Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

H βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, για τις διώξεις των χριστιανικών και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων στο Ιράκ και τη Συρία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Ιράκ, στην περιοχή Σιντζάρ, καταδικάζουμε την απαράδεκτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας των διαφόρων θρησκευτικών ομάδων της χώρας από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας.
Παράλληλα χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, οι οποίες υποστηρίζουν τους διωκόμενους πληθυσμούς.
Η τραγική κατάσταση των Χριστιανών, των Γιεζιντί και των Σηιτών Μουσουλμάνων στο Ιράκ καταδεικνύει την ανάγκη για την άμεση και δραστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας αφενός για να στηρίξει ανθρωπιστικά τους πληθυσμούς αυτούς, αφετέρου για να βοηθήσει την ιρακινή κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη, ως προϋπόθεση για την δημιουργία ενός σταθερού και ειρηνικού περιβάλλοντος για τους διωκόμενους πληθυσμούς του Ιράκ.
Είναι αναγκαίο οι υπό δίωξη Γιεζιντί και Χριστιανοί του Ιράκ να βρουν προσωρινό καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας και να παραμείνουν στο Ιράκ ώστε να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια και η τάξη. Η αποτροπή της μετανάστευσης των Χριστιανών και των Γιεζιντί από το Ιράκ θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της χώρας. Επιπλέον, θα προστατέψει τον πολιτιστικό αλληλοσεβασμό και την ανεκτικότητα, στοιχεία που θα αποτρέψουν την περαιτέρω όξυνση της βίας και την επιδείνωση της περιφερειακής ασφάλειας".