Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πειθαρχικά: Πως “σώζονται” νόμιμα οι υπάλληλοι διά της συνταξιοδοτήσεως – To προφίλ του επίορκου

Πειθαρχικές διώξεις που εκκρεμούν έως ότου ο υπάλληλος «σωθεί» διά της συνταξιοδοτήσεως είναι συνήθης τακτική που ακολουθείται ειδικά στους δήμους, την ίδια στιγμή που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος τους με βαριές κατηγορίες, όπως πλαστογραφία. Μάλιστα, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, η τακτική των καθυστερήσεων στην εφαρμογή της πειθαρχικής διαδικασίας (εξέταση ενός αδικήματος που διαπράχθηκε στην υπηρεσία από την ίδια την υπηρεσία διά των αρμοδίων οργάνων της) επιτρέπεται πλέον και διά νόμου, καθώς ερμηνευτική εγκύκλιος του άρθρου 19 του νόμου 4210/2013 δίνει τη δυνατότητα στα πειθαρχικά όργανα να μην ασκήσουν πειθαρχική δίωξη εις βάρος υπαλλήλου πριν υπάρξει καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου. Πάντως οι εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα την υπηρεσία για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον δημοσίου ή δημοτικού υπαλλήλου.
Χαρακτηριστικά, υπάλληλος του Δήμου Καρδίτσας, στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ψευδορκία, συνταξιοδοτήθηκε τον Μάιο του 2011. Αν και από τριμήνου ο δήμος στον οποίο υπηρετούσε γνώριζε την άσκηση ποινικής δίωξης, δεν είχε ξεκινήσει πειθαρχική δίωξη. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση υπαλλήλου του Δήμου Κερκίνης στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία και υπεξαίρεση στην υπηρεσία και ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2010. Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, είχε ενημερώσει από το 2009 σχετικά τον δήμαρχο. «Είναι σύνηθες οι προϊστάμενοι, ειδικά σε μικρά μέρη, να μην προχωρούν την πειθαρχική διαδικασία έως ότου ο υπάλληλος βγει στη σύνταξη έτσι ώστε να μην υπάρχει το στίγμα της παύσης από την υπηρεσία» τονίζει ο κ. Ρακιντζής.
Η ποινική δικαιοσύνη αργεί δραματικά, οπότε πολλές παραβάσεις εκκρεμούν για χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία δεν έχει σχέση με την καταβολή της σύνταξης που γίνεται κανονικά ακόμα και αν αποφασιστεί οριστική παύση, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τα συντάξιμα χρόνια. Οπως εξηγεί ο γενικός επιθεωρητής, οι υπάλληλοι που συνήθως διαπράττουν αδικήματα στην υπηρεσία είναι, όπως φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία, άτομα που έχουν ανώτερο βαθμό, πανεπιστημιακή μόρφωση και τουλάχιστον 25 χρόνια και άρα είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. «Εχουν δηλαδή θέση ευθύνης και έχοντας πολλά χρόνια στην υπηρεσία έχουν αναπτύξει το πλέγμα των γνωριμιών που τους επιτρέπουν να διαπράξουν αδίκημα», σκιαγραφεί το προφίλ του επίορκου. Συχνά ο πολιτικός προϊστάμενος, π.χ. ο δήμαρχος, ακόμα και αν υπάρχει πειθαρχική απόφαση, καθυστερεί να την κοινοποιήσει έως ότου ο υπάλληλος βγει στη σύνταξη.
Ωστόσο και η νομοθεσία δίνει πλέον τη δυνατότητα να μην ασκηθεί πειθαρχική δίωξη -ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του αδικήματος- παρά μόνον εφόσον υπάρξει καταδικαστική απόφαση από ποινικό δικαστήριο.

aftodioikisi.gr