Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΟΑΕΔ: Μπαίνει λουκέτο στον Οργανισμό; Ποια είναι τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας

Σενάρια «ξαφνικού θανάτου» έχουν κατακλύσει τον ΟΑΕΔ, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού βάσει των προτύπων που έπαψε να υπάρχει η ΕΡΤ.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση εδώ και ένα δίμηνο περίπου, με τον υπουργό να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα.
Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται: Η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές) ενδέχεται να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ και οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Οι θιασώτες του «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ θεωρούν ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Τονίζουν επίσης ότι δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών, αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ και για αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, προκρίνουν την άσκηση της εισοδηματικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο μπορεί να αναλάβει και τη χορήγησης επιδομάτων και παροχών σε εργαζόμενους και ανέργους.
Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη τριετία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στα κράτη-μέλη της περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

aftodioikisi.gr