Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η εκλογή Παυλόπουλου και το τέλος (;) του “συστήματος Σημίτη”

Η εκλογή Παυλόπουλου και το τέλος (;) του “συστήματος Σημίτη” Είναι βέβαιο ότι… κάποια ψυχή στην Παναγή Κυριακού κρατούσε απόψε σημειώσεις για όλους εκείνους τους “γαλάζιους” που, αν και… λαλίστατοι στα social media και τα ΜΜΕ, με διαρκείς παρεμβάσεις για το “εθνικό δράμα” της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, δεν βρήκαν τον χρόνο να αφιερώσουν δυο καλά λόγια στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Όπως επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν η καινοφανής θεωρία που ανέπτυξε ο Γιώργος Κύρτσος, περί προσπάθειας… απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά, και συνεννόησης Τσίπρα-Καραμανλή.
Για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο έχουμε… δρόμο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι, ουσιαστικά από απόψε, με τη στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον καραμανλικό Προκόπη Παυλόπουλο, και το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης, οι εξελίξεις στη Συγγρού φαντάζουν και πάλι ραγδαίες.
Η βαριά ήττα της 25ης Ιανουαρίου άλλωστε, έχει φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ το κλίμα είναι ζοφερό, μετά και τη δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha, που δείχνει την άλλοτε κραταιά γαλάζια Παράταξη να έχει συρρικνωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 18%, και τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκτοξευτεί στο αδιανόητο 27%.
Ας σταθούμε σε μια άλλη παράμετρο της επιλογής Παυλόπουλου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέτει τις βάσεις για το τέλος του “συστήματος Σημίτη”. Του συστήματος πολιτικής και επιχειρηματικής διαπλοκής που αποδείχτηκε περισσότερο ισχυρό και ανθεκτικότερο ακόμη και από το ίδιο το “σύστημα ΠΑΣΟΚ”.
Και προσέξτε: Μιλάμε για ένα σύστημα που συνδέθηκε απόλυτα με την εθνική ντροπή του Μνημονίου, με πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων τους Λουκά Παπαδήμο, Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη.
Και τι ειρωνικό: Μερικές ώρες αφότου ο σημιτικός Γκίκας Χαρδούβελης περνούσε την είσοδο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού, για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας παρέδιδε το Προεδρικό Μέγαρο στον καραμανλικό Προκόπη Παυλόπουλο.
Μαρίκα Λυσιάνθη / ysterografa.gr