Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνικό τελεσίγραφο στο Eurogroup: Αυτό είναι το αίτημα μας - 'Η το αποδέχεστε ή όχι!

Τελεσίγραφο της Αθήνας στο Βερολίνο! Αυτό είναι το αίτημα μας - 'Η το αποδέχεστε ή όχι!
  Ενα περίεργο παιχνίδι πόκερ είναι σε εξέλιξη και πάλι με την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει ένα είδος τελεσιγράφου στους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές και με αφορμή το γερμανικό όχι στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης διαμήνυσαν λίγο μετά την έναρξη του EuroworkingGroup στις Βρυξέλλες:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».
 

Προβληματισμό εντωμεταξύ έχει προκαλέσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το όχι των γερμανών στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης το οποίο εστάλη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.
Την ώρα που η πρώτη αντίδραση ήταν θετική από τον Γιούνκερ, το Βερολίνο έσπευσε να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

Κύκλοι του ΔΝΤ τόνιζαν στο Νewsit ότι είναι ακατανόητο το γερμανικό όχι και προσπαθούν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν την αντίδραση του γερμανικού οικονομικού επιτελείου.

 υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.
O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

Ωστόσο, από τη Γερμανία δεν ήταν και τόσο θετικά τα μηνύματα. «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η εξάμηνη παράταση είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση, να προχωρήσει σε επαρκές βάθος χρόνου τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά θετική ανταπόκριση και από πλευράς Ευρωπαίων – και κυρίως από πλευράς Γερμανών – με βάση την κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που υπέβαλε και επισήμως.

Τονίζουν επίσης ότι δε συνδέεται με μνημόνιο το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης. Κυβερνητικοί κύκλοι, σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισαν ότι δεν έχει καμία σχέση το Master Financial Assistance Facility Agreement με την υποχρεωτική σύνδεση χρηματοδοτικής σύμβασης και όρων μνημονίου, όπως υπονόησε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος...

newsit.gr