Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της ελληνικής πλευράς για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο της ελληνικής πλευράς για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης
Εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, ζητά η ελληνική κυβέρνηση, με αίτημα που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ταυτόχρονα, τίθεται θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση. Επίσης, η κυβέρνηση αναφέρει ότι πιστή στις δεσμεύσεις της δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου, ότι στόχος είναι η συμφωνία -γέφυρα και ότι δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία.
  • 'Εκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Υπουργών. Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Ειδικότερα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα:
1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Το ελληνικό αίτημα «ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.
O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.


  • Η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι δεν έχει να κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη - μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός.

Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση.


Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,


Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Έλληνες έχουν κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης με στόχο την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους της συνεχιζόμενης κρίσης.

Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και γενικές εκλογές, και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση του Master Financial Assistance Facility Agreement για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση της δοθείσας ευελιξίας στις τρέχουσες ρυθμίσεις, προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών.

Ο σκοπός του αιτήματος για εξάμηνη παράταση της διάρκειας της Συμφωνίας είναι:

α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διαχειριστικούς όρους η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασίας με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψιν την παρούσα οικονομική κατάσταση.

β) Να εξασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως, απέχοντας παράλληλα από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

γ) Να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισάγει εκ νέου την παραίτηση (waiver) σε συμφωνία με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που κρατούνται από το TXS για τη διάρκεια της Συμφωνίας.

ε) Να ξεκινήσουν οι εργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια πάνω σε ένα μελλοντικό Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της τρέχουσας Συμφωνίας.

στ) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ στο ίδιο πνεύμα με το Διεθνές Νο0μισματικό Ταμείο κατά την διάρκεια της περιόδου παράτασης του προγράμματος

ζ) Να συζητηθούν τρόποι εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και βοήθειας για το χρέος για εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της Συμφωνίας και στο πλαίσιο του ακόλουθου Συμβολαίου

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για:

Α) την επίτευξη της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Β) να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Με εκτίμηση

Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία»

e-typos.com