Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Απέτυχε το «συμβόλαιο εκτέλεσης» του Δημοκρατικού Κέντρου


gap-kastelorizoΑν υπάρχει τίτλος που μπορεί να δοθεί στον Γιώργο Παπανδρέου είναι αυτός της «μονομερούς ενέργειας».

Όχι μόνο γιατί ένα πρωί έβαλε την Ελλάδα στο μνημόνιο, χωρίς να ρωτήσει το κόμμα του, τη βουλή και τον Ελληνικό λαό, αλλά και γιατί είναι η περίπτωση του ατόμου που αποφασίζει και διατάσσει καβάλα στις ρομαντικές αναμνήσεις του επιθέτου του.


Ο γόνος πολιτικής οικογένειας, ο κατ΄ επάγγελμα βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός, χτες ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου του. Έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αδιαφορώντας για το ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για τα πλήγματα που θα επέφερε στην ενότητα του μεσαίου χώρου, αδιαφορώντας εν τέλει για την Ελλάδα. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο.
Σε αυτό δεν ήταν μόνος. Είχε μαζί του και ένα τσούρμο πρώην υφυπουργών που έτρεφαν το ίδιο μίσος για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κορυφώθηκε όταν αυτοί δεν μπήκαν στον τελευταίο ανασχηματισμό.
Είχαν στείλει μήνυμα πως αν δεν έμπαιναν στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές θα «εκτελούσαν» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του και θα τραβούσαν για άλλους δρόμους.

Κάποιοι δε από αυτούς δεν σήκωσαν ούτε ένα τηλέφωνο για τη μάχη που έδωσε η Ελιά-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Απογοητεύτηκαν όταν η δημοκρατική παράταξη κράτησε γερά και παρά το χαλαρό της ψήφου. Απογοητεύτηκαν που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πέρασε σε μπλε η ροζ χέρια.

Όλοι τους όμως, όταν ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός του Ιουνίου, και δεν είδαν το όνομά τους, έπαιρναν υπογλώσσια, αφού θεωρούσαν πως η Ελληνική κοινωνία, το Ελληνικό Έθνος, τους όφειλε μία ακόμη θέση στα υπουργικά αξιώματα.

Έκτοτε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως τη διατύπωναν οι ίδιοι. Στο διάβα τους βρήκαν τον πάντα πρόθυμο που «νοικιάζει» το επίθετό του, τον Γιώργο. Παραμυθιάστηκαν και μεταξύ τους πως οι κρυφές δημοσκοπήσεις τους κάνουν τρίτο κόμμα. Αυτά έλεγαν στα καφέ του Κολωνακίου. Πίστεψαν πως ο Ελληνικός λαός μετά από όσα ολέθρια έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου θα του έφτιαχναν και τον ανδριάντα. Αυτή ήταν και είναι η άποψη που έχουν για την κρίση. Η άποψη της γυάλας.
Τους ένωσε όλους μαζί το μίσος για τον Βενιζέλο. Πορεύτηκαν με προεκλογικό λόγο την ανατροπή του Γιώργου. Στήθηκε το μόρφωμα του ΚΙΔΗΣΟ με αρχή και τέλος τη θητεία του Γιώργου στο Μαξίμου. Στήθηκε ένα κόμμα γύρω από ένα επίθετο με κομπάρσους, αυλικούς και κλακαδόρους.
Το «συμβόλαιο εκτέλεσης» απέτυχε. Το ΚΙΔΗΣΟ έμεινε εκτός Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ έμεινε μέσα στη Βουλή, παρά την κοινωνική συμπίεση και τις προεκλογικές ακρότητες. Ιδεολογικά καθαρό από τα λαμόγια και την οικογενειοκρατία, όπως ανέφερε σε προεκλογική του ομιλία κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Το «συμβόλαιο εκτέλεσης» απέτυχε..


Επαμεινώνδας Στεργιόπουλος
www.tokentro.gr