Ιωάννης Γ. Λαλιώτης
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ
ΦΕΝΕΟΥ ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ!!!!.
Σώζεται μαζί με ερείπια της βυζαντινής πόλης Ταρσός το εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών στο Παλιοχώρι του Ταρσού, όπου η εγκατάλειψη έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της . Το εκκλησάκι στέκει εκεί αιώνες τώρα, ρημαγμένο από τον κάθε έναν που έβγαζε την υστεροφημία του πάνω στις βυζαντινές εικόνες. ΕΛΕΟΣ!!!!!!!
Τα λόγια περιττεύουν...
Τοιχογραφίες αιώνων καταστρέφονται και είναι ντροπή ας κάνουμε κάτι!!
Με το ρεπορτάζ αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε τον εισαγγελέα απλά θέλουμε να καταδείξουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει τόσους αιώνες και ρημάζει καθημερινά από την εγκατάλειψη και από την αμέλεια των υπευθύνων..
ΌΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ!!!
Όπως μάθαμε η εκκλησία ενοριακά ανήκει στον Φενεό (Συβίστα) κάνουμε έκκληση στον δραστήριο σύλλογο του χωριού με πρωτοβουλία του και με εθελοντισμό μπορεί να παρέμβει εκεί που δεν παρεμβαίνουν οι αρμόδιοι φορείς και να κάνει θαύματα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της κοινότητας Ταρσού κ. Παναγιώτη Τσετσώνη μας έλυσε πολλές απορίες:
Το Εκκλησάκι των Ταξιαρχών όπως είναι σήμερα χτίστηκε το 1640 περίπου. Δεν ξέρω αν χτίστηκε στη θέση της παλιάς μεγάλης εκκλησίας που είχε κτιστεί κατά τον 7ο με 8ο αιώνα και ήταν έδρα της Μητρόπολης...Ταρσοκορώνης, η σε άλλο σημείο της πολίχνης...
Μετά την άλωση της Πόλης και συγκεκριμένα το 1458, οι Τούρκοι με αρχηγό τον Μωάμεθ τον Β, αφού κατέστρεψαν την Ταρσό, πολιόρκησαν και το κάστρο το οποίο και κατέλαβαν. Το Εκκλησάκι τώρα ανήκει στην Σιβύστα. Ίσως οι δικαστικοί αγώνες μεταξύ Ταρσού και Σιβύστας για τα όρια των κοινοτήτων, είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της εκκλησίας. Μετά οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς παιδεία και επίγνωση της πράξης τους, κατέστρεψαν τις εικόνες και τις αγιογραφίες χαράζοντας πάνω σε αυτές τα ονόματά τους. Λειτουργίες σπάνια γίνονται απ' ότι ξέρω.