Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τελετή δωρεάς αντιγράφου Ουκρανικού Ευαγγελίου στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Εμφάνιση eyaggelio.jpg

Το ακριβές αντίγραφο Ουκρανικού Ευαγγελίου θα παραδώσει εκ μέρους της Ουκρανίας, ως δωρεά  στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρέσβης της Ουκρανίας κ. Volodymyr Shkurov.
Πρόκειται για το Ιερό «Ευαγγέλιο Περεσόπτιτσα», ονομασία που προέρχεται από ένα μικρό χωριό στην Ουκρανία, αποτελεί «Πρωτόβιβλο της Ουκρανίας» καθώς ήταν το πρώτο λειτουργικό βιβλίο στις χώρες της Νότιας Ρωσίας, προσαρμοσμένο στη γλώσσα του 16ου αιώνα και αποτελεί το ιερότερο και πιο σπάνιο κειμήλιο της Ουκρανίας. Θεωρείται σύμβολο  της Ορθοδόξου Αναγεννήσεως καθώς και της κρατικής κυριαρχίας, ενώ σε αυτό δίνουν τον όρκο πίστεως προς τον λαό της Ουκρανίας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβερνήσεως του Ουκρανικού Κράτους κατά την ορκωμοσία τους.
Είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα, με χρυσό εικοσιτριών καρατίων σε πάπυρο των οποίων το σχήμα μοιάζει με γράμματα των παλαιών σλαβονικών χειρόγραφων.
Η τελετή δωρεάς του αντιγράφου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου και ώρα 12:00μ.μ στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής των Ελλήνων. Η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης της εκδήλωσης επελέγη εντός του τρέχοντος έτους που αποτελεί συγκυρία εορτασμού των διακοσίων ετών από τη γέννηση του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσλένγκο αλλά και της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.