Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανήγγειλε στον Προκόπη Παυλόπουλο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Εμφάνιση IMG_2015_02_18_059.jpg
Η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου συνοδευόμενη από τους Αντιπροέδρους του Σώματος κ.κ. Αλέξιο Μητρόπουλο, Ιωάννη Μπαλάφα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Νικήτα Κακλαμάνη, Σπυρίδωνα Λυκούδη και Γεώργιο Λαμπρούλη επισκέφτηκαν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο γραφείο του, προκειμένου να του αναγγείλουν το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας. Παρόντες στην αναγγελία ο Κοσμήτορας κ. Νάσος Αθανασίου, οι Γραμματείς της Ολομέλειας του Σώματος κ.κ. Ζήσης Ζάννας, Βασίλειος Τσίρκας και Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, η Γενική Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας Νάγια Μήλιου και οι Διευθυντές της Βουλής κ.κ. Αντιγόνη Περηφάνου, Ελένη Τζίνη, Κώστας Χριστόπουλος, Πένη Νόσση και Μαργαρίτα Φλούδα.
Ανακοινώνοντας επίσημα στον κ. Παυλόπουλο το αποτέλεσμα της διεξαχθείσας ψηφοφορίας απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, η Πρόεδρος του Σώματος Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε:

«Κύριε Παυλόπουλε,
με αίσθημα ιδιαίτερης δημοκρατικής τιμής και με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και των Ελληνίδων, σας ανακοινώνω επίσημα εκ μέρους του Σώματος ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία με 233 θετικές ψήφους σας ανέδειξε επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σας εμπιστεύθηκε με την ευθύνη που συνοδεύει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα σε μία κρίσιμη στιγμή για το λαό, για την κοινωνία, για την πατρίδα, για τη δημοκρατία.
Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή καλείστε να επιτελέσετε καθήκον δημοκρατικό, πατριωτικό, δικαιοκρατικό και κοινωνικό.
Καλείστε να επανανοηματοδοτήσετε τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό που θα ενσαρκώσετε και τον οποίο πολλές εξουσίες στο παρελθόν επεδίωξαν και πέτυχαν να εργαλειοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν.              
Καλείστε να συγκροτήσετε ένα νέο υπόδειγμα άσκησης πολιτειακής εξουσίας, με αποφασιστικότητα και σε ανυποχώρητη υπεράσπιση της κοινωνίας, της πατρίδας, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που για δεκαετίες διδάσκετε και που αποτελούν τον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Καλείστε να συμβολίσετε το νέο πολιτικό και πολιτειακό ήθος που συμπυκνώνει τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες μάχεται σήμερα ο λαός και η κοινωνία.
Καλείστε να υπερασπιστείτε και να εγγυηθείτε την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και τη διάκριση των εξουσιών.
Καλείστε με τις πράξεις σας να αποτυπώσετε συμβολικά τη δέσμευση για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, κοινωνική προκοπή και πραγματική δημοκρατία.
Ως Πρόεδρος της Βουλής είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα επιφυλάξετε στο Κοινοβούλιο αιφνιδιασμούς αποστέρησης του δημοκρατικού του ρόλου και ότι θα λειτουργήσετε σε αγαστή συνύπαρξη με τη Βουλή ως εγγυητής της Δημοκρατίας.
Ότι θα επιδείξετε προσήλωση στη Δημοκρατία, στη λαϊκή κυριαρχία, στην εθνική ανεξαρτησία, στη συλλογική αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ότι θα έχετε το σθένος να πείτε «όχι» στο εξωτερικό και στο εσωτερικό όταν και όπου χρειασθεί και ότι δεν θα διστάσετε να ενεργοποιήσετε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δημοψηφίσματος ή να αναπέμψετε αντισυνταγματικά νομοθετήματα.
Ότι θα συμμετέχετε θεσμικά στις διεκδικήσεις του λαού μας, στη διεκδίκηση για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού, αλλά και στην κορυφαία διεκδίκηση καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
Και ότι δεν θα δεχθείτε να γίνετε εκτελεστικό όργανο κανενός.
Αντλώ την πεποίθησή μου αυτή, όχι μόνον από την εκτίμηση στο πρόσωπό σας και στην ακαδημαϊκή, επιστημονική και κοινωνική σας διαδρομή, αλλά και από μία κορυφαία στιγμή στην πολιτική σας πορεία όταν δοκιμάστηκε η Δημοκρατία: το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008, όταν δολοφονήθηκε από αστυνομικούς ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ενεργοποιήθηκαν μιντιακοί, κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί για τη συγκάλυψη της δολοφονίας, ήσασταν εκείνος που με αποφασιστικότητα και με αίσθημα δημοκρατικού καθήκοντος σταμάτησε τα σκοτεινά γρανάζια.
Ως Υπουργός Εσωτερικών της τότε Κυβέρνησης δηλώσατε αμέσως, δημόσια κι απερίφραστα, ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι ανεπίτρεπτο σε μία δημοκρατία υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Και αποτελέσατε πυξίδα δημοκρατικής εγρήγορσης για τους πολίτες.
Στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, και σε αυτές που έρχονται, σας εύχομαι και προσδοκώ τα ίδια δημοκρατικά αντανακλαστικά που ενεργοποιήθηκαν και ενέπνευσαν τη στάση σας εκείνη τη νύχτα της 6ης Δεκέμβρη του 2008, να ενεργοποιούνται πάντοτε προς υπεράσπιση του πολιτεύματος, της κοινωνίας, των αδυνάμων, των θυμάτων, της δημοκρατίας. Σας εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα».
Απαντώντας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε:
«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ εσάς,  το Προεδρείο της Βουλής και μέσω υμών θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές των δημοκρατικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου για την ύψιστη τιμή.
Μια τιμή όμως που από αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε ένα μέγιστο χρέος. Και το χρέος αυτό οριοθετείται από την μια πλευρά από το καθήκον του πολίτη και από την άλλη από το ίδιο το Σύνταγμα. Είναι οι διατάξεις που καθορίζουν τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι οι 4 άξονες πάνω στους οποίους ο  Προέδρος της Δημοκρατίας οφείλει να κινηθεί και δεσμεύομαι να κινηθώ. Πρώτον, η απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος, χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς κανενός είδους έλλειψη θάρρους. Δεύτερον είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας. Τρίτον είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων και των Ελληνίδων και τέταρτον είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Αυτό το δημόσιο συμφέρον σήμερα σ΄ αυτές τις συνθήκες συγκεντρώνεται κατά βάση στην ανάγκη να υπερασπιστούμε τις θυσίες του λαού μας και να βγούμε το γρηγορότερο δυνατόν από αυτόν τον εφιάλτη τον οποίο ζούμε τα τελευταία χρόνια. Έναν εφιάλτη ο οποίος έχει θίξει τις αξίες τις βασικές στις οποίες στηριζόμαστε ως έθνος και ως λαός και τις οποίες καθορίζει το Σύνταγμα και είναι η αξία του ανθρώπου και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
Σ΄ αυτόν τον αγώνα τον οποίο δίνουμε ως λαός δεν είμαστε μόνοι μας. Τον δίνουμε με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, γιατί οι ίδιες ακριβώς αγωνίες υπάρχουν παντού. Και αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος όχι μόνο για τον λαό μας, είναι για την ίδια την Ευρώπη. Γιατί μέσω αυτού του αγώνα υπερασπιζόμαστε και την Ευρώπη,  όπως την φαντάστηκαν, την ίδρυσαν και την καλλιέργησαν, ιδίως τα πρώτα χρόνια, οι ιδρυτές της. Ξαναγυρίζουμε λοιπόν στις ρίζες  γιατί όταν στηρίζεσαι στις ρίζες σου μπορείς να υπηρετήσεις το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο θα κινηθώ θα είμαι πάντα στην υπηρεσία του Κοινοβουλίου και θα υπηρετήσω αυτό το οποίο το Κοινοβούλιο, το ίδιο εκφράζοντας τον ελληνικό λαό μου επιβάλλει.
Και να είστε βέβαιη ότι όπως σε όλη τη διαδρομή της ζωής μου δεν έκανα εκπτώσεις, ούτε ταξίδεψα με σημαία ευκαιρίας, θα πράξω το ίδιο μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκομαι σ΄ αυτό το αξίωμα. Όπως είπα και πάλι δεν είναι δικαίωμα, είναι χρέος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης