Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ο ξαφνικός έρωτας του ΣΥΡΙΖΑ για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Περάσαμε δυόμιση χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, λέγοντας πως η χώρα κυβερνάται με ΠΝΠ και μιλώντας για «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Αν και οι περισσότερες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (αν εξαιρέσουμε αυτές που σχετίζονταν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας) ήσαν ευεργετικές για τον λαό, δεν χρειαζόταν καν να συζητηθούν και θεωρητικά συμφωνούσαν όλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε μία «για λόγους αρχής».


Και μετέτρεψε τις ΠΝΠ σε εργαλείο της προπαγάνδας του, με αποτέλεσμα να απαξιώσει τον κοινοβουλευτισμό – παρά το γεγονός ότι όλες οι ΠΝΠ συζητήθηκαν επί πολλές ώρες στη Βουλή.

Είτε επρόκειτο για την καταβολή των χρημάτων για την μεταφορά των μαθητών, είτε επρόκειτο για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είτε για τον εξαιρετικά αναγκαίο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ, είτε για τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση υπογραφών και περιορισμό γραφειοκρατίας, είτε για νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταθεί δυνατόν να πληρωθούν υπερωρίες σε εργαζόμενους, είτε για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συστηματικά όχι.
Όχι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ΠΝΠ για την εξαίρεση του ερευνητικού προσωπικού των ΝΠΙΔ από το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε να μην μειωθούν κι’ άλλο οι μισθοί τους.

Όχι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και στη νομοτεχνική βελτίωση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στους αποφοίτους κολλεγίων, τη ρύθμιση ώστε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας να δίδονται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα, τη συνέχιση της λειτουργίας του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου, τις προϋποθέσεις ιδιότητας Ενεργειακού Επιθεωρητή, παράταση πινάκων επιτυχόντων δικαστικών υπαλλήλων και ειρηνοδικών και άλλα τέτοια.

Όχι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΠΝΠ για την έκπτωση 10% στο πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτου σε όσους θα κατέβαλαν το 30% του προστίμου, καθώς και στην ΠΝΠ για την μεταβίβαση αυθαιρέτου χωρίς να είναι απαραίτητη η εξόφληση του συνόλου του προστίμου, αλλά μόνο το 30%. Δηλαδή, μια ευνοϊκή ρύθμιση.

Όχι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΠΝΠ με την οποία καθορίστηκαν και οι εξαιρέσεις από τις μειώσεις συντάξεων για τους αναπήρους – είναι μια από τις πράξεις που κυρώθηκαν χθες.

Όχι και στην ΠΝΠ που επέτρεπε στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και στο Ίδρυμα να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα.

Και ξαφνικά, με αφορμή τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ «ηράσθη» τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και ζητά ΠΝΠ για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, πριν από τον Φεβρουάριο, που προβλέπεται τυπικά, οι 18χρονοι.

Ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη ΠΝΠ για να μπορούν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι δικαιολογητικό ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και να ψηφίσουν κανονικά.

Όπως και σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις, και στην περίπτωση των ΠΝΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι μπορεί να έχει άποψη αλά καρτ, κατά πώς βολεύει τους σχεδιασμούς του…


ezoni.gr