Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία αλλά με μικρές προσδοκίες

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία αλλά με μικρές προσδοκίεςΟι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία στο Μινσκ για την επιβολή από την Κυριακή κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία διευρυμένης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ουκρανία, ωστόσο "σοβαρά εμπόδια" παραμένουν, προειδοποίησε η Αγγελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στην πρωτεύοσα τις Λευκορωσίας.
Η συμφωνία αυτή, η οποία, σύμφωνα με το Βερολίνο, απέχει πολύ από το να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία, κινείται στους κύριους άξονες των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο Μισνκ τον Σεπτέμβριο και προέβλεπαν την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός, την απόσυρση των βαρέων όπλων του πυροβολικού και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ομως, το γεγονός ότι η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο, συνεπικουρούμενους από την Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, δίνει μεγαλύτερο βάρος στο γεγονός.

Επισήμως, ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν υπέγραψε τίποτε. Οι Ευρωπαίοι και ο ουκρανός προστατευόμενός τους δεν κατέληξαν από κοινού παρά σε μία "δήλωση υποστήριξης" του κειμένου, το οποίο υπογράφηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές και τους εκπροσώπους του Κιέβου, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε επί των ουσιωδών ζητημάτων", δήλωσε ικανοποιημένος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για "συνολική πολιτική διευθέτηση", ακόμη και αν "δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε".
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ περιόρισε τις ελπίδες για άμεση ειρήνευση δηλώνοντας ότι δεν έχει "καμία ψευδαίσθηση" για το γεγονός ότι παραμένουν "σοβαρά εμπόδια" στην πορεία προς την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Η συμφωνία "δεν αποτελεί συνολική, και ακόμη λιγότερο, καθοριστική λύση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαϊερ, χαιρετίζοντας πάντως "ένα βήμα προς τα εμπρός που μας απομακρύνει από το σπιράλ της στρατιωτικής κλιμάκωσης", όμως "χωρίς ευφορία, διότι επρόκειτο για έναν δύσκολο τοκετό".

Οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών από την πλευρά τους δήλωσαν ότι η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει ελπίδες για μία ευρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Ο οδικός χάρτης ο οποίος υπογράφηκε από την Ομάδα Επαφής (ουκρανοί φιλορώσοι αυτονομιστές, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας) προβλέπει εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου, την απόσυρση των βαρέων όπλων του πυροβολικού, τη δημιουργία διερυμένης απιοστρατιωτικοποιημένης ζώνης ακτίνας 50-70 χιλιομέτρων γύρω από τις γραμμές του μετώπου.

Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύκτας μέχρι αργά το πρωί σήμερα ήταν περισσότερο από πολύπλοκες. Οι συνομιλίες διοεξήχθησαν σε δύο σημεία της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας. Από τη μία πλευρά, οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Από την άλλη, η Ομάδα Επαφής.

Η συνάντηση κορυφής του Μινσκ ήταν ένα μπαλέτο από συμβούλους, από ανοικτές και έπειτα πάλι κλειστές πόρτες και τριμερείς συσκέψεις - Ολάντ και Μέρκελ με Πούτιν, Ολάντ και Μέρκελ με Ποροσένκο- και διαπραγματεύσεων γύρω από το τραπέζι του γεύματος εργασίας στη μεγάλη αίθουσα με τις μαρμάρινες κολώνες του επιβλητικού προεδρικού μεγάρου του Μισνκ.

.e-typos.com