Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Frankfurter Rundschau: Τεράστιο χάσμα πλουσίων-φτωχών στην Ελλάδα

Frankfurter Rundschau: Τεράστιο χάσμα πλουσίων-φτωχών στην Ελλάδα
Ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο στην Ελλάδα δημοσιεύει το σημερινό φύλλο της Frankfurter Rundschau.

Το άρθρο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, εντάσσεται σε εκτενές αφιέρωμα της εφημερίδας για την “ευρωκρίση” και υπογραμμίζει το χάσμα απόψεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των πολιτών ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, “αν πιστέψει κανείς τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της. (…) Ακόμη και ο αυστηρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για ‘success story'. Ωστόσο, αυτό εκλαμβάνεται από τους περισσότερους Έλληνες ως σκέτη κοροϊδία. Καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν υψηλότατο τίμημα γι' αυτό που χαρακτηρίζει ο Σόιμπλε ‘τεράστια πρόοδο'. Το πρόγραμμα λιτότητας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα καθ' υπόδειξη των διεθνών δανειστών επέφερε στη χώρα τη βαθύτερη και διαρκέστερη ύφεση από το τέλος του πολέμου”.

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπολογίζει ότι το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της κρίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα κατώτατο κοινωνικό βοήθημα αντίστοιχο του γερμανικού Hartz IV.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ενδέχεται να επανέλθει στο δεύτερο μισό του 2014 -μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης- και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. “Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ως τώρα τίποτα από αυτά”, σχολιάζει ο αρθρογράφος, παραπέμποντας στην υψηλότατη ανεργία –ειδικά στους νέους.

Όπως αναφέρεται, “ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στα φετινά επίπεδα και το 2015 παρά την τόνωση της ανάπτυξης. Το Ινστιτούτο Εργασίας -που πρόσκειται στα συνδικάτα- προβλέπει μάλιστα ακόμη και για το 2020 ποσοστό ανεργίας της τάξης του 20%-22%”.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Όπως διαπιστώνεται, “σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχουν τόσο ακραίες διαφορές”. 
 
 news.gr