Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Αναφορά Σαμαρά στον Παναγή Παπαληγούρα

 

Πρώτα όμως δύο λόγια για το ποιοι είμαστε.
Σαράντα, σχεδόν, χρόνια πριν, εδώ στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καθήλωσαν, τότε, το ακροατήριο τέσσερις πολιτικοί ηγέτες:
Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής! Ο ιδρυτής της παράταξης, που ιδρύοντας τη Νέα Δημοκρατία, σφράγισε και το στόχο της να υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους. Το έργο του αναγνωρίζεται πλέον από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, από το σύνολο του Ελληνικού λαού. Και πέρα από τα σύνορα της χώρας ακόμα.
– Μίλησε τότε εδώ, ο Παναγής Παπαληγούρας, κι έδωσε το κοινωνικό πρόσωπο της παράταξης. Τον θυμάμαι να μιλάει για κοινωνικό κράτος, για την ανάγκη να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Για την ανάγκη να υπάρχει – τότε πρωτοακούστηκε η έκφραση – δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους Έλληνες. Έλεγχος στους ισχυρούς, ίση κατανομή ευθυνών και βαρών σε όλους, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Βάζοντας πολύ γερά θεμέλια σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνική Δικαιοσύνη και κράτος Πρόνοιας.
http://archive1.jfklibrary.org/JFKWHP/1963/Month%2006/Day%2003/JFKWHP-1963-06-03-D/JFKWHP-AR7958-A.jpg 
– Πήρε το λόγο ακόμα, ο Γεώργιος Ράλλης. Και μίλησε για το Ευρωπαϊκό μέλλον του τόπου. Που εκείνο τον καιρό, πράγματι όπως είπε ο Γιάννης ο Βαρβιτσιώτης, πολύ το αμφισβητούσαν. Κι ακόμα περισσότεροι το πολεμούσαν. Αλλά η Ελλάδα, λίγα χρόνια αργότερα, παρά τις δυσκολίες, έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον αγώνα του Καραμανλή που περιέγραψε ο Πέτρος Μολυβιάτης.
–Τέλος πήρε το λόγο ο Ευάγγελος Αβέρωφ και μίλησε για το Πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης. Για τον Πατριωτισμό που στη δική μας ιδεολογία είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της Δημοκρατίας.
Γιατί η αγάπη για την κοινή πατρίδα, είναι η στέρεα βάση για αλληλεγγύη. Αυτή η αγάπη για την κοινή πατρίδα, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για το κοινό μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας.
Χωρίς αυτά, δεν λειτουργεί η Δημοκρατία.
Χωρίς αυτά, δεν υπάρχει εθνική ενότητα.

{Απόσπασμα της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.}