Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Φρόσω Γκαïνά: OXI σε άλλη υποβάθμιση - Να μην μεταβληθει ο Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστινης σε σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου

http://www.naxos-news.gr/fileses/7174.jpg
Αγαπητοί συμπολίτες του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,
Θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω γι’αυτά που συμβαίνουν στο δήμο μας. Δυστυχώς κάποιοι αποφασίζουν για εμάς , χωρίς εμάς!
Ένα σημαντικό θέμα συζητήθηκε χθες 12/8/2014 από το Δ.Σ Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης με θέμα την «Μεταφορά απορριμμάτων από άλλους δήμους στο Χ.Υ.ΤΑ Ξυλοκάστρου».
Ο χώρος Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού πριν από 10 και πλέον χρόνια σχεδιάστηκε ώστε να δοθεί λύση στα απορρίμματα. Αντί λοιπόν σήμερα να έχουμε αναβαθμίσει τον Χ.Υ.ΤΑ σε Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρος Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων) αναγκαζόμαστε να δεχτούμε και τα απορρίμματα άλλων δήμων όπως Τρίπολης και Ερμιονίδας.
Είναι γνωστό ότι από τους Χ.Υ.ΤΑ απελευθερώνεται στο περιβάλλον μία ποικιλία χημικών βλαπτικών παραγόντων όπως μεθάνιο,CO2 ,οξείδια του θείου, βενζόλιο και ατμοί μετάλλων. Η δυνατότητα ρύπανσης του περιβάλλοντος υπάρχει και κατά την περίοδο που ο Χ.Υ.Τ.Α είναι εν λειτουργία, αλλά και μετά την διακοπή της λειτουργίας του. Οι κύριοι οδοί έκθεσης των ανθρώπων είναι μέσω του αναπνευστικού συστήματος , της κατανάλωσης νερού (λόγο ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα) αλλά και της δερματικής έκθεσης για τους εργαζομένους σε Χ.Υ.Τ.Α.
Τα θέματα που προκύπτουν με την μεταφορά απορριμμάτων από τους δήμους Ερμιονίδας και Τριπόλεως σήμερα (γιατί αύριο μπορεί να προκύψουν κι άλλα πολλά) είναι:
a) H χωρητικότητα του Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου είναι 250.000 τόνους. Η ποσότητα απορριμμάτων των περιοχών Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού είναι περίπου 13.000 τόνοι τον χρόνο και η διάρκεια του Χ.Υ.Τ.Α περίπου 20 χρόνια. Εμείς θα επιβαρυνθούμε περίπου με 6.000 τόνους το μήνα από τα απορρίμματα των δύο επιπλέον περιοχών, που σημαίνει 72.000 τόνους το χρόνο. Επομένως επισπεύδουμε το χρόνο ζωής του Χ.Υ.Τ.Α.
b) Διαχείριση διασταλλαζόντων υγρών(κοινός στραγγίσματα) και ρυθμοί απόθεσης απορριμμάτων πολλαπλάσιοι των 13.000 τόνων το έτος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφομοιωθούν από τον Χ.Υ.Τ.Α μας .
c) Υποβάθμιση γενικότερα της περιοχής όπου βρίσκεται(ανεξάρτητα με τα μέτρα προστασίας που μπορεί να έχουν ληφθεί) αφού ο κίνδυνος ρύπανσης και μόλυνσης του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής αλλά πιθανόν και της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλος.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε μεν κατά βάση Αγροτικός δήμος , είμαστε όμως και τουριστικός. Και αντί στην εποχή της κρίσης να στηρίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά(και η καθαριότητα είναι η βάση του πολιτισμού) την επιβαρύνουμε, την υποβαθμίζουμε και πάει λέγοντας… Σε λίγο καιρό θα ολοκληρωθεί και το έργο του προαστιακού που βρίσκεται στην ίδια περιοχή (150μ. τουλάχιστον στην ευθεία), τι θέλουμε λοιπόν Ανάπτυξη-Πρόοδο-Πολιτισμό ή τριτοκοσμική υποβάθμιση ;!
Σε ΚΥΑ στις 13/3/2013 τονίζεται ότι η μεταφορά απορριμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής από την Τρίπολη και την Ερμιονίδα θα σταματήσει όταν αρχίσει η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου. Στο ΦΕΚ στις 4/4/2014 με νέα ΚΥΑ αποφασίζεται ρητά ότι ο Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου θα υποδεχθεί τα σκουπίδια των ανωτέρων δήμων με υπογραφή «Μιχελάκης-Μανιάτης» Υπουργός Περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
Το 2013 ο σύνδεσμος διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Φενεού (ΦΟΣΔΑ) συγχωνεύτηκε στον περιφερειακό σύνδεσμο Πελοποννήσου .Στις 8/10/2013 στο ΦΕΚ παραχώρησης επισημαίνεται ότι ο ΦΟΣΔΑ καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορέων που συγχωνεύτηκαν. Σε έγγραφο του ο δήμαρχος Ερμιονίδας κος Καμίζης προς ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, Γ. Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου κ. Διδασκάλου μιλά για υπερκορεσμό του χώρου απορριμμάτων προσωρινής αποθήκευσης και ζητά να μεριμνήσουν άμεσα για την έκδοση άδειας λειτουργίας και θέση σε κανονική λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α του δήμου μας προκειμένου η εγκατάσταση αυτή να υποδεχθεί τα απόβλητα του δήμου Ερμιονίδας (σημειωτέον οι ανωτέρω δήμοι μαζί με άλλους κοντινούς μας δήμους π.χ Σικυωνίων, Κορινθίων κ.α έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα ).
Τελειώνοντας θα ήθελα αφενός να δηλώσω πως για τους λόγους που προανέφερα, προφανώς και είμαι αρνητική για την μεταφορά απορριμμάτων από άλλους δήμους στον Χ.Υ.Τ.Α Ξυλοκάστρου και αφετέρου να ζητήσω την κοινοποίησή σας ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συμπολίτες μας για την σοβαρότητα και επικινδυνότητα του θέματος αυτού .
Ευχαριστώ για την υπομονή σας
Δημοτική Σύμβουλος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Φρόσω Γκαïνά