Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ένα κείμενο του Δημήτρη Σκούρα για το ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου... ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί Συμπολίτες:
Θεωρώ χρέος  να σας ενημερώσω για τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί το Ξυλόκαστρο και τον Δήμο. Θέλουν να μας κάνουν σκουπιδοχαβούζα της Πελοποννήσου. Σας παρακαλώ διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να είστε ενημερωμένοι.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Εδώ και 30 ολάκερα χρόνια η Ε.Ε. πιέζει ασφυκτικά την χώρα μας να λύσει με σύγχρονες μεθόδους το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προσφέροντας αφειδώς χρήματα. Τριάντα χρόνια το κράτος τα αρμόδια Υπουργεία οι Δήμαρχοι δεν έκαναν τίποτα απολύτως εκτός του να προτείνουν χώρους υποδοχής των απορριμμάτων στους διπλανούς Δήμους. Σήμερα πληρώνουν τεράστια πρόστιμα, ελάχιστοι Δήμοι σε όλη τη χώρα, μόνο 2 στην Πελοπόννησο, ανέλαβαν τις ευθύνες τους, συμμορφώθηκαν με τις προδιαγραφές και έφτιαξαν σύγχρονους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ (χώροι υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων) και διαφύλαξη του υδροφόρου ορίζοντα και  του περιβάλλοντος.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου το 1999-2002 με γενναία απόφασή του συνεργάστηκε με τους τότε Δήμους Ευρωστίνης  και Φενεού (προκειμένου να έχει το όριο των 30.000 κατοίκων που προβλεπόταν) και με διαδημοτική συνεργασία  και ανέλαβε τη δημιουργία σύγχρονου ΧΥΤΑ εντός των ορίων του Ξυλοκάστρου στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού και παλιού σκουπιδότοπου. Μας συνεχάρησαν όλοι, μας πρόβαλλαν ως παράδειγμα για μίμηση, μας χρηματοδότησαν την προμελέτη του έργου και την αγορά του υπόλοιπου χώρου. Ακολούθως χρηματοδοτήθηκε η μελέτη και η κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Κορινθίας. Το έργο εκτελέστηκε επί Δημαρχίας Κλαδούχου  από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, που δυστυχώς δεν επέβλεψαν επαρκώς τις εργασίες, έτσι το έργο αν και πληρώθηκε σχεδόν στο σύνολό του ήταν κατεστραμμένο, άχρηστο και  ορθώς ποτέ δεν παρελήφθη από το Δήμο μας.
Στη συνέχεια μετά από πολλές προσπάθειες χρηματοδοτήθηκε εκ νέου η αποπεράτωσή του, το έργο έγινε από το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αυτήν την φορά, ολοκληρώθηκε έντεχνα και ήδη σήμερα λειτουργεί δοκιμαστικά και είναι έτοιμο να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη Δυτική Κορινθία διασφαλίζοντας ότι ο Δήμος μας δεν θα πληρώσει τα τεράστια πρόστιμα, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων Δήμων. Αυτή την λαμπρή  μακρόχρονη προσπάθεια του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, από το 2000 έως το 2014, κάποιοι επιχειρούν  σήμερα  να τη μετατρέψουν σε όλεθρο.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΚΥΨΕ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε πρωτοβουλία, πριν 10 χρόνια, να λύσει συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τελική λύση προτάχθηκε ο χωρισμός της Πελοποννήσου σε 3 τμήματα. Το ένα είναι η Κορινθία, η Αργολίδα και η μισή Αρκαδία συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Τρίπολης. Προγραμματίζει την κατασκευή μεγάλου σύγχρονου χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων του δικού μας τμήματος στα σύνορα Αρκαδίας Κορινθίας.
Όταν ολοκληρωθεί όλοι θα ταξιδεύουμε τα σκουπίδια μας εκεί με εκτιμώμενο κόστος περίπου 80€ τον τόνο.
Πέραν όμως του τεράστιου κόστους, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Πολιτεία προέβησαν σε ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι  βασικότερες των οποίων περιλαμβάνονται στον νόμο του 4071/2012 και προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι α/ η συμμετοχή όλων των Δήμων στον ενιαίο φορέα είναι υποχρεωτική. β/ όλοι οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ και η περιουσία τους, θα διαχειρίζονται πλέον από τον ενιαίο φορέα υποχρεωτικά !!!.
Έτσι λοιπόν οι Χ.Υ.Τ.Α. έφυγαν με καταναγκαστικό νόμο από τους Δήμους και πέρασαν στην Περιφερειακή Διοίκηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε καμία ενημέρωση γι αυτήν την εξέλιξη  ούτε από την πολιτεία ούτε από τον  Δήμαρχο που το γνώριζε  τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2014.
Στο σημείο αυτό αρχίζει η συνομωσία εις βάρος μας.
Ο Πρόεδρος του ενιαίου φορέα και Δήμαρχος Τρίπολης (που έχει τεράστιο πρόβλημα με τα απορρίμματά του), το Διοικητικό συμβούλιο του Φορέα που αποτελείται από Δημάρχους, που επίσης έχουν τεράστιο πρόβλημα, επιστρατεύουν τον πρόθυμο αρμόδιο υπουργό κ. Μανιάτη, εξ Αργολίδος  για να βρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημά τους για το οποίο ευθύνονται αυτοί και μόνο αυτοί.
 Σχεδιάζουν να μεταφέρουν όλοι τους τελικά τα σκουπίδια τους, στον μοναδικό νόμιμο ΧΥΤΑ της Πελοποννήσου που είναι στο Ξυλόκαστρο!!!.
Να θυσιάσουν την πόλη του Ξυλοκάστρου, για να καλύψουν τη διαχρονική ανεπάρκειά τους να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών τους ως όφειλαν.
Έτσι λοιπόν, στα μουλωχτά, περνούσαν νόμους σε διάφορες τροπολογίες, τα ετοίμασαν όλα μεθοδικά, από το 2012 και το μόνο που απομένει όπως δήλωσε περιχαρής ο Αργίτης  Αρμόδιος Υπουργός κ. Μανιάτης στους ψηφοφόρους του στην Ερμιονίδα τηλεοπτικά, είναι να δοθεί άμεσα η άδεια κανονικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου για να υπογράψει αμέσως ο κ. Υπουργός τη μεταφορά των σκουπιδιών της Ερμιονίδας και της Τρίπολης, σε πρώτη φάση, όχι στο σπίτι του, στο σπίτι μας, στο Ξυλόκαστρο, επικαλούμενος δήθεν έκτακτη ανάγκη , ενώ το πρόβλημα των σκουπιδιών  υπάρχει τριάντα χρόνια.
Θα αναρωτηθείτε εύλογα, μα γίνονται αυτά τα πράγματα και μάλιστα εν κρυπτώ ερήμην της τοπικής κοινωνίας;
Δυστυχώς γίνονται στην Ελλάδα και ενδεχομένως στην Κεντρική Αφρική.
Ακριβέστερα έχουν δρομολογηθεί ερήμην μας ΟΛΑ
Το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι:
Με ποιο τρόπο θα μετατρέψουν ένα έργο υποδοχής αυστηρά βάσει κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μελέτης του έργου  για 12.500 τόνων οικιακών τοπικών απορριμμάτων το χρόνο σε ποσότητες 150.000-200.000 τόνους ετησίως απορριμμάτων οικιακών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών, ενδεχομένως και νοσοκομειακών της Πελοποννήσου.
Εμείς, ως Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, με εξαίρεση τον Δήμαρχο μάθαμε για το θέμα αυτό αρχές καλοκαιριού. Το γιατί ο Δήμαρχος που  προφανώς ήξερε από καιρό, συγκεκριμένα όμως όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος από τον Μάρτιο του 2014, γιατί δεν μας ενημέρωσε, γιατί δεν χάλασε τον κόσμο,  αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα ,( δεν είναι όμως του παρόντος).
Τελικά μόλις μάθαμε  τι μεθοδεύουν, αντιδράσαμε άμεσα, ενωθήκαμε όλοι, παλιοί και νέοι δημοτικοί σύμβουλοι, πέραν των παρατάξεων, ι σε μια γροθιά και αποφασίσαμε ομόφωνα  να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και κυρίως δυναμικά αν χρειαστεί. Το εν λόγω ψήφισμα έχει ήδη κυκλοφορήσει και είναι χρήσιμο να το διαβάσετε.
Αγαπητοί συμπολίτες και φίλοι της περιοχής μας,
 Αυτές τις ημέρες  όλοι μαζί επιχειρούμε να εξαντλήσουμε το διάλογο με τους νεκροθάφτες της πόλης μας, να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι παρανομούν και κάνουν λάθος. Αν αποτύχουμε, πράγμα  δυστυχώς πολύ πιθανό, γιατί είναι απελπισμένοι και σε αδιέξοδο, τότε μία λύση μόνο υπάρχει.
Να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο από την Τρίπολη, την Ερμιονίδα, το Άργος κλπ, να μολύνει τα άγια χώματά μας, βάζοντας τα στήθια μας μαζικά μπροστά.
Αν αδρανήσουμε, αμελήσουμε, αδιαφορήσουμε, σε 2-3 χρόνια το ωραίο Ξυλόκαστρο θα θυμίζει Φυλή και Άνω Λιόσια, με τεράστιες οικονομικές οικολογικές και περιβαντολλογικές συνέπειες.
Αγαπητοί Συμπολίτες.
Ολοκληρώνοντας στις 31 Αύγουστου μια μακρόχρονη και πολύ εποικοδομητική πιστεύω πορεία 30 χρόνων στα Δημοτικά μας πράγματα  αλλιώς σχεδίαζα να κλείσω την παρουσία μου. Άλλα λόγια είχα στον νου μου να σας απευθύνω.
Δυστυχώς αυτοί που δεν έλυσαν το πρόβλημα των σκουπιδιών τους , ο αγρίως ψηφοθηρών Υπουργός κ. Μανιάτης  αλλά  και η  αδιαφορία-ανεπάρκεια του απερχόμενου Δημάρχου   βάζουν τον Δήμο μας και την νέα Δημοτική Αρχή με το καλημέρα σε μεγάλες φουρτούνες.
Θεώρησα λοιπόν χρέος μου  να σας ενημερώσω έντιμα  και ειλικρινά όπως πάντα, για να είστε έτοιμοι αν επιμείνουν οι Πελοποννήσιοι, να αντιδράσουμε δυναμικά, να δώσουμε την μεγάλη μάχη  ενωμένοι , μια μάχη που δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε.
ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ
Δημήτριος Σκούρας
Επικεφαλής της Δημοτικής Μειοψηφίας

μέχρι 31-08-2014