Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Η μεγάλη ήττα του Ομπάμα. Και της Χίλαρι...

http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2014/11/barack-obama-hillary-clinton.jpg 

Twitter@EmOikonomidis
Οι Ενδιάμεσες Εκλογές του 2014 είχαν προαναγγελθεί ως τεστ… κοπώσεως για τη διακυβέρνηση Ομπάμα, τους Δημοκρατικούς και τις προοπτικές της Χίλαρι Κλίντον να διεκδικήσει το 2016 την Προεδρία των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν… τους φόβους.
Οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και κατάφεραν να διευρύνουν το προβάδισμά τους, στο Σώμα του Κογκρέσου που είχε προκαλέσει… όσο περισσότερα προβλήματα μπορούσε στον Μπαράκ Ομπάμα, σε αυτά τα 6 χρόνια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.
Το “μεγάλο παιχνίδι” ωστόσο παίχτηκε στη Γερουσία, όπου για πρώτη φορά μετά τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2016, οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία, και να ελέγχουν πλέον και τα δυο Σώματα του Κογκρέσου.
Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, τα δυο χρόνια που απομένουν στην προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, θα εξελιχτούν σε πολιτική… κόλαση για τον Λευκό Οίκο, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια.
Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ μιλούν για προσωπική αποδοκιμασία του Αμερικανού Προέδρου στις Ενδιάμεσες Εκλογές, και σημειώνουν με νόημα ότι ηττήθηκαν 26 Γερουσιαστές οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2009 είχαν υπερψηφίσει το Obamacare, που μέχρι και σήμερα… στοιχειώνει τον Λευκό Οίκο.
Μεγάλη ηττημένη ωστόσο, εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι και η Χίλαρι Κλίντον, που δεν κατάφερε να βοηθήσει με την… αύρα της κανέναν από τους Δημοκρατικούς υποψηφίους που στήριξε προεκλογικά, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Η άλλοτε Πρώτη Κυρία και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, εξακολουθεί να διχάζει βαθιά τους Αμερικανούς, και να βλέπει το φάντασμα της πρώτης αποτυχίας της, το 2007, να πλανάται και πάλι πάνω από τις προεδρικές φιλοδοξίες της για τις εκλογές του 2016.

ysterograga.gr