Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Πέθανε η μεγάλη αμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ


 Μια από τις μεγαλύτερες αμερικανίδες ηθοποιούς όλων των εποχών, η Λορίν Μπακόλ πέθανε σε ηλικία 89 ετών.
«Με βαθιά θλίψη, αλλά με μεγάλη ευγνωμοσύνη για την καταπληκτική ζωή της, επιβεβαιώνουμε το θάνατο της Λορίν Μπακόλ» αναφέρει το ίδρυμα Μπόγκαρντ στο λογαριασμό του στο Twitter.
 Η Μπακόλ που ήταν σύζυγος του θρυλικού αμερικανού ηθοποιού Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ τις δεκαετίες του 40' και του 50' όταν χαρακτηρίστηκε και ίνδαλμα της μόδας.


O Μπόγκαρτ ήταν ο έρωτας της ζωής της. Είχε πει: «Δεν υπήρχε περίπτωση ο Μπόγκι κι εγώ να είμαστε στον ίδιο χώρο και να μην αγγιζόμαστε. Δεν ηταν απλά σωματική η έλξη. Υπήρχε φυσικά αλλά ήταν τα πάντα: μυαλό, καρδιά, κορμί, όλα την ίδια στιγμή».

Μετά τον θάνατό του είχε πει: «Ανέπνεα αλλά δεν υπήρχε μέσα μου ζωή. Δεν μπορούσα να σκεφτώ το μέλλον. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ο άνθρωπος που έχασα, που μου είχε δώσει τα πάντα. Τον άθρωπο που μου έμαθε τα πάντα για τους ανθρώπους και την ζωή και με τον οποίο είχα βρεί το νόημα της ζωής».
 Η Λορίν Μπακόλ Μπακόλ ήταν παντρεμένη με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 μέχρι το θάνατό του μεγάλου ηθοποιού το 1957 και μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Λέσλι και τον Στίβεν. Η Μπακόλ ξαναπαντρεύτηκε αργότερα. Από το γάμο της με τον Τζέισον Ρόμπαρντς απέκτησε ένα ακόμη παιδί.
Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα TMZ, η περίφημη ηθοποιός που είχε περάσει στην ιστορία του κινηματογράφου με το προσωνύμιο "το βλέμμα" υπέστη «αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο» και κατέληξε. 
Η Λορίν Μπακόλ είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις 20 μεγαλύτερες ηθοποιούς όλων των εποχών.

Η καριέρα ξεκίνησε από τον χώρο του μόντελινγκ, διήρκεσε επτά δεκαετίες.
Η σύζυγος του σκηνοθέτη Χάουαρντ Χοκς την πρόσεξε σε εξώφυλλο του Harper’s Bazaar και του το είπε. Ακολούθησε ένα δοκιμαστικό και το αποτέλεσμα ήταν το 1944 να δοθεί στην 19χρονη Μπακόλ ο ρόλος της Μαρί στην "Σειρήνα της Μαρτινίκα" του Χοκς που στηρίζεται στο μυθιστόρημα "Να έχεις και να μην έχεις" του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

Εκεί, συμπρωταγωνίστησε με έναν από τους μεγαλύτερους αστέρες της εποχής, τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, τον οποίο έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε δημιουργώντας μαζί του ένα από τα πιο θρυλικά ζευγάρια του Χόλιγουντ.

Η ταινία είναι γνωστή για τη διάσημη ατάκα της Μπακόλ προς τον Μπόγκαρτ: "Δεν χρειάζεται να προσποιείσαι με εμένα, Στιβ. Δεν χρειάζεται να λες τίποτα ή να κάνεις τίποτα. Η μάλλον, απλώς να σφυρίζεις. Ξέρεις να σφυρίζεις, έτσι Στιβ; Απλώς ενώνεις τα χείλη και φυσάς".
 Περίπου 50 χρόνια αργότερα, η Μπακόλ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για Όσκαρ για την ταινία "Ο Καθρέφτης Έχει Δύο Πρόσωπα" (1996).

Γεννημένη στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1924 το πραγματικό της όνομα ήταν Μπέτυ Τζόαν Πέρσκε.
Έγινε μία από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του Χόλιγουντ κι έμεινε γνωστή για τη βραχνή φωνή της.

Το 2009 της απονεμήθηκε τιμητικό Όσκαρ ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς της στον κινηματογράφο.

Ο «Μεγάλος ύπνος» (ή «Πάθος και αίμα») επίσης του Χοκς το 1947 (από το μυθιστόρημα του Ρέιμοντ Τσάντλερ) και το «Στη Βοή της καταιγίδας» (1948) του Τζον Χιούστον συγκαταλέγονται στις μεγάλες επιτυχίες Μπακόλ-Μπόγκαρτ. Λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου εξαιρετική ταινία τους είναι και η «Σκοτεινή διάβασις» του Ντέλμερ Ντέιβις.

Η κωμωδία «Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο» (1953) ήταν μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της καριέρας της.

Η Μπακόλ εμφανίστηκε συνολικά σε 30 ταινίες, αλλά και στη θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης κερδίζοντας βραβεία Τόνι για τον πρώτο ρόλο στο μιούζικαλ του 1970 "Applause" και το 1981 "Woman of the Year".