Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αριστερή ευαισθησία α λα καρτ


bullyingΤο τραγικό περιστατικό, με το άτυχο παιδί που υπέστη βασανισμούς και που τελικά γονάτισαν τις ψυχικές του δυνάμεις, θα μείνει πραγματικά ατιμώρητο. Πραγματικός ένοχος είναι η πολιτεία που επιτρέπει ή αδιαφορεί, να τελούνται τέτοια κακουργήματα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το νομοθετικό πλαίσιο για το όποιο κάτι ψελίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, πως θα αλλάξει. Το πρόβλημα είναι πως μία συντεταγμένη κοινωνία που παράγει καθημερινά βία, αναζητά τη λύση μόνο στην τιμωρία ενός γιγάντιου προβλήματος και όχι στην πρόληψη.

Βία στην τηλεόραση, βία στην πολιτική, βία στα γήπεδα, βία παντού.



Η κρίση έχει επιδεινώσει τα φαινόμενα βίας. Έχει μειώσει τις ανοχές και αντοχές της κοινωνίας που βλέπει όλα να περιστρέφονται γύρω από την ανεργία και την ύφεση.

Η οικογένεια και το σχολείο παίζουν καταλυτικό παράγοντα στη διαμόρφωση μίας υγιούς προσωπικότητας. Ιδιαιτέρως τις ώρες της κρίσης. Η Ελληνική οικογένεια απέδειξε πως μπορεί να είναι σφουγγάρι για να απορροφήσει τις δύσκολες επιπτώσεις της κρίσης.

Όμως αυτό δεν φτάνει. Το κράτος είναι αυτό που έχει την ευθύνη για την ασφάλεια και εκπαίδευση των πολιτών. Υπάρχει μία ολόκληρη δομή για αυτό. Ονομάζεται Εθνική Παιδεία. Είναι το κομβικό σημείο γύρω από το οποίο δεν κάθισαν ποτέ, όλοι οι «υπεύθυνοι» να συζητήσουν.

Σήμερα έχουμε μία κυβέρνηση που έχει πολύ υψηλές ευαισθησίες, μόνο για όσα εγκλήματα διαπράττονται και έχουν πολιτικό χρώμα. Για αυτά τα εγκλήματα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γεμίζει πλατείες και να στήνει διαδηλώσεις σε 10 λεπτά!

Για τον Βαγγέλη γιατί δεν το κάνει;

Για τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, γιατί μία αριστερή κυβέρνηση, είναι ελάχιστη; Και πόσο ελάχιστη είναι φαίνεται γιατί το τραγικό έγκλημα έσκασε στα χέρια της, όχι ότι φταίει... αλλά γιατί, για ένα τόσο βαρύ αδίκημα, δεν ευαισθητοποιείται και δεν ευαισθητοποιεί τους πολίτες. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν ζητά τις παραιτήσεις των «εκπαιδευτικών» και των διευθυντών που είχαν την ευθύνη του άτυχου Βαγγέλη;

Αλλά ας μην μείνουμε στο πολιτικό. Ας μην δείξουμε πως υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση, δεξιών ή αριστερών.

Ας θυμίσουμε το εξής: Το Κοινωνικό Σχολείο που είχε συσταθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο, είχε σαν σκοπό ανάμεσα στα άλλα να ενημερώσει και να προστατέψει από τα φαινόμενα βίας στις ευαίσθητες ηλικίες, εντός και εκτός εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Δεν θα έπρεπε αυτή η κυβέρνηση να αναδείξει και να αναβαθμίσει τη μοναδική εκπαιδευτική δομή πρόληψης και ενημέρωσης που συστήθηκε για αυτό το σκοπό και να διαφημίσει πως το κράτος έχει υποδομές να προστατέψει τα παιδιά του.. αντί να σκέφτεται να τις καταργήσει ή να τις απαξιώσει; Αν δεν στηρίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή την υπηρεσία τώρα! πότε θα το κάνει;

Ως πότε ο πολιτικός εγωισμός θα είναι η βασική εγκληματική ενέργεια που θα αφήνει ανυπεράσπιστους τους πολίτες;

Αριστερή ευαισθησία α λα καρτ, λοιπόν και με αποδείξεις.

Αργυρώ Θεοτοκάτου

www.tokentro.gr