου , που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λάθη είναι και ανθρώπινα ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδούν το χρέος μας ύψους 6 δισ. Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση , πήραμε προφορική είπε ο κ. Τσίπρας.
Βέβαια, είπε ο κ. Τσίπρας δεν σκίσαμε με μία το μνημόνιο αλλά είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να φύγει από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα ήταν εύκολο , πρόσθεσε, με μία υπογραφή να πάμε σε συμφωνία αλλά δεν έχω αυτή την λαϊκή εντολή. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με την δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι και οι δηλώσεις ότι δεν έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα και προτάσεις είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, ότι γίνεται διαρροή ψευδών ειδήσεων χωρίς, όπως είπε, να θέλω να κρύψω αδυναμίες που ενδεχομένως υπάρχουν,ενώ αποκάλυψε ότι οι δανειστές εμμένουν στο μέιλ Χαρδούβελη .

Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως με τη δίμηνη παράταση που πήρε, η νέα κυβέρνηση ήταν στριμωγμένη και μπήκε σε ναρκοθετημένο πεδίο από τα πρώτα της βήματα. Έκανε μάλιστα λόγο για παγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης με ισχυρά κέντρα της Αθήνας που καιροφυλαχτούν να σκοντάξει η κυβέρνηση ανεξάρτητα από τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα διέψευσε την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε για 1,5%, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση όταν παρέλαβε αντιμετώπισε μία εικόνα δημόσιων ταμείων στα κόκκινα. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν ήταν λάθος που δεν ζήτησαν χρήματα πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, γιατί είχαν παραπλανηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρήματα που υπάρχουν.

Αναφερόμενος στην στάση της ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγόρησε για ανορθόδοξη και ανήθικη τακτική με το κλείσιμο της στρόφιγγας των ελληνικών τραπεζών. Αποκάλυψε μάλιστα πως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δεσμευτεί πως με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα αλλάξει αυτό το καθεστώς της ΕΚΤ, παραδεχόμενος πως έκαναν λάθος που έδειξαν καλή θέληση προς τις προφορικές δεσμεύσεις των δανειστών.

Σχετικά με τις αδυναμίες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως ήταν μία κυβέρνηση χωρίς εμπειρία και υπάρχουν και ελλείψεις, αλλά παράλληλα κατηγόρησε τους δανειστές πως λειτουργεί διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως οι δανειστές επιμένουν στο e-mail Χαρδούβελη, αλλά επεσήμανε πως δεν άλλαξαν τα πρόσωπα των τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί τις νίκες της νέας κυβέρνησης, δήλωσε πως οι υπουργοί επί Σαμαρά περίμεναν 8 ώρες σε σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως οι δανειστές επιμένουν πως οι συντάξεις πρέπει να μειωθούν, να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις και να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Στην ερώτηση για το εάν η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει κάτι ουσιώδες πχ στο ασφαλιστικο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να τεθεί στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό μέσα στο Μνημόνιο και αυτό το θέμα θα τεθεί αργότερα. Για την ενδιάμεση συμφωνία ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως βολεύει και τις δύο πλευρές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον στα σημεία που υπάρχει συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας κάνοντας έναν πρόλογο για το ποιοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε πως εάν η χώρα κινηθεί τους επόμενους μήνες σε ομαλά πλαίσια και με συμφωνίες με τους δανειστές, τότε το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση αφορολόγητου θα το εξετάσει η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι αυτοί που έχουν προβλέψει στην κυβέρνηση, τότε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση του αφορολόγητου θα μετατεθούν για το 2016.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης στηρίζουν τον κ. Βαρουφάκη και σημείωσε πως ενοχλεί γιατί μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας. Όπως είπε, είναι ένας χαρακτήρας έντιμος που επιμένει στις απόψεις του και δεν κάνει πίσω. Τον αποκάλεσε Asset για την κυβέρνηση, ενώ για το περιστατικό που δεν πήγε στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως και οι υπουργοί έχουν συναισθήματα.

Σημείωσε πως δεν σχηματίζεται διαπραγματευτική τακτική μιας κυβέρνησης επειδή ένας υπουργός δεν ήθελε να πάει σε ένα δείπνο, που όπως είπε, δεν ήταν και γεύμα εργασίας. Παραδέχθηκε πως έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αρνητικό για τον κ. Βαρουφάκη, αλλά το απέδωσε στην ένταση των διαπραγματεύσεων και γιατί ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν αρεστός.

Για τον ανασχηματισμό, δήλωσε πως ήταν μία απόφαση που είχε παρθεί πριν το Eurogroup της Λετονίας και σημείωσε πως έπρεπε να υπάρχει μία ομάδα στρατηγικής για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Παραδέχθηκε πως τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν περισσότερα στοιχεία από τα υπουργεία, λέγοντας πως υπήρχαν παράπονα από τους δανειστές πως δεν υπάρχει καλή συνεργασία.

Για τις διαπραγματεύσεις με τις κόκκινες γραμμές

Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως αυτό θα γίνει αλλά σταδιακά, αλλά οι δανειστές διαφωνούν με αυτό το μέτρο. Για την αύξηση του φόρου στα νησιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν μπορεί να αυξηθεί αυτό και για αυτό ψάχνουν άλλα μέτρα να αντιπροτείνουν. Σχετικά με τον φόρο διανυκτέρευσης, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως είναι μία σκέψη της κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν είναι ο ΦΠΑ, αλλά η εισπραξιμότητά του.

Για τα κοσμοπολίτικα νησιά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχουν προτείνει για αγορές πχ άνω των 50 ευρώ να γίνεται η συναλλαγή αποκλειστικά με πιστωτική κάρτα.

Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν.
Κόκκινες γραμμές με τους δανειστές

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό 50 με 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
Τσίπρας: Δεν πρότεινα στον Κώστα Καραμανλή την Προεδρία της Δημοκρατίας


Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο .
Για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού


Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις



Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων  η κυβέρνηση υποχώρησε λέγοντας πως σαν κυβέρνηση δεν έχουν τέτοια αντίληψη, αλλά προχώρησαν σε αυτή την υποχώρηση, έτσι ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Όπως διευκρίνισε οι δανειστές ζητούν τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν προς την αποπληρωμή του χρέους, κάτι που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βαρέλι χωρίς πάτο.

Όπως αποκάλυψε η πρόταση της νέας κυβέρνησης προς τους δανειστές είναι ένα μέρος των χρημάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Για το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς επενδύσεις, αλλά πρέπει να έρθουν επενδυτές που θα θέλουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και όχι να αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν πλιάτσικο.
Για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έπρεπε να γίνουν. Για την πρώτη που αφορούσε στους εργαζομένους της ΕΒΖ δήλωσε πως έγινε για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και η δεύτερη για τα ταμειακά διαθέσιμα πως ήταν αναγκαστική κίνηση για να αποφευχθεί ένα ταμειακό έλλειμμα.
Ωστόσο, διευκρίνισε πως αν και η κυβέρνηση πέρασε τις συγκεκριμένες ΠΝΠ από τη Βουλή, ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κυβερνά κατά αυτό τον τρόπο.
Για τις επισκέψεις σε Ρωσία και Ιράν

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι επισκέψεις στη Ρωσία και στο Ιράν έγιναν προοκειμένου να μπορέσει η χώρα να φτιάξει έναν κουμπαρά με επενδυτικά κεφάλαια. Σημείωσε με νόημα πως "δεν πήγαμε στη Ρωσία για να πάρουμε λεφτά. Δεν είμαι χαζός να μην ξέρω ότι η λύση θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ψάχνουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε δυνατή πόρτα για να φέρουμε επενδύσεις" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
Για τη Ρωσία συγκεκριμένα δήλωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε μία μεγάλη επιτυχία με τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου, λέγοντας πως η υλοποίησή του μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού.